Follow by Email

2011. november 24., csütörtök

Házi krémsajt



Abban a szerencsés helyzetben van részem, hogy tudok kecske és tehéntejet vásárolni. 
Ezért rendszeresen készítek különféle tejtermékeket. Pl. túrót, paneer sajtot és krémsajtot.
Most elérkezett az idei, utolsó sajt készítés ideje (pár hónapig nem fejik a kecskéket).




1,5 l kecsketejet homogénné keverek 400 g. 
Joghurttal (Spar saját termék), picit megmelegítem - éppen langyos legyen.
 Szoba hőmérsékleten hagyom megaludni kb. 24 órát, vesz igénybe. 
Ekkor újra melegítek rajta egyet, összekeverem. 
Egy szűrőt kibélelek ritka szövésű konyharuhával és belemeregetem a sűrű egyveleget. 
Hagyom kicsöpögni a savót, ez is kb. 24 órát vesz igénybe.
Egy darab folpackot kifeszítek a pultra és alaposan megszórom fűszerekkel, 
most só, bors és chili pehely keverékével.
 A sajtot kétfelé osztom, és külön-külön hengert formázok belőle, majd meghempergetem a fűszerekben. 
                                     A fóliába csavarom és hidegre teszem.                                      
Kenyérre kenve (főleg pirítósra) szeretjük, de a sült zöldségeket is megkoronázza néhány dekája.
Ugyan ezzel a módszerrel készítem akkor is, amikor kis golyókat formázok belőlük és 
fűszeres olajban tovább érlelem. 
Csatos üvegben 2 hétig is eláll és a mélyhűtő hidege sem ront az élvezetén.


2 megjegyzés:

  1. Nagyon jól néz ki! Vajon tehéntejből is lehet készíteni ilyet? A környékünkön csak azt kapni és mindenképp kiszeretném próbálni. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, igen tehéntejből is megtudod csinálni, ugyanígy.
      Van a blogon többféle sajt, mind finom tehéntejből is.
      Ha van kérdésed, levelet is tudsz írni :)
      Szép délutánt.

      Törlés