Follow by Email

2011. december 15., csütörtök

Magyar citromból - Marokkói citrom





Szeretjük a citromot, a citromos ízt.
Sokféleképpen, sokféle ételbe használom, de nem csak a levét, hanem a héját is.
Mindig vágytam egy saját citrom fácskára.
Az idén tavasszal megadatott: egy édes, pár éves növény boldog tulajdonosa lettem.
Nyáron kint volt a szabadban, folyamatosan ontotta bódító, varázslatos virágjait.
Mindennap árgus szemekkel figyeltük és amint lehullottak, nyomban meg is ettünk.
Viszont a iciri-piciri kis citrom növénykék már ott kukucskáltak és napról-napra nagyobbak lettek.
Sárgulni viszont nem akartak, egészen november elejéig, igaz ekkora már beköltöztettük a házba.
Végre eljött a várva várt idő amikor saját citromot szüretelhetünk.


...íme :)...

                                                                            
Csodálatos, hogy pont a karácsonyi ízeket gazdagíthatom velük.
Először a híres marokkói citromot készítettem el, hogy legalább pár hét ideje legyen érni.
Már többször készítettem, többféle fűszerezéssel, mára kialakult a saját íz variációm,
ahogyan a legtöbb ételbe feltudom használni.







Hozzávalók
6 db citrom
25 dkg só
6 db babérlevél
1 teáskanál egész bors
1 teáskanál koriandermag

A citromokat nem négybe vágom, hanem felkockázom 1x1 cm-es darabokra.
Egy csatos üveg aljára sót terítek, rá egy sor citromot, majd újra sót és újra citromot,
váltogatva még meg nem telik az üveg.
A legfelső só réteg alá rakom a fűszereket.
 Egy éjszaka alatt levet eresztett, reggel egy üveg nehezékkel lenyomtam újra és újra,
hogy a lé a rakomány fölé érjen.
Sosem tudom kivárni, hogy teljesen összeérjen,
folyamatosan használom, minden olyan ételbe ami megkívánja a citromot és sót.







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése