2012. február 8., szerda

Nudli vagy gnocchi ( mákos )



Kinek a pap, kinek a papné. Férjemnek gnocchi, Papának nudli.
Mi a különbség? Nem sok, a "tálalás". Női praktika.


 

Történt egyszer, mikor még "tanulatlan" voltam: a férjem kérdezte mi lesz az ebéd,
mire én mondtam:  - nudli,
mire Ő, hogy - azt nem kéri, mert nem szereti.
Jó rendben. Mi viszont szeretjük.
Eltelt némi idő, újra sor került eme nagyszerű tésztára.
A párbeszéd a férjem és köztem a következő:
kérdezi a férjem, mi finomat készítesz? mire én - gnocchit.
 Hű az finom...
No komment....
Folytathatnám, hogy a Papa mit kérdezett, de Ő nem kérdezős ( inkább mesélős ) neki tudtam,
mit kell mondani: nudli.
Imádja, viszont ha azt mondanám: gnocchi, nyilván 87 évesen is dobna egy hátast.

Mikor ma eldöntöttem, hogy  nudli/gnocchi lesz, hát a gombhoz kerestem a kabátot,
mert valami mákosat szerettem volna. Imádom a mákot (is) és nagyon szeretek vele dolgozni,
teljesen izgalomba hoz. (Nem véletlen, hisz ugye drogot tartalmaz. Ha-ha.)
Ó hát egyszerű: Papának mákkal megszórt nudli.
Nekünk: mákos gnocchi, de beleteszem a mákot, a tésztába.
Tehát két recept következik, külön-külön írom, de természetesen pl. a krumplit nem külön főztem,
de külön mértem. Mind a kettő, nagyon-nagyon finom.

Először a gnocchi:  
Tésztájában mákos gnocchi, vajjal és parmezánnal





Hozzávalók
700 g krumpli ( főtt és áttört súly )
2 db kisebb tojás
30 g vaj
tengerisó
70 g mák darálva
250 g rétesliszt
+
3 ek. olívaolaj, amire a tésztát rászedtem


tálaláshoz
30 g vaj
100 g parmezán reszelve
fejenként 2 - 3 nagyobb parmezán forgács
frissen őrölt bors




A krumplit megtisztítottam, kockákra vágtam és 10 perc alatt megpároltam a kuktában.
Azért pároltam, mert így nem szív fel vizet, tehát szárazabb marad. A krumplitörőn átnyomtam.
Hagytam a szobalevegőn hűlni, még hűlés közben is szikkadt.
Amikor már csak langyos volt, hozzáadtam a vajat, a kettő tojást,
megszórtam sóval és a szélére szórtam a kimért mákot és lisztet.
A kezemmel összedolgoztam a tojást, vajat, krumplit és fokozatosan hozzádolgoztam a lisztes mákot.
 Kész, félretettem.
Egy 5 literes fazékba odatettem kb 3 l vizet forrni, amiben majd kifőzöm a tésztát.
(Még a víz felforrt elkészítettem a nudli tésztáját, lásd lejjebb. A nudlit főztem ki előbb.)

Következett a gnocchi formázása, főzése.



A tésztát, a lisztezett munkalapra tettem, néhány nagyobb darabra vágtam,
majd kb. 2 cm átmérőjű rudakat sodortam belőle, a hosszúsága mindegy.
1 cm szélességű darabokra vágtam. Ilyenkor szokták egy villával díszíteni.
Ezt én nem tettem, helyette egy vesszőfonaton átgörgettem, igaz darabonként, de ez elég gyorsan megy.
(A vesszőfonatot még régebben készítettem)
Kipróbáltam bambusz alátéten is, de nekem a vesszőfonat jobban kézre áll.



Természetesen ez a lépés kihagyható, én sem gyakran teszem...




Kis adagokban ( hogy a víz ne hűljön le, a tészta ne ázzon el) kifőztem 4 -5 perc alatt.
 Lábasba 3 ek olívaolajat tettem, erre raktam a kész tésztát, minden újabb adagnál megrázogattam,
hogy ne ragadjanak össze. Amikor mind kész volt, melegen tartottam a sütőben.
Tálalás előtt egy serpenyőben megforrósítottam a vajat, ráborítottam a gnocchit és rászórtam a parmezánt, összekevertem, hagytam 3 -4 percig, hogy picit odapiruljon és íziben tányérra szedtem.





*

Mákkal megszórt nudli, azaz mákos nudli





Hozzávalók
500 g főtt, áttört krumpli
1 db nagyobb tojás
20 g vaj
tengerisó
250 g rétesliszt
( a liszt, ugyan annyi mint a gnocchinak, mert a nudlinak kicsit masszívabb tésztát szoktam készíteni )
3 ek olaj

tálaláshoz
 cukor
    darált mák

Összeállítottam a tésztát, annyi különbséggel, hogy ebbe nem tettem mákot.




Lisztezett munkalapra tettem, néhány darabra vágtam és kb, 1 cm átmérőjű,
tetszőleges hosszúságú  rudakat sodortam belőle.
A rudakat picit ellapítottam és egy habkártyával (a képen látható, ha nincs, késsel is lehet )
 fél cm szélességűre daraboltam.




A lobogó vízben kifőztem. Kis adagokban, 3 - 4 perc alatt a víz tetejére jöttek levegőt venni,
akkor még hagytam 2 percig és már szedtem is ki.
Kivételesen a nudlit leszoktam hideg vízzel öblíteni, mert így fittebb kinézete van,
a cukros mák meg így is ráragad, tehát hideg folyóvíz alá tartottam egy pillanatig.
 Egy lábasba 2 ek olajat tettem és ebbe gyűjtögettem a kifőtt nudlit.
Amikor újabb adag érkezett, picit összerázogattam őket.
Mikor kész lett az egész, ráborítottam a fedőt és beraktam, a még meleg sütőbe,
hogy ne hűljön ki tálalásig. Előtte sült meg a kenyér. 
Tálalás előtt egy serpenyőbe 3 ek kristálycukrot kanalaztam és kb. 50 g mákot,
 vártam amíg a cukor elolvadt és akkor ráraktam a nudlit,
hagytam, hogy az alja picit karamellizálódjon.





 :)




2 megjegyzés:

  1. Rég készítettem, most dilemmában vagyok én is, mi áll közelebb hozzám elnevezésben :D

    VálaszTörlés
  2. Nekem mindegy, ha édesen készítem nudli, ha sósan gnocchi.
    Ma meglátogattalak.
    Annyi jó recept van Nálad, csak idő kell hozzá...

    VálaszTörlés