2012. február 29., szerda

Rendhagyó bolognai, hús nélkül



Csak annyi köze van a bolognai szószhoz, hogy azt akartam, de ...
Ritkán szoktam ígérgetni, hogy ma ezt készítek, vagy azt, mert megszoktam már, hogy nem én irányítom a dolgokat. ( ! ) Tegnap mégis megígértem a Fiamnak, hogy bolognai spagetti ( is ) lesz, de a hús amit vettem egyszerűen nem festett jól. Bár lehet, hogy csak nekem, a túlérzékenységem miatt. A 21 év alatt, amióta nem eszem húst, sok minden történt: voltam vega, voltam csak nyers koszton, volt amikor hús közelébe sem mentem és a konyhámra sem kerülhetett, ( persze akkor könnyen ment, mert a férjem sem evett 5 évig ), ma már tejterméket és tojást eszem és a húst pedig megfőzöm, hisz a szeretet mindent felülír! ( A durvább részletekbe nem mennék bele, de igen érzékeny vagyok a szagokra/illatokra, látványra stb. )
Igaz főzni, nem magam miatt főzök és nem magamnak, de olyat amit én is szívesen megennék, vagy megeszem. Szerencsére a családom sem igényli napi szinten a hús ételt, heti egyszer bőven elég.
Szóval a hús kiesett, viszont volt gomba, így hát gombás lett. Minden hozzávaló maradt, a hús és szalonna kivételével, a vöröshagymát pedig felcseréltem fokhagymára.
A ragut elkészítettem és indultam el. A tésztát akkor akartam, amikor majd hazaérkezünk.  Így is lett volna, de vendég érkezett. A vizet odaraktam forrni és innentől a Fiam átvette a tészta főzést és Ő úgy döntött, hogy nem spagettit, hanem fussilit készít. Nagyon jól döntött, ráadásul össze is kevertük a tésztát és a mártást alaposan. Remek volt.
Hát így működünk mi, ezért nem bolognai és nem spagetti.

Bolognai ihlette gombás ragu, fussilivel


Hozzávalók
600 gr  gomba ( francia )
fél fej fokhagyma
1 db nagy sárgarépa
1 db 2 tojás nagyságú zellergumó
0,5 dl olívaolaj, ami most füstölt ízű volt ( hát igazán jót tett neki, meg a ragunak is )
tengerisó
frissen őrölt bors
chilipehely
fűszerek: bazsalikom, kakukkfű, rozmaring, oregánó ( nyáron eltett, szárított )
3 ek sűrített paradicsom
4 dl paradicsomlé ( saját nevelés, saját eltevés, jó sűrű )
--------------------------------------------------------------------
500 gr fussili
---------------------
Tálaláshoz: frissen reszelt Parmezán





A gombát megtisztítottam és nem túl vékony szeletekre vágtam. A sárgarépát, zellert tisztítottam és apróra reszeltem. A fokhagymát tisztítottam és hosszanti szeletekre szabdaltam.
Az olívaolajat a serpenyőbe öntöttem, bekapcsoltam a hőt és beledobtam a fokhagymát, amikor megcsapott a piruló fokhagyma illata, ráraktam a reszelteket, majd 3 perc múlva a gombát. Kevergetve pirítottam, majd fűszereztem ízlés szerint a felsoroltakkal.
Tovább pirítottam, majd hozzáadtam a paradicsomkrémet és a paradicsomlét. Időnként megkeverve főztem sűrű raguvá, igaz nekem elég volt 1 óra, szemben a tradícionális húsos raguval, amit 4 - 5 órán át is főznek.  

A tésztát, bő sós vízben megfőzte a Fiam, ahogy azt kell és a főzővízből egyenesen a ragura szedte.
Alaposan összekeverte, majd mindenki kedve szerint szórt rá a frissen reszelt sajtból.





Megjegyzés: füstölt olívaolajom  úgy lett, hogy ismerőstől vásárolok füstölt fürjtojást, olívaolajban. Imádom a füstölt fürjtojást, de az olaj, hát az fenomenális, mindent megbolondít amibe jut belőle.


10 megjegyzés:

  1. Hihi, én is ilyen szenzitív vagyok!!! Ha vmi nem szimpatikus az érzékszerveimnek, könyörtelen vagyok. Füstölt olívaolaj? Te mikhez jutsz hozzá?! Csak nyertél a nem festői hússal, milyen finom ízű ételed lett gombával és azzal az exkluzív dologgal :) (füstölt fürjtojás?- ámulok, bámulok, gazdag vidéken laksz, vagy ilyen jó és találékony, ügyes emberek élnek felétek?!)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát Ő tényleg találékony, ügyes ember, mert kitalálta, hogyan tudja elkészíteni. Saját fürjecskéi vannak, nyers tojást árult a piacon.
      A "füstölt tojásról olajban" én meséltem neki, hogy mennyire szeretem és hogy biztosan mást is érdekelne...Megcsinálta...

      Törlés
  2. Jó hatással vagy az emberekre :) Ráadásul közkincs lett!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen régen, az első bio abc-ben a Múzeum körúton lehetett kapni, egy darabig. 10 db, vákumos fóliában, sárga dobozban. A vegaságom elején volt, a füstölt ízt pótolta nálam. Emlékeztem rá, hát elmondtam, hagy örüljön mindenki...Ő pedig megcsinálta, így hát örül mindenki.

      Törlés
  3. hú ez érdekel mert imádom a bolognait, de a hússal én is így vagyok, hogy ha rágondolok, is émelygek. én nem bírom elkészíteni, anyukám hoz lányomnak, férjem pedig a menzán eszik, egyébként megvan nélküle (ezt mondja :). de néhány húsos kaja íze hiányzik, ilyen a bolognai. de csak az ízük, nem bírnám megenni! múltkor beleettem egy falatot férjem hamburgerébe és egész este éreztem, hogy rossz volt. (de pl. anyukám paradicsomos húsgombóca finom volt régen...bolognai, rakott kel, lasagne, aminek íze van.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Szepniki!
      Minden "régi" ízt eltudsz készíteni hús nélkül. Komolyan, ha megkívánod, meg is tudod csinálni! :)
      Csak írj, mire vágysz :) :) :)

      Törlés
    2. :D hát, pl. lasagne hiányzik nagyon. Nem tudom, te hogy vagy, de én a szóját is kerülöm. De köszi!!

      Törlés
    3. Szóját én sem, tudom is miért :)
      Itt egy ötlet, nagyon finom :) bár már padlizsán is kevés, de még van cukkini, meg gomba, meg ötleted Neked is sok :)
      http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/01/rakott-teszta-alias-lasagne-husmentes.html

      Törlés
    4. köszi! Miért? :) elküldöm mailben a szabdzsit!

      Törlés
    5. Köszönöm :)
      mert alig van "tiszta" és vagyok nélküle :)

      Törlés