Follow by Email

2012. április 26., csütörtök

5 gabonás 5 fűszeres péksütemény



Elfogyott a teljes kiőrlésű lisztem, muszáj volt a fehéret valamivel felturbózni.
A választásom az 5 gabonapehelyre esett.
Közben kimentem a kertbe gyűjtögetni az ebédhez és
gondoltam az 5 gabonához választok 5 friss fűszernövényt.
( Sütöttem már az idén csalános kenyeret, de nem került fel ide. )




5 gabonapelyhes 5 fűszeres péksütemény




Hozzávalók
200 g rétesliszt
300 g fehérliszt
100 g 5 gabonapehely keverék ( Alnatura a DM-ből ):
búzapehely, árpapehely, zabpehely, rozspehely, rizspehely
25 g friss élesztő
300 g víz
2 tk tengerisó
Fűszerek: csalán, kakukkfű, petrezselyem, citromfű, medvehagyma





A liszteket elkevertem a gabonapelyhekkel, a sóval, belemorzsoltam az élesztőt.
A fűszernövényeket egy kevés vízzel ( amit a 300 g-ból vettem el ) összeturmixoltam, de csak rusztikusra.
A maradék langyos vízzel együtt a száraz dolgokra öntöttem és bedagasztottam a tésztát.
Addig gyúrtam míg már nem ragadt, szép fényes selymes bucikát formáztam belőle.
Hagytam, hogy letakarva a duplájára nőjön.
A pultra borítottam és egy vágólappal 7 darabra vágtam.
Sütőpapíros tepsire raktam és tepsistől együtt beraktam a már langyos sütőbe.
Együtt melegedett a sütővel, majd 25 perc alatt meg is sült egy kenyér társaságában.





Fűszeres, de egy picit sem tolakodó, akár édes lekvárral, zselével, mézzel is kellemes lehet fogyasztani.
A gabonapehely "szemek" roppanósak maradtak ( nem is számoltam rájuk vizet ), mert most így akartam.
A kenyér készítése előtt, ha a pehelyre öntünk forró vizet és adunk neki időt, akkor megduzzadnak.
Ebben az esetben a rájuk öntött folyadék mennyiségével a dagasztásnál számolni kell.





2 megjegyzés:

  1. Mennyi rost és vitamin egy helyen!!!! Csodás zöld fűszereid nőnek!

    VálaszTörlés