2012. április 23., hétfő

Gombócleves. A burgonya fajtái




Régi étel, Édesapám nagyon szereti. Mindig neki készítem, de mi legalább úgy vágyunk rá.
"A Papának gombóc levest készítek"
- mondom ha kérdezik és látom a többiek szemében is a csillogást.
Pedig egyszerű, semmi különös.
Bár úgy gondolom, hogy mindig az ízesítésen múlik minden.
 Mivel ízesítjük szellemi, lelki, fizikai szinten...
Lehet a lazac is íztelen és lehet a gombócleves is mennyei, attól függ "mit teszünk bele".
Lazac vagy gombócleves? nos én minden esetben az utóbbi mellett döntenék,
ha választanom kellene.




Gombócleves
Ez a leves tipikus szegény étel, régen nem került bele csak hagyma,
a krumpliból készült gombóc és némi fűszer. Hát, én picit másképpen készítem.
Mindig kerül még bele zöldség, ami éppen van: sárgarépa, fehérrépa, borsó, zöldbab, káposztalevél.
Mindig teszek bele paprikát, paradicsomot, sok zellerzöldet és petrezselymet.
Télen is, csak akkor az eltettből.




Hozzávalók
Gombóc
700 g tört krumpli / 1 kg krumpliból, a lisztesebb fajából (lásd megjegyzés)
1 db tojás
30 g vaj
tengerisó
250 g rétesliszt (+/-)

Leves
2 db nagyobb sárgarépa
1 db nagyobb fehérrépa
1 db vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
1 db üvegbe zárt egész paradicsom ( szoktam, hámozott, egész paradicsomot eltenni,
pont olyan mint a boltban kapható dobozos egész, vagy mégsem! )
1 hegyes csípős paprika
2 ek vaj
2 ek olaj
2 babérlevél
tengerisó
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
chili
friss zellerzöldje
friss petrezselyem
op. zöldborsó, zöldbab, kevés káposztalevél, stb.





A krumplit tisztítottam, felkockáztam, tettem rá sót és vizet, megfőztem.
A főzővíz a levesbe kerül, ezért mindig így főzöm és nem héjában.
Míg fő a krumpli, a megtisztított zöldségeket felaprítottam, ( sárgarépát, zöldséget karikára,
hagymát, paradicsomot négybe, paprikát karikára) megpirítottam, pároltam.
Megszórtam a sóval, borssal, fűszerpaprikával, chilivel ( vagy erős paprikával ) rátettem a
babérlevelet, ráaprítottam a zellerzöldjét és felöntöttem a főtt krumpli levével.
Felforraltam, kiegészítettem vízzel.
Számítsunk rá, hogy a gombóc sokat fel fog szívni.
A krumplit áttörtem hagytam, hogy hűljön, beletettem a vajat és az 1 db tojást és annyi lisztet,
amennyit felvesz, ez most nekem 250 gr rétesliszt volt, ettől lehetnek eltérések.
Mindig rétesliszttel készítem, mert ugye darásabb.
Összeállítottam a tésztát és 2,5-3 cm átmérőjű gombócokat formáztam,
amit közvetlenül a levesbe raktam és főztem meg. Így a leves kellemesen sűrű lett.
Amikor teljesen kész lett, egy nagy csokor petrezselymet apróra vágtam és a forró levesbe szórtam.
Csípős, savanykás, tartalmas leves.





Megjegyzés
9 évvel ezelőttig, mindig házi krumplit főztem, ettünk.
Édesapám termelte. Különös gonddal, szeretgetve, több fajtát.
Mikor már nem tudta többé, sanyarú sors köszöntött rám krumpli ügyben.
 Ugyanis a jó krumpli olyan mint a fehér holló. Sajnos.
Szerencsére sikerült megbízható beszerzési forrást találnom,
de olyan többet nem lesz, mint akkor volt.
Utána érdeklődtem, néztem a "piacnak", szomorú, de egyre biztatóbb.
Vannak lelkes hazai termelők, sőt mi több nemesítők.
Régi ősfajtákból kísérletezett fajták.
Amíg eljön a Kánaán és kedvünkre válogathatunk aszerint,
hogy mit szeretnénk készíteni belőle marad a néhány fellelhető fajta.
Segítségül van egy hivatalos besorolás, az úgy nevezett Burgonya ABC.
A krumpli keményítő tartalma meghatározza, hogy milyen gyorsan fő meg
egy szem burgonya és milyen hamar esik szét.
Ebből a szempontból három csoportot különböztetnek meg és az ABC betűivel jelölik.
"A" típus: a saláta burgonyák köre. A gumók nem esnek szét főzés hatására, pl. somogyi kifli.
Ez a fajta krumplisalátának, héjában sütve, rakott burgonyának, hidegtálakhoz jó.
"B" típus: ide a "nem szétfövők" tartoznak. Kiválóak, rakott krumplinak, leveseknek,
 főzelékeknek, főtt krumplinak.
Pl. Góliát, Lorett (Lilla), Hópehely, Balatoni rózsa, Katica, Luca, Kánkán.
Ide tartozik a kereskedelemben kapható Desiree és Pannónia is.
"C" típus: ide tartoznak a lisztes burgonyák, amelyekből pürék, tészták készíthetők.
Ezenkívül olajban és sütőben sütve és csipsznek kiváló. Pl. White lady, Rioja (Százszorszép),
Vénusz gold, Hópehely.
Érdekes, hogy a Hópehely a B-C típusba is tartozik ráadásul nem feketedik meg.

 Dr. Polgár Zsolt burgonyanemesítő,
a keszthelyi Burgonyakutatási Központ igazgatója az alábbiakról "álmodozik": 
"...akkor lenne jó világ ha itthon is megbecsülnénk értékeinket.
Akkor a magyar paprikáskrumpli receptje így szólna.
Hozzávalók: étvágygerjesztőnek barackpálinka.
Az ételhez pedig: makói hagyma, szegedi vagy kalocsai paprika, keszthelyi krumpli,
gyulai vagy csabai kolbász.
Végül pedig ebéd után egy pohár kiváló magyar bor."


Nekem tetszik.


13 megjegyzés:

  1. Ó! Gyönyörű képek! Nagyon szeretjük a gombóclevest, és általában a krumplit. teljesen egyetértek veled, pocsék minőségű krumplit lehet kapni. A multiknál egyáltalán nem vásárolok. Zöldségesnél szoktam, de már ők sem a régi magyar krumplifajtákat árulják. Egy normális krumplipürét nem lehet készíteni....

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én a piaci "Nagymamától" vásárolok (említettem, hogy van egy-két olyan kapcsolatom a piacon, mintha a Nagymamám lenne) általában megveszek 50 kg-t és apródonként hozom el, mert Ők a tárolást jobban oldják meg. Szóval van megbízható forrásom, de ettől a krumpli helyzet még krumpli helyzet!
      Azért én biztatónak látom.

      Törlés
    2. Kapóra jön a recepted! Itt tűnődök mit is főzzek:) már teszem is oda a krumplit főni:). Nekem házi paradicsomlevem van, de szerintem azzal is jó lesz. Majd megmutatom hogy sikerült:)

      Törlés
    3. Igen persze, nem kell bele sok, illetve ízlés dolga.

      Törlés
  2. Hát igen, én is minden esetben ezt választanám lazac helyett.
    Látom tettél bele egy pici vajat, én menet közben agyalogtam rajta, hogy mintha a Mama pici zsírt tett volna hozzá, de nem voltam biztos benne, és így nem raktam semmi zsiradékot, no majd legközelebb. Mindig tanulok.
    Isteni egy leves:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Isteni, egyetértünk. Igen Édesanya is régen zsírt tett bele, de anélkül is jó.
      Az is jó, hogy mindig tanulunk, mert akarunk...

      Törlés
  3. Éppen akartam írni, hogy Anikónál láttam ma hasonló finom levest, a krumpligombócot ki fogom próbálni, mert még soha nem kóstoltam, felénk nem főzték! :) Nemrég fogyott el a barátainktól hozott nagy zsák krumpli, az elmúlt években sajnos tényleg eltűnt a jóízű, jó minőségű krumpli. Régen nem tapasztaltam azt, hogy feketedjen, az vajon mitől lehet?

    VálaszTörlés
  4. Ó, de jó, hogy eszembe juttattad! Bár a holnapi ebéd már elkészült, szerintem csütörtökön megfőzöm. Magamnak.:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csipkerózsika :) csak Te szereted?

      Törlés
    2. Ó, nem, dehogy! Csak hét közben Bori az oviban eszik, a Kedves pedig csütörtökön reggel héttől este hétig üldözi a bűnt.:-( Persze biztos vagyok benne, hogy este mindenki megkóstolja.

      Törlés
  5. Hónapok óta nagyot nyelek amikor ehhez a recepthez érek. Nagypéntekre beterveztem, és pont olyan szeretettel főztem meg, ahogy te leírtad. Köszönöm ezt a blogot, nagyon sokat olvasgatom csak úgy.. 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves "Unknown" 🌸🌿
      Hálásan köszönöm a kedves szavaid, megörvendeztettél vele!
      Minden jót kívánok!
      Baráti üdvözlettel,
      Mági/Molnár Ági

      Törlés