Follow by Email

2012. április 19., csütörtök

Gyermekláncfű alma banán turmix / Pitypang, mint gyógynövény



(9. ital)

Teli van a füvünk pitypanggal, gyönyörű.
Az italhoz nem innen, hanem a virágágyásból szedtem, ahol még nem virágzik.
Az alma adja a vezér ízt, majd a banán és valahol hátul érződik a barátfű íze.






 Pitypangos alma banán turmix




Hozzávalók
10-15 db pitypanglevél
1 db pitypangvirág
1 db érett banán
1 db golden alma
3 dl víz
1 bio citrom leve és héja
op. méz

A tisztítás után, daraboltam, a botmixer tartályába rakosgattam,
majd hozzáöntöttem a vizet és 4 perc alatt krémesre turmixoltam.
Nagyon finom! A citromot azért tettem bele, mert túl édes volt nekem,
aki nagyon édesen szereti, még tehet hozzá mézet.




Egészségünkre!

-------------------------

Pitypang (Taraxacum officinale )
Gyermekláncfű, Kutyatej, Ebtej, Barátfű, Asszonyhűség (?), Férfihűség (!) néhány,
 a több száz elnevezése közül, ami számomra magáért beszél. 
Régóta ismert gyógyítónövény.

Európa és Ázsia mérsékelt égövi tájain őshonos.
Évelő, hosszú karógyökerű növény.
A gyermekláncfű levele vitaminok és ásványi anyagok tárháza: A-, B-vitamin család, C-, D-vitamin, 
Vas, Szilícium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz. Inulin. Flavonoidok, aminosavak, nyomelemek.
A benne található keserűanyagok az emésztőrendszerre és májra fejti ki kedvező hatását.
A gyermekláncfű hatóanyagai, a máj és vesék működését szabályozzák/befolyásolják, 
ezért sok esetben bevethető, amikor a szervezetből méreganyagokat jó lenne! eltávolítani.
Fokozza az epe termelődését, az epehólyagból való ürülését.
Epehajtó, vízhajtó, veseserkentő, enyhén hashajtó.
Vértisztító hatása a köszvényesek, reumások segítségére (is) lehet.

Fogyasztható a levele, gyökere, virágbimbója, virágja, nyersen és szárítva.
Étvágytalanságnál igyuk a teáját, emésztési panaszok esetén szintén segít. 
3 dl vízben forraljunk fel 2 tk, zárjuk le és hagyjuk 15 percig, hogy kioldódjanak hatóanyagai.
Kúraszerűen alkalmazható. ( 6 hét, majd 2 hét szünet. )

 Fájó, gyulladt ízületet a levelekkel borogassuk be, hagyjuk hatni ( 30 perc ) majd cseréljük ki, 
de ha tovább jól esik, akkor a szívre kell hallgatni. Készíthetünk belőle pépet is, akkor azt kenjük rá.

Levelét változatosan készíthetjük el: leves, főzelék, köret,
 de legismertebb amikor salátaként vagy saláta részeként fogyasztjuk.
Gyökerét zsengén párolhatjuk vajon, illetve szárítva kávé készül belőle.

Tudjuk, hogy ha már virágzik a levele igen keserű, 
ennek kiküszöbölésére halványítsuk, a következők szerint:
amikor még nem virágzik gyengéden, gyengén kössük össze a leveleket és borítsunk rá egy cserepet.
 A levelek a sötétben egy hét alatt elveszítik sötétzöld színüket és vele keserű ízüket is.


Allergiások, csak óvatosan!
Epegyulladás vagy epekő, májbetegség, 
más szervi betegség esetén szakember tanácsa szükséges!



7 megjegyzés:

  1. Én csak mézet készítgettem a virágfejekből. Szóval minél zöldebb, annál keserűbb, jó tudni, de érdekes! :)

    VálaszTörlés
  2. Teljesen mézízű és állagú!

    VálaszTörlés
  3. Én pedig a vashiányomra (is) fogom szedegetni. Gyermekkoromban mennyit lelegeltünk "csak úgy".... Gyereknek lenni jó. Akkor még kevesebb a fenntartásom bármivel szemben. Nem véletlenül mondta Valaki: "Ha olyanok nem lesztek,mint a gyermekek, nem mentek be a mennyek országába." Ma úgyis Budakeszire készítem a lelkemet, ott többet tudok szedni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Névtelen :)
      Örülök, Veled örülök! Legyünk bátrak, önfeledtek, vidámak és újra "Angyalok", mint a gyermekek <3
      Szép napot Budakeszin!

      Törlés