Follow by Email

2012. április 14., szombat

Maldon só


Igértem, hogy mutatok néhány fotót a Maldon sóról.

A Maldon sót 1882 óta állítják elő, az angliai Essexben, családi vállalkozás keretében.
Ma már a negyedik generáció kezeskedik a minőségről.
Van tehát hagyomány és hozzá van tudás és van só is, bár néha a kereslet meghaladja a kínálatot. 
A Blackwater folyó torkolatánál, napi kétszeri apály terjedelmes lapályokat hoz a felszínre.
A Nap és a szél munkája által a só megszilárdul a tengeri algákon.
Arra alacsony a csapadék mennyisége, így magas a sókoncentráció.
A tavaszi esőkkel a folyóvízbe kerül az üledék, ahonnan a legmagasabb sókoncentrációs pontnál kiszivattyúzzák. A sókeveréket megszűrik, majd forralják egy teljes napon át, hogy a szennyeződéseket eltávolítsák. Megszárítják.
Az eredmény egy piramis alakú, keserűmentes "csoda".
További érdekességek:  http://www.maldonsalt.co.uk/

A Gyermekemmel együtt az évek során a  kíváncsiságom is nőt, együtt fedeztünk,
 fedezünk fel sok mindent.
Kaptam Tőle egy nagyítót, amit napi rendszerességgel használok.
 Egyik étkezésünk során a sókat vizsgáltuk. Akkor fedeztük fel, hogy nem minden sókristály egyforma. Mondanom sem kell, a legnagyobb ámulatot a Maldon só piramis alakja okozta.
A fotókat én készítettem ezt követően.
A természet mindig elvarázsol...










8 megjegyzés:

  1. Jéééé. Ez csúcs! (Szó szerint is. :)) )

    VálaszTörlés
  2. Én is használom ezt a sót:) A fiam mikroszkóppal vizsgálta, nagyon szép volt:) A képeid gyönyörűek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen elvarázsolt, rengeteg képet csináltam, nem tudtam vele betelni.
      Köszönöm.

      Törlés
  3. Hű, hihetetlen. Gyönyörű és biztosan finom is, sajnos még soha nem kóstoltam.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan sós...nyomokban füstös ízzel.
      1 éve vettem 1300 ft. körül, még alig fogyott belőle, csak néhány kristály kerül a saláta, kenyér tetejére. Annyira intenzív az íze, hogy elég. ( Belül nem ezzel sózunk. )

      Törlés
  4. Azta! Csodálatos! Nem ismerem ezt a fajta sót, de felfedezem ezt is:) Képzeld, találtam búzasikért:) ezentúl használom, úgyhogy jöhetnek a perec, kenyér receptek:) ezt is neked köszönhetem...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök. Nagyon kedves vagy, melengeted a szívemet. Én itt http://www.stahldirekt.hu/index.nof?k3=61&nyelvid=1&k1=70&k2=50 rendeltem 1 éve. Jöjjenek a kenyerek!
      Szép estét.

      Törlés