Follow by Email

2012. április 11., szerda

Nyers spenótsaláta




Egy alkalommal, úgy 17-18 éve, egy barátnőm jött messzi földről látogatóba.
 Ismert régen, nem először vendégeltük meg egymást. Most csak könnyű uzsonnára volt igénye.
Akkor találtam ki Neki: friss, nyers spenótból salátát. Nem pont ilyet, mint most.
Azóta is emlegeti, hisz abban az időben a spenótból csak főzeléket készítettek.




Spenótsaláta sonkával tojással, citromos vinaigrette-vel
és egy pici medvehagymával




Hozzávalók
250 g friss mini spenótlevél
1 dl olívaolaj
 1,5 citrom leve ( kb. egy harmada az olajnak )
a citromok reszelt héja ( bio )
tengerisó
frissen őrölt bors
5-6 szál medvehagyma
sonka
3 db főtt tojás
6 db fürjtojás
( az utóbbi három, húsvéti maradék )
Op. joghurt

- A spenótot megmostam és leszárítottam.
(A használt árusnál találtam egy új salátacentrifugát.
Gondolkodtam, biztosan kell-e nekem, hisz eddig is elvoltam nélküle.
Most már tudom, jobb vele, megszerettem az első alkalommal
amikor a  spenótot "szárítottam" és 1 perc alatt túl voltam rajta.)
- Kisebb tálkákba és nagy tálba rendeztem.
- A tojást megtisztítottam és 6 szeletbe vágtam, a fürjtojást egészben hagytam,
ment a spenót tetejére.
- A sonkát pici darabokra metéltem/tépkedtem, ő is a spenótra került.
Elkészítettem az öntetet. ( Régebben olvastam róla egy idézetet, lásd lent.)
- A citromok héját lereszeltem, levüket kinyomtam, hozzáadtam a sót és borsot, elkevertem.
- Fokozatosan hozzáadtam a kb. 3x mennyiségű olívaolajat, krémesre kevertem.
- A medvehagymát egészen picire aprítottam és az előbbiekhez adtam.
- Az öntetet szétosztottam a salátákra.
- Még citromszeleteket tettem rá, mert szerintem sok citrommal finom és a citromhéj elengedhetetlen.
(Kezeletlen citrom, amiből szinte csöpög az illóolaj,  itt szinte mindig kapható.)




A jó vinaigrette titka az alapanyagok minőségében rejlik és az arányokon múlik.
 (Az előbbiről én azt gondolom, mindig Mindenki igyekszik, 
számára a legjobb alapanyagokat megtalálni és felhasználni...)
Az utóbbiról azt mondják: az alapszabály három egység olajhoz egy egység ecet/citrom jár.
Ezen pedig nincs mit vitatkozni. Tényleg így finom.




Az idézet
""A salátaöntet készítéséhez négy ember kell:
egy filozófus, aki sót,
egy zsugori aki az ecetet,
egy tékozló aki az olajat adja hozzá
 és végül egy művész, aki mindezt összekeveri.""
Itt olvastam 
A Férjem is megerősítette, Ő romaiaktól hallotta.



4 megjegyzés:

  1. Jólesne egy ilyen szép tálkával! Jamie Oliver pedig a Ministry of Food szakácskönyvében azt javasolja, hogy a salátaöntetet befőttesüvegben rázzuk - jam jar dressing :) A vinaigrette alapszabályt be kell tartani, ez vitathatatlan! A nyers zöldeket nagyon jól viselem a salátákban, van egy örökzöld nyári salim: alap a főtt krumpli, zöldhagyma, főtt tojás. A többi hozzávaló mindaz a zöldségféle, ami megterem a kertemben (vagy a máséban és azt a piacon értékesítik). Mindez salátaöntettel nyakon öntve- semmi majonéz, sem tejfel!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen én is szoktam üvegben ( bár a könyvet nem ismerem ) na és botmixerrel is, ha sok kell.
      A salátádat, majd elkészítem. Tavasztól őszig mindennap eszünk nyerset salátának, sőt több a nyers, mint a főtt. ( én folyamatosan rágcsálok a kertben munka közben, mindig találok egy levelet vagy gyümölcsöt, paradicsomot, uborkát stb leveszem 10 mp után csak úgy elrágcsálom, a sárgarépáról letörlöm a földet...Aki arra jár annak is kell. Az Éteri energia a növényekből pár óra múlva elszáll! pedig az Éteri energiától ÉLŐ!!!Nem mindegy, hogy ÉLŐ információt juttatunk magunkba vagy halott-at! Egy frissen leszakított levéltől senki nem fog emésztési gondokkal küzdeni, nem fárad el és előbb utóbb éhes sem lesz! Azt szoktam mondani: a frissen tépett tyúkhúr levele táplálék a többi tömítőanyag. Hát nem vagyok vele túl népszerű a családomon kívül...Mégis a lényeg, hogy mindig együnk ÉLŐT!!! ne értsd félre én is eszem főtt ételt, veszek a piacról ezt-azt a saját ízlelő bimbóim kényeztetésére is.)
      Ölellek!

      Törlés
  2. Látod, ösztönösen ezért szerettem a kertemben megtermett zöldségeket- mert frissen leszedve és fogyasztva- még az íze is más, sokkal teltebb, finomabb!!! Én a krumplisalátába rejtettem azokat a zöldségeket, növényeket, amit a lánykáim nem ettek meg, csak ebben a formában- pl. sóska, spenót, de került bele reszelve vagy darabolva a klasszikus paprika, paradicsom, uborka, aztán ha éppen szezonja volt, akkor retek, "karabéla", ahogy kisebbik csemetém nevezte, cékla, fiatal csalán, egy-két gyógynövény, amit a kiskertemben ültettem. Szóval Rád és a kertedre bízom, mi legyen a saláta tartalma. Mi nagyon szerettük, mert mindig változatos volt, nem lehetett ráunni, a koloritásának köszönhetően nagyon étvágygerjesztő, bár nálam most, hogy nincs kert, módosult a tartalom... A kertben dolgozva én is rágcsáltam, mint a nyuszi, mert soha nem használtam vegyszereket, nem permeteztem, csak a szőlőt peronoszpóra ellen rézgáliccal. Fontos lenne "élőt" is enni, ami nagyvárosiaknak sajnos elég elérhetetlen a mindennapokban, az is tele van kémiai vegyszerekkel.
    Puszillak!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Azt szoktam mondani, mindegy mit eszel ( amíg nincs baj ), csak lehetőleg tiszta legyen - nem a vízzel lemosható dolgokra gondolok - és lehetőleg minél több legyen belőle élő - kirándulások alkalmával lehet csipegetni - egy levél, egy rügy csodákat tesz. Ha mégsem akkor legalább örömmel, szeretettel készüljön, mert mindenek fölött a szeretet a legfontosabb! Szeretettel minden felülírható ( a kémiai vegyszerek is ), végsőként lehet Áldást kérni!

      Törlés