Follow by Email

2012. május 12., szombat

Kókusztej házilag. Testradír. Kókusztej gyógyhatásai.



Kókusztej, ami most napi szinten kerül az asztalra.
Rendszeresen szoktam gabona, olajosmag "tejeket" készíteni ha valaki megkívánja,
de most más a helyzet hisz az állati tejet, tejterméket kiiktattuk.
Így a növényi tejekből készül: turmix, édesség és ezzel is hígítok.
Csak megszokás kérdése és persze egy kicsit több munka:)





Leggyakrabban kókusztejet készítek, ez a kedvenc.

Így készítem:
6 dl vizet felforralok és belekeverek 50 g kókuszreszeléket
(a boltban készen kapható szárított reszeléket).
Elzárom a tüzet, lefedem és így hagyom néhány órán át ( 10-12 óra ).
Ezt követően a botmixer barátommal összeturmixoltatom, majd aprólyukú szűrőn leszűröm.
Kicsi adagokat öntök egyszerre és az ujjaimmal "szárazra" nyomkodom.
A reszeléket egy tálba gyűjtögetem.
A kókusztej felhasználásra kész.


Elkészíthető kókuszdió gyümölcsből is.
Ebben az esetben fúrjunk lyukat a dión, öntsük ki a kókuszvizet,
törjük össze és a belső - a dión lévő - barna "hártyát" is távolítsuk el ( zöldségtisztítóval egyszerű ).
A fehér kókuszhúst reszeljük le, a továbbiakban ugyanúgy készül.
Kókuszreszelék és kókuszreszelék között igen nagy különbséget fedezhetünk fel  -  úgy,
 mint bármi másnál -  ezért érdemes többféle gyártmányt választani és tapasztalatot gyűjteni.
(Magam a spar kókuszreszelékét használom, a közeli kicsi üzletben mindig friss, jó minőségű és jó árú.)


Az üvegben látni milyen vastagon borítja a kókuszvaj.
( A kókusztej zsírtartalma 15-25 %.)




 Tegnap friss epret turmixoltam bele.





Mi lesz a "hulladék" kókuszreszelékkel?

1) Felhasználható étkekhez, pl. sütemények, pudingok stb.

2) Szépítőszer lesz belőle:)
A kókuszreszeléket ( a hulladékot ) egy helyes tálkába teszem és viszem a fürdőszobába.
Fürdéskor (mindig jár hozzá egy kádfürdő :)
 az egész testemet ( igaz nem csak én használom :) átradírozom vele.
Kerül a vízbe is, kicsit úszkál, de simán lefolyik hisz nagyon apró.
A víz tetejét fátyolként borítja be a kókuszolaj, ami bizony a bőrünkre tapad.
Érdemes kipróbálni, mert selymes bőr a jutalom.
Hab a tortán, akarom mondani olaj a bőrön, hogy a kókuszolaj azonnal be is balzsamozza a testfelületünket, a víz lepereg róla, nem kell törölközni csak leitatni a néhány vízcseppet :)
Ha nem akarunk kókusztejet - bár kár lenne kihagyni - de a selymes bőrre vágyunk,
akkor is forrázzuk le a kókuszreszeléket és hagyjuk egy kicsit állni, hogy megpuhuljon.

----------------------------------------


Kókusztej/vaj/olaj hatása

A vaj olvadási pontja 24 fok, tehát ez fölött olaj, ez alatt zsír (de nekem a vaj jobban tetszik :)
( A kókuszvíz a gyümölcs belsejében található lé  - az a nagyon kevés :( -
a kókusztej a kókuszhús vízzel való elegyítéséből, préselésből származik. )


A kókuszhús 70 % olaj! Telített zsírsav tartalma 92%.
Tele van természetes antioxidánsokkal, amelyek védenek a környezeti hatásoktól, méreganyagoktól.
Laurinsavban gazdag, immunrendszer támogató. A kókusztej hasonlít legjobban összetevőiben az ANYATEJRE!
Rengeteg vitamin, ásványianyag található benne, többek között: B-, E-, D vitamin,
Magnézium, Foszfor, Kalcium, Kálium, Niacin.
A kókusztej lúgosít!

Nyugtató, tápláló, hidratáló, bőrpuhító, antibakteriális hatású.
Gyorsan beszívódik a bőrbe, nincs zsíros érzés csak a puha, selymes bőr.
Nem fény-, és hőérzékeny, így nyáron is alkalmazhatjuk akár napozás előtt vagy után.
Sőt ha a bőr leég, szerintem nagyon jó hatása lehet ha bekenjük vele,
hisz gyorsan felszívódik, hidratálja, megnyugtatja.








14 megjegyzés:

  1. Ezeket nem tudtam.
    Kókuszdiót veszel és azt használod fel?
    Lehet, hogy buta kérdés, de ez a kókuszreszelék nem azonos a szárított, boltban kaphatóéval ugye?
    Köszönöm a kedves információkat, s szép hétvégét kívánok!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva!
      Bocsánat én nem írtam pontosan, igen ez a bolti szárított kókuszreszelékből készült. Természetesen a kókuszdióból még jobb! A kókuszt megtisztítod és lereszeled. Kókuszdióból én csipszet szoktam: zöldséghámozóval lefarigcsálom és megszárítom. Ha készítek, majd megmutatom.
      Kiegészítem a jegyzetet.
      Köszönöm:)
      Én is örömteli hétvégét kívánok:)

      Törlés
    2. Kösziiiiiii! Nagyon örülök, hogy ilyen hamar válaszoltál! A pindurka unokám is fog kapni ilyet!:)

      Törlés
    3. Nagyon örülök!!!
      Tudod a visszajelzésed megerősített abban, hogy minden receptnek van értelme:) Köszönöm.

      Törlés
  2. Szuper ez a kokusztej készités :) köszike :)

    VálaszTörlés
  3. Bizony szuper. Vajon 1-2 hétig tárolható, vagy csak frissen használható?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem 1 hétig hűtőben nem lehet baja. A zabtejjel van tapasztalatom: az nem romlott meg.
      A reszeléket 2 napig hűtés nélkül felhasználtuk, illetve szét kell teríteni, hogy megszáradjon.

      Törlés
  4. Nekem mostanában nagyon hamar, kevesebb, mint 2 nap alatt megsavanyodik a kész kokusztejem. Azelott 4-5 napig is elallt a hutoben. Nincs otleted, miert lehet?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia!
      Van is meg nincs is.
      Nincs, mert nem tudom mi lehet az oka..., van, ezek merültek fel bennem:
      - víz és kókuszreszelék minősége változott
      - Neked kell valamit változtatni, pl. Magadon, nincs szüksége most a szervezetednek rá (vagy aki issza), telítődött, egy kis szünetet kell tartani, vagy a készítési módon kell valamit változtatni. Ha élő (vagy valamikor élő) dologgal foglalkozunk, abból valamit készítünk, akkor nem várhatunk mindig egyforma eredményt. Ha szükségét érzed a fogyasztásának, akkor ne hagyd 2 napig...

      Szép napot kívánok!

      Törlés
  5. Kencéket készítek, és most az a kérés érkezett a családtól, hogy kókusz illata legyen. Nem szívesen vennék kókusz illatot, mert nem természetes. Házi kókuszvajjal viszont nem tudom, hogy elállna-e a krém, ha nem teszek bele tartósítót, csak E-vitamint. Mit gondolsz? Köszönöm, S.Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia S.Ildi <3
      Bocsánat, hogy csak most válaszolok....
      Én is készítettem már házi kókuszvajból, de akkor pár napon belül el kell használni. Az E vitamin nem tartósít, hanem az avasodást késlelteti, tehát nem várható tőle segítség.
      Azt javaslom, ha megengedhetitek Magatoknak, hogy vegyél hidegen sajtolt kókuszvajat (1700 ft. körül van a 200-250 g üvegben) és abból készíts hosszabb lejárati időre krémet. Roppant kiadós, ha teszel még hozzá mást is, igen sokáig szolgál :)
      Ha tudok még ötletelni Veled, írj emailt, a cím oldalt.
      Üdv,
      mági

      Törlés
  6. szeretem nálad :) béke van

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bemka <3
      köszönöm, hogy a csodálatos babáid mellett ide is jut időd :)

      Törlés