Follow by Email

2012. május 29., kedd

Mézes kókuszos kocka



Édesanyám receptes dobozából, immár a hatodik.

Anyámra emlékezvén, a Gyermekemmel együtt készítettük:)




Kókuszos kocka


Az eredeti címe Kókuszkocka, de vajon miért? Gondolom a válasz egyszerű: csak.
A hozzávalóknál zárójelben az eredeti mennyiségeket jelölöm,
előtte pedig amennyit én tettem hozzá.





Hozzávalók

Tészta

200 g cukor ( 400 g cukor! )
100 g vaj ( 100 g vaj )
4 ek méz ( 4 ek méz )
1 db tojás ( 1 db tojás )
3 dl tej ( 3 dl tej )
1 mk szódabikarbóna ( 2 késhegynyi szódabikarbóna )
400 g liszt ( 400 g liszt )

Máz
150 g cukor ( 250 g cukor! )
200 g vaj ( 200 g vaj )
40 g holland kakaó ( 40 g holland kakaó )
7 ek tej ( 5 ek tej )
nem volt nekem itthon rum ( 0,5 dl rum )
-----------------
150 g kókuszreszelék

A máz nem volt elég, ezért még egy fél adagot készítettem, tehát plusz
75 g cukor
100 g vaj
20 g kakaó
5 ek tej
Kókuszreszelékből is több kellett, de összesen 200 g belül elég volt.




A vajat habosra kevertem a cukorral, majd hozzáadtam a mézet, a tojást és a tejet.
A lisztet  a szódabikarbónával elegyítettem, majd az alaphoz kevertem.
Egy mély tepsit kibéleltem sütőpapírral, előtte a sütőpapírt bevizeztem, hogy szépen belesimuljon.
A masszát a tepsibe simítottam és 180 fokon 25 perc alatt szép méz színűre sütöttem.

Amikor megsült sütőpapírostól kivettem a tepsiből, több réteg konyharuhára tettem
( sütőpapírostól ) és hagytam, hogy kihűljön.




Ezt követően 2 ujjnyi széles kockákra szeleteltem.
Elkészítettem a mázat és előkészítettem a kókuszreszeléket, melyet egy sütőpapírra öntöttem.
A mázhoz a cukrot elkevertem a kakaóval, hozzáadtam a vajat és a tejet és az egészet összemelegítettem. Az elemes kávéhabosítóval megkevertem, hogy biztosan csomómentes legyen.
Nem kell, hogy forrjon, éppen forró legyen.
Egyesével hústűre szúrtam a süti kockákat és a szószba mártottam.
Éppen csak belemártottam ( éppen csak érje, mert egy pillanat alatt magába szippantja a
 csokink nagy részét !) és máris a kókuszreszelékre raktam.
Előfordul, hogy kihűl a máz, akkor újra melegítsünk rajta ( vigyázat könnyen odakap!)
esetleg adjunk hozzá még 1-2 ek tejet.

A Fiam megforgatta a kókuszban és onnan tálra pakolta.
A tálon még egy kevés reszeléket szórt rá, hogy dúsan legyen rajta.
Egy sort pakolt ( a tetejére nem, később ha megszikkad lehet ), a többit szintén egy sorban
a sütőpapíros tepsire, szikkadásig.



Tömény finomság.



18 megjegyzés:

  1. Ezt most elmentettem, mert én annyi szörnyű kókuszos kockát ettem már, de a képek alapján úgy tűnik ez jó és finom, szaftos, nem olyan fűrészpor szerű, mint amiket én kóstoltam itt-ott-amott:-)))
    Meg van az uborkás krém, sőt éjszakára egy tengeri algásat is vettem ugyanabból a márkából, valami fiatalítót, hát rám fér. Egyelőre az uborkásat kentem, isteni a bőrömnek, puha, bársonyos, és érződik a finom uborka illat, keveredve egy krémes illattal, amit én egyébként szeretek nagyon, Mágikám nagyon köszi a tippet, a dm-ben soha meg nem találtam volna a rengeteg egyéb között, de így célirányosan keresve ráakadtam, eddig l'orealt, meg vichyt használtam, ezek is jók voltak, de meguntam, a krémeket is próbálni, váltogatni kell, nem beszélve az árakról. Fodrászhoz is három-négyhavonta járok már, csak vágatni, a festésnek is vége, már minden színű voltam 18 éves koromtól idáig, elég volt, imádom az ősz hajamat, kozmetikushoz meg szintén már nem nagyon akarok menni, épp eleget jártam száz éven át, míg dolgoztam:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök:))))) Ölellek drága Anikó!

      A kókuszos tényleg szaftos és 2 nap alatt sem száradt ki, födetlenül a tálon, igaz eltűnt(!)
      A méz biztosan sokat számít:) ( A fotó 15-16 óra múlva készült.)

      Törlés
  2. Imádom a kókuszkockát! Nagyon nagyon! Rég nem ettem, de a tied annyira kívánatos, hogy valószínű nemsokára asztalra kerül:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon finom, előzőleg én is pár éve készítettem. Most már gyakrabban fogom:)

      Törlés
  3. Ez jó lehet, meglepem majd vele a kiscsaládot :) mindenki nagyon édes szájú, mindig kell itthon lennie valami nasinak. A madártejes mizo rudit kóstoltátok http://minu.me/-tejblog ? Hát az valami isteni finom lett

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. nem , nem kóstoltuk.
      Örülök, hogy elkészíted Nekik:)))

      Törlés
  4. Amikor századszorra is (ilyen) csodás képeket látok Nálad, közhelyek jutnak csak eszembe, ...
    de akkor is ...
    annyira gyönyörűek a fotók...
    hogy lehet egy kókuszos kockáról ilyen meseszép képeket csinálni?




    hát így :))))))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin ÉDES vagy!
      ...és a Te képeid? Gyönyörűek:))))))))))))

      Törlés
  5. Elő kellett vegyem a receptemet:) jól emlékeztem, hogy az enyém is mézes, csak egy picit másak az adagok. A cukor mindenütt kevesebb. Viszont azt biztosan tudtam, hogy a mázból mindig többet kellett főzzek:). Ritkán készítem, pedig mindenki szereti. És képzeld! A receptes füzetem első receptje, amit még lánykoromban írtam, természetesen anyukámtól:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Annyira örvendetes:)))
      Igen sok volt a cukor! és még így is édes.
      ( Úgy örülök Nektek, mintha ezer éve ismernélek, csak most egy kicsit régebben találkoztunk:)

      Törlés
    2. Ezt én is így érzem, már régebb akartam írni, csak nem is tudtam hogy:) rátappintottál:)

      Törlés
    3. :))))))))))))))))))))))))))))))))))))

      Törlés
  6. Én is ezt sütöttem pár napja, nagyon gyorsan elfogyott!

    VálaszTörlés
  7. Szereteeeem! És csodaszépek a képek!

    VálaszTörlés
  8. A fiam(is) imádja! Szegénykém kb. 2 hete nyúz, hogy süssek már. Egyébként meg kókuszkocka...csak! Nagyon finom, gyönyörűek a képek, persze ezt mindig leírom, de ha egyszer tényleg gyönyörűek! :))) Szoktam sima piskótából is, ill. a múltkori ilyen sütésemig csak piskótából sütöttem, én úgy tanultam. :) Az csak az igazán szaftos. :)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édesanyának is találtam több receptet, de úgy emlékeztem mézeset sütött...
      Nahát a kiflieid nagyon tetszenek, valamikor elkészítem, gyönyörűek!

      Törlés