2012. május 17., csütörtök

Reteklevélleves



Nem az úri hóbortom készíttette velem ezt a levest, hanem az ésszerűség, na és a "szívszerűség".
A Fiam iskolai munka részeként ültetett retket, ami termőre fordult (!)
 A levele mennyiségileg ugye sokkal több, mint a fejecskéje. Zsenge, tele van minden jóval,
nekünk termett, ráadásul a Fiam két kezecskéjével ( na jó nagy kezeivel...) ültette.
Naná, hogy felhasználom.




Reteklevélleves

Hozzávalók
400 g újkrumpli
400 g reteklevél (kétszer annyi, mint a kosárban)
1 szál lestyán
2 szál zellerzöld
petrezselyem
2 gerezd újfokhagyma ( ennek még "tejesebb" az íze )
tengerisó
frissen őrölt bors
bio szárított fűszerkeverék
3 ek zabpehely
3 ek olaj
30 g hideg vaj
víz




A krumplit tisztítottam, felkockáztam, az olajon picit pirítottam, majd sóztam, borsoztam,
rászórtam a fűszerkeveréket, a zabpelyhet és ráöntöttem 1 liter vizet.
Félpuhára főztem, amikor hozzáadtam a laskákra vágott reteklevelet,
az apróbbra vágott zellerzöldet, lestyánlevelet és újabb 1,5 liter vizet.
Készre főztem, beledobtam a nyers fokhagymát.
Botmixerrel rusztikusra törettem, végül belekevertem a hideg vajat.




A reteklevélnek kimagasló a Vas, A vitamin és Folsav tartalma.







2 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehet, különösen, hogy a fiad nevelte őket:) Még sosem ettem reteklevél levest.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Teljesen semleges íze van, nem úgy mint a termésnek. Saláta is készíthető belőle és jó a zöldturmixodba is:)

      Törlés