Follow by Email

2012. május 23., szerda

Tavaszi paprikás krumpli (hús nélkül)

...Ördögszekér laskagombával és Csiperkével.
Az ördögszekér egy laskagomba féle, elég ritka, az Alföldön fordul elő, termesztése még kísérleti stádiumban.




Ezt a finomságot nem eresztettem "bőlére" egészen sűrűre főztem, hogy sűrű legyen a szaftja.
Tejfölös joghurttal kínáltam, amit darált csípőspaprikával kevertünk ki (az ősszel sóval eltet fajta).

Gombás paprikás krumpli



Hozzávalók
300 gr ördögszekér gomba
500 gr csiperke
1,5 kg újkrumpli ( már 200 forintért vettem kilóját:)
1 fej friss fokhagyma és a hosszú szára
3 újhagyma
zellerlevél
petrezselyem
tengerisó
frissen őrölt bors
fűszerpaprika
erős fűszerpaprika vagy friss erős paprika
bio szárított fűszerkeverék
1 ek paradicsomkrém vagy 1 db friss paradicsom
olaj
1 l víz
Tálaláshoz: tejföl, görög joghurt




A gombát megtisztítottam ( én mindig egyenként, folyóvíz alatt lemosom, gyorsan az ujjaimmal, ha van rajta föld esetleg zöldségmosó szivaccsal ) és szeletekre vagdostam. Az újkrumplit megkapartam és hasábokra vágtam (kettőbe-háromba).
Az olajon elkezdtem pirítani a fokhagymát, újhagymát, gombát, majd hozzáadtam a krumplit.
Amikor a krumpli olyan "üvegessé" vált, picit áttetszővé, akkor rászórtam a fűszereket, a paradicsomkrémet és az apróra vágott zellerzöldet. Kevertem rajta néhányat és ráöntöttem a vizet.
Megfőztem illetve hagytam, hogy megfőjön.
A tejfölt és görög joghurtot 1:1 arányban összekeverte és belekeverte a csípőspaprikát, a Fiam.
Tálaltuk. Laktatós egy étel. Csak előétel volt előtte, a tzatziki, a desszerttel várni kellett...





3 megjegyzés:

  1. Éppen meséltem a kolléganőimnek, hogy menniyre nem kívánom a húst. Nem vagyok vega, csak vhogy nem szeretem a húst. Nem mindig.
    Egy ilyet most be tudnék vágni!!! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ja nálam is így kezdődött, nem kívántam, majd érzelmileg "kapcsoltam" és akkor még az egészségem is féltettem, ennek már 21 éve:)

      Törlés