Follow by Email

2012. május 21., hétfő

Tzatziki

Ki ne ismerné, ezt a méltán híressé vált görög finomságot, melyet üdvözlésképpen kérés nélkül is az asztalunkra tesznek Görög földön?




Annak idején igencsak elcsodálkoztunk a joghurt sűrűsségén, de szerencsére már itthon is lehet kapni. Mert tudjuk a jó tzatziki a joghurttól válik azzá. A jó joghurt nem savanyú, magas a zsírtartalma, nagyon krémes és szó szerint vágni lehet.
Ha találunk a közelünkben görög vagy török élelmiszert árusító boltot, ott biztosan kapható.
Egy ismert árúházlánc ( biztos több is de én csak itt fordulok meg ) is a kínálatára vette,
amit kimérve árulnak.
Én leggyakrabban a dobozos 400 grammos 7,5 % zsírtartalmút tartom itthon.
Magunk is előállíthatunk sűrű krémes joghurtot, ha a joghurtot tejföllel/tejszínnel "javítjuk" ( fele-fele+1 dl tejszín ) és egy gézen ( papírtörölközőn, kávéfilteren ) lecsöpögtetjük (12 óra).




Tzatziki

Hozzávalók
1 kg uborka
1 fej friss fokhagyma ( ha idősebb a fokhagyma, akkor pár gerezd )
1 csokor kapor ( vagy menta )
800 gr görög joghurt ( 2 nagy doboz )
tengerisó
frissen őrölt bors
olívaolaj
olajbogyó
fél citrom leve
opcionális: frissen reszelt bio citromhéj

Az uborkát a Fiam megtisztította, ugyanis a tegnapi előételt Ő készítette.
 ( Nem is értette miért kell megtisztítani, azt mondta milyen furcsa, hogy nem zöld :)
A nagylyukú reszelőn lereszelte és rögtön egy tésztaszűrőbe tette, hogy lecsöpögjön.
A joghurtot elkeverte a citromhéjjal, citromlével, az apróra vágott kaporral, a nagyon apróra vágott fokhagymával.
A lecsöpögött uborkát még alaposan ki is nyomkodta és így keverte a joghurtba.
A tetejére olívaolajat locsolt, kaporral és olajbogyóval díszítette.




Tálalásnál sóval és frissen őrölt borssal hintettük meg.
Előételként fogyasztottuk.

A salátát tálalás előtt ne több, mint félórával készítsük el.
Minden hozzávaló legyen hideg, ha tudjuk tegyük a tálat amiben tálaljuk, jéggel megrakott tálcára.
A sót csak az asztalnál, ki-ki tetszés szerint alkalmazza. Én az uborkát sosem sózom le előtte.
A borsot is ajánlott, csak tálalásnál a tetejére őrölni.




6 megjegyzés:

  1. Fiiiiiinom nagyon, szeretem:-)))))

    VálaszTörlés
  2. Uramatyám! Most elszégyelltem magam, hogy Én csak amolyan "bóti" tzatzikit készítek, előre csinált porból! Pedig az is nagyon finom, de már most látom, hogy a nyomába sem érhet a valódi tzatzikinek...köszi a receptet. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Fróni:) az a jó, hogy mindig tudunk "változtatni" :) ha akarunk :)
      A bótiba is beleteszed a "szereteted"! tehát már az is "finom":)

      Törlés
  3. Imádom a tzatzikit, én is nagyon hasonlóan csinálom!!!

    VálaszTörlés