Follow by Email

2012. május 9., szerda

Vajon sült sárgarépa


A sárgarépa a leves "tartozéka" de egyébként mostohagyerek,
vagy csak nincs még a figyelem középpontjában.
Lehet, hogy eljön az Ő ideje is, mint a céklának, sütőtöknek, medvehagymának?
Én nem várom meg, mert a sárgarépa nagyon finom étek, pl. önmagában vajon/olajon sütve/párolva. 
Főleg a tavaszi zsenge, kihagyhatatlan. Hús mellé köretnek vagy hús helyett a köret mellé.
Odakaramellizálódott édes selymes íze leírhatatlan, érdemes megkóstolni.





Zsenge sárgarépa zsenge fokhagymával vajon sütve

Hozzávalók

2 csokor ( 10 db ) sárgarépa ( most nagyok voltak )
50 gr vaj ( 2x 25 gr )
 0,5 dl olívaolaj
1 zsenge fokhagyma ( nagy, aminek hosszú a szára )
1 dl víz
tengerisó
frissen őrölt bors




A sárgarépák héját alaposan megdörzsöltem, majd tetszés szerint feldaraboltam.
( Az egész kicsiket, amik az én kertemben teremnek, azokat egészben szoktam hagyni. )
A fokhagymát megmostam és felkarikáztam.
A serpenyőben felforrósítottam az olívaolajat, majd beleolvasztottam a vaj felét.
Ráraktam a sárgarépákat és a fokhagyma karikákat.
Együtt pirítottam, majd 1 dl vizet ráöntöttem és megpároltam.
Sóztam borsoztam és amikor elzártam a tüzet, ráolvasztottam a félretett 25 gr vajat.
Ettől balzsamos bevonatot kapott a répa és a szaft ( az a pici ) krémessé vált.
"Háromszínű" rizs mellé fogyasztottuk.


10 megjegyzés:

  1. Imádom! Nagyon guszta a képeiden!

    VálaszTörlés
  2. De tetszik ez az étel! Vágyom az egyszerűre, biztosan meg fogom csinálni.:-) Köszönöm!

    VálaszTörlés
  3. Az egész család szereti, most kínálgatjuk vele a 9 hónapos Bence unokámat:)
    Jó volt itt lenni Nálad!:)
    További szép napokat!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes lehet, milyen szép neve van:)

      Törlés
  4. Tényleg, a répa olyan mostohagyerek nálunk is. Főzeléket készítek még belőle, de nem közkedvelt. Tetszik ez a fajta elkészítési mód!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök, jönnek még ötletek (majd):)

      Törlés
  5. Nálunk bizony nem mostohagyerek, rengeteg répát eszünk, nyersen, főzve, párolva, sütve:) Nagyon szeretem a fehérrépát és a paszternákot is ily módon elkészítve. Az egész kicsi bébi répa az meg valami mennyei lakoma:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én is szeretem őket, igen mind!
      A mandulád mennyei én is szoktam valahogy u.így. ( Valamiért néha nem tudok írni Neked, de nézlek, követlek! )
      :)

      Törlés