Follow by Email

2012. július 16., hétfő

Házi sűrített tej xukorral és répacukorral





Két kicsi kezemmel készítettem, amely jobb, mint az eredeti  :)
 mert olcsóbb, itt van, bármikor elérhető,
kevés/könnyen hozzáférhető alapanyagból készült. 




Úgy kezdődött, hogy kíváncsi lettem milyen lehet,
bár eddig sűrített tej kevésszer fordult meg a saját konyhámban.
Egyszer, a tubusos sűrített tejjel készítem a csöröge fánkot, Édesanyám receptje szerint. 
Máskor, a tubusos változatból legyártottam egyszerre több üveg karamellt,
de bevallom nekem nem ízlett.
Sokkal, de sokkal jobb karamellkrémet készítek nem sűrített tejből.

A tubusosból próbáltam, a  fémdobozos változatot nem találtam boltban.
 Persze rendelni lehetne, de én biztosan nem adok ki annyi pénzt érte,
ugye a postaköltség jelentősen megdrágítja.
Emlékszem fiatalabb koromban lehetett kapni, nem horror áron, igaz akkor nem volt divat.
Anyám a kávéját ízesítette vele, cseh gyártmány volt és a Blaha L. téri éjjel-nappaliban vettem.
Jó régen volt.





Nos, kutakodtam valami után a hálón  -amiről persze meg is feledkeztem egy időre-
külföldi oldalon rábukkantam egy receptre.
Sűrített  tej házilag.
Nagyon kíváncsi lettem, izgalmasnak tűnt, hogy ezt is sikerül házilag kivitelezni.
A cukor mennyisége rengetek volt - a tejnek a fele -  de volt ez már így sokszor,
ezért még nem utasítottam el, de tovább kerestem és találtam:
továbbra is hatalmas mennyiségű cukorral, mézzel, keményítővel, tejjel,
szóval sokféle variáció.
No sebaj, majd kikísérletezem, gondoltam.
Összevetettem a recepteket: láttam, hogy tej helyett elég lehet a víz, cukor mellett minek a méz (?),
és vajon minek a keményítő (?), na és miért kellene az otthoni változatba tartósító.
S bár ezek az oldalak inspiráltak, amit köszönök nekik, de itt nem sorolom fel,
mert a végleges recept az én alkotásom.
Leszaladtam a kamrába megnézni mennyi tejpor maradt abból, amit kenyérsütéséhez használtam. Azon nyomban elkészítettem egy cukros tejkrém változatot.
Nagyon jó lett, rögtön fel is használtam egy hideg édesség készítéséhez.
A sikeren felbuzdulva elkészítettem újra és Xukorral is, diétázni kényszerülő ismerőseimnek.
Kedves barátaim, íme az én "sűrített tej" receptem,
két variációban cukorral és Xukorral, akinek tetszik vigye.


Sűrített tej Xukorral




Hozzávalók
150 g forró víz
150 g tejpor
50 g vaj
100 g Xukor

A forró vízbe öntöttem a tejport és a Xukrot. Összekevertem.
 Hozzáadtam a vajat és a botmixerrel összeturmixoltam.
Ennyi.


Sűrített tej répacukorral




Hozzávalók
200 g forró víz
150 g tejpor
50 g vaj
150 g cukor

A forró vízbe kevertem a cukrot és a tejport, majd hozzáadtam a vajat és
a botmixerrel összeturmixoltam.
 A cukor jelentősen lehűtötte az egész hőmérsékletét, nehezebben olvadt,
ezért úgy döntöttem, hogy újra  felforrósítom. Jót tett neki.
Állandó kevergetés mellett addig hagytam a tűzön, amíg rotyogni kezdett ( 2-3 perc ).
Krémesebb és sűrűbb lett.
Átöntöttem egy csatos üvegbe és kihűtöttem.

Hűtőben 2 hétig eltartható, de nekem még nem ért meg ennyi időt.
Keveset készítek egyszerre,  ha újra szükséges, akkor inkább újra.




Megjegyzés


- A ebből a sűrített tejből is készíthető tejkaramell.
- Nem akarom reklámozni, de tekintettel, hogy a múltkorában elég sokat jártam utána
 mire találtam "sima" tejport, úgy gondoltam megosztom
és a fölösleges utánajárástól megkímélem a keresőket.
Instant sovány tejpor
Bede-co gyártmány. A 200 g kiszerelés ( 439 forint ).
- Szerény számításaim szerint az alapanyag ára 465 forint, a forró vizet nem számoltam.
- A cukros változat hozzávalóiból pontosan 500 g sűrített tejem lett.
- A képek a répacukros változatról készültek, kihűlt állapotában.
A Xukorral készült variáció, ettől némileg hígabb maradt.
- Melegen mindkettő hígabb, a kihűlés során sűrűsödik be.
- A kívánt sűrűség a víz mennyiségével beállítható.



Utólag

Andrea ajánlott egy limonádét, köszönjük :)

 Brazil limonádé
Elkészítettem, nagyon finom.
Hozzávalók

2 db lime
  2 ek sűrített tej
 7 dl hideg víz
 jég


A lime-okat megsikáltam, a végüket levágtam, apróbbra daraboltam.
A botmixer tartályába raktam mindent  -a jég kivételével-    és összeturmixoltam.
(Nem tettem bele plusz cukrot.)
Leszűrtem és jégkockákkal megrakott poharakba szétosztottam.









25 megjegyzés:

  1. Nagyon jó recept! Engem is mindig elborzasztott a cukor mennyisége, de ezt ki fogom próbálni. Külön örülök, hogy Xukorral is kipróbáltad, így már nem kell kísérleteznem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nagyon finom "könnyű" lett Xukorral, picit hígabb, mint a képen. A következő adagnál, lehet kevesebb vizet teszek. Persze attól függ, mit akarunk készíteni vele/belőle.

      Törlés
  2. Te egy zseni vagy és gondolatolvasó! Komolyan mondom nem oly régen sajnáltam magam, azért, mert nem használhatok (a sok cukor miatt) sűrített tejet. Pedig mennyire szeretem. Egy tv-s műsorban hallottam a mexikói limonádéról, amibe sűrített tej is kell, na akkor most már azt is kipróbálhatom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Andrea képzeld, én pedig a bodza "caprira" készültem, csak mindig tolódott ( még mindig ).
      Kérem szépen oszd meg velem azt a limonádét. Ha nem akarod a blogodra írni, jöhet levélben.
      Köszönöm.

      Törlés
    2. A limonádéból arra emlékszem, hogy egészben, héjastól összeturmixolt lime és kevés sűrített tej volt benne, no és víz. Mindenesetre érdekesnek találtam, a kesernyés, édes és savanyú ízt együtt. (Közben rákerestem és nem is mexikói, hanem brazil limonádé. Így megtalálod.)

      Törlés
    3. Köszönöm, megnéztem. Már is készítem...:)
      Szép napot!

      Törlés
  3. De jó, hogy feltetted, imádom és legalább ezentúl készíthetek magam is, ebből finom karamell is készíthető:-))))

    VálaszTörlés
  4. Na, ezt kipróbálnám, ha nálunk lenne ilyen tejpor... :/ Amit én elérek a gagyi "tejfehérítő" complettautánzatokon kívül, az 90 gramm, és 580.- Ft :( Szóval nekem kicsit passz, így csak irigykedek. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, az tényleg drága, abban reménykedek, hogy sikerül valamikor szerezned:)
      Szép vasárnapot!

      Törlés
  5. Egy brazil kolléganőmtől tanultam egy pofon egyszerű és nagyon finom édességet, aminek alapja a sűrített tej. Fonetikusan írva a neve: "Bezsito", ami csókocskát jelent magyarul:
    A sűrített tejet egy lábosban lassan hevítve kevergetjük, beleszórunk egy kisebb zacskó kókuszreszeléket. Amikor már elválik a lábos falától, elzárjuk a lángot. Picit hűlni hagyjuk. Még melegen kis golyókat formázunk belőle, kókuszba forgatjuk és egy szem szegfűszeget szúrunk a tetejére.
    Sokkal finomabb, mint a raffaello. Másba is forgathatjuk, így színes kavalkád is lehet.
    Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi! Csodás vagy <3
      Nagyon köszönöm, ezt az "ajándékot".
      Elfogom készíteni :) majd megmutatom (amennyiben nem szeretnéd, hogy Rád hivatkozva felkerüljön a blogra, kérlek jelezd nekem)
      Ölelés Neked, csodás napot kívánok!
      Á.

      Törlés
    2. Csak nyugodtan! Többször készítem, remélem tetszeni fog!

      Törlés
    3. Köszönöm :)
      A sűrített tej 1 tubus? a kókuszreszelék 10 dkg? vagy amennyi sűrített tej, annyi és az amennyi kókuszreszeléket felvesz....
      :)

      Törlés
    4. Levél útján elérhető vagy?

      Törlés
  6. Ami most hirtelen eszembe jutott: kapható kókusztejpor is. Szerinted abból is el lehet készíteni? Mondjuk a Bezsito alapjául? Üdv Ildi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Ildi! Hm....:)
      Képzeld napok óta foglalkoztat ez a kérdés (ismerem a kókusztejport és nagyon szeretjük, van már róla, belőle készült finomság a blogon) csak még nem jutottam hozzá az elkészítéséhez, remélem a héten időt tudok szentelni rá :)
      Köszönöm, hogy megerősítettél, hogy kipróbáljam.
      Szép napot!

      Törlés
    2. Kíváncsian várom, ha kipróbálod!
      Szeretettel: Ildi (most írtam még egy kérdést a paradicsomos szappanodhoz... úgy tűnik szeretetrehangoltan-függő lettem! :-)

      Törlés
    3. Szia Ildi!
      Igen, biztosan megcsinálom, ha működik, mutatom :)
      Igen láttam :)
      Köszönöm <3

      Törlés
  7. Most jutottam eddig a bejegyzésedig. Nagyon ügyes vagy!
    Készítettem már én is sűrített tejet, de az alap a tejszín meg a cukor, amit egy órát főztem csendes tűzön. Finom lett, de hosszú idő.
    Van itthon tejporom, kipróbálom ezt a változatot. Attól tartok befogom nyalogatni, nagyon szeretem:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hajni!
      Ez is nagyon finom és feltétlenül csináld meg a "Bezsito-t" és úgy falatozd el :)
      Képzeld megcsináltam a sajtodat, holnap felteszem az első változatot :)

      Törlés
  8. Mindkét variációt ki fogom próbálni. Már tavaly is láttam, de aztán elfeledkeztem róla. A kókusztejpor nekem is rögtön beugrott, sőt a vegán verzióhoz a vajat is le kellene ehhez cserélni, de mire? A kókuszvaj megkeményedik szobahőmérsékleten, az nem jó. Vannak fincsi olajaim, de azokat meg kár lenne forrósítani. Passz. Marad a vaj. Sebaj.

    Aktuálisan patisszondömping miatt nézelődtem Nálad, és a cukkinis sütid mellett döntöttem, mert nagyon jól néz ki, de csináltam már teljesen vegán liszt-vaj-tojás- és teljesen cukormentes variációt is, az se volt rossz.

    Csodaszépek a képek, és még mindig inspirálnak az írásaid.

    Szép napot!

    Noémi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Noémi!
      Képzeld megcsináltam, csak nem érkeztem még írni róla, a tapasztalat meg már régebbi, így újra kell készítenem. Szerintem kókuszvajjal készítettem, de most nem akarlak rossz irányba vinni, megcsinálom újra :) Most jutott eszembe, hogy Trollanyu készített, csak másképpen, nézd meg hátha szimpatikus : http://trollakonyhamban.blogspot.no/2013/08/suritett-tej-hazilag-paleo-es-vegan.html

      Köszönöm kedves elismerő szavaid :) Remek vagy!
      <3

      Törlés
  9. Nekem is nagyon tetszik ez a recept! Remélem, találok majd tejport. :)
    Üdv!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Kabóca, remélem sikerül kapni (ajánlottam a C..-t).

      Törlés