Follow by Email

2012. július 10., kedd

Kapros "édestúró" fagylalt


Az előbbi bejegyzésben írt "édestúróból" készült.



Kapros túrófagylalt

Hozzávaló
250 gr "édestúró"
100 ml tejszín
2 tk Xukor vagy cukor
2 tk friss citromlé
---------
0,5 dl tejszín
1 csokor kapor
1 mk agar-agar ( Lecker's )
1 tk Xukor
1 tk citromlé


A túrót habosra kevertem a tejszínnel. A botmixer volt segítségemre. Belekevertem a citrom levét és a Xukrot is.
Betettem a fagyasztóba, hogy 2 óra alatt jól kihűtsem.
A kaprot szintén összeturmixoltam a 0,5 dl tejszínnel, az előírásszerűen feloldott agar-agarral, a Xukorral és a citromlével összekevertem, a hűtőbe tettem.
A géppel 15 perc alatt elkészítettem a fagylaltot.
( Azt tapasztaltam, hogy ha a fagylalt masszát a fagyasztóban 2-3 órát fagyasztom, majd összekeverem, akkor a géppel 15 perc alatt elkészül a fagylalt. Nem kell fölöslegesen járatni a gépet.)
Átkanalaztam egy dobozba a túrófagylaltot, rákapartam a kapros tejszínt és néhány nyolcas szimbólumot rajzoltam bele egy keskeny kanállal.




Megjegyzés

- Amennyiben tetszik ez a fagylalt ötlet, de nem akar valaki a házi "édestúróval" foglalkozni, akkor ricottából vagy túróból is elkészíthető.
Ebben az esetben én, felemelném a tejszín mennyiségét 2,5-3 dl-re.
- A kaprot közvetlenül is keverhetjük a túróba, a lényeg, hogy nagyon apró legyen, ne zavarjon a nyalakodásban.
- Az agar-agar mellőzhető, én csak kíváncsi voltam...
- Ez cseppet sem édes fagylalt - az összes többi sem - ha valaki édesebben szereti, gondoljon rá.


A kapros, kissé savanykás "édestúró" fagylalttal lehengereltem a családom:)





16 megjegyzés:

  1. Hűha, ez aztán az ötlet! nagyon érdekesen hangzik!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tuti ízleni fog (ha szereted a túrót és a kaprot)
      Szép napot!

      Törlés
  2. Én nagyon szeretem a kaprot és a túrót (főleg, ha édes, az ordát imádtuk, mikor Erdélyben nyaraltunk). Szuper ötlet ismét, Ági!

    VálaszTörlés
  3. Érdekes....mind a kettőt szeretem, a kapros túrós pitét is. Fagyit még nem próbáltam:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Meghívlak egy kóstolóra, ha akarod:)

      Törlés
  4. Ez nagyon érdekes összeállítás! Nagyon szeretem a kaprot is, a túrót is, akkor csak kedvelem ezt az összeállítást is!? :)

    VálaszTörlés
  5. Hmmm, első pillanatra beleborzongtam a gondolatba, de tulajdonképpen miért is ne? :-)))

    VálaszTörlés
  6. Igen, első olvasásra kissé fura, de miért is ne? Ha nem édes, akkor jöhet, mert valahogy édes dolgokban a kaprot nem szeretem. Tegnap mikor feltetted az édestúrót, akkor eszeme jutott, hogy fagyinak is jó lenne, de bevallom nem kapros ugrott be elsőnek. De egyre jobban tetszik az ötlet:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mint látod 3 tk Xukor van benne összesen, tehát nem az édes íz dominál. Én is minimálisan édesítek, s igen ez a túró adja magából, hogy készíts belőle fagyit. Van más fűszernövény is amivel eltudom képzelni, pl. bazsalikom, na és gyümölccsel is jó párosítás.
      Majd kiderül mire gondoltál.
      :)))

      Törlés
  7. Hogy te miket ki nem találasz! Furcsa ízvilágú fagyi, merthogy a kaprot fagyiba? De nagyon tetszik! Elnyalakodnék egy gombóckát. A kaprot imádom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye van a Te kapros ordásod, hát én meg lehűtöttem...:)

      Törlés
    2. Eltalálnának egymás mellett:)

      Törlés