Follow by Email

2012. július 3., kedd

Málna a "köbön" nyírfacukorral

Málnakompót. Málnafagylalt, málnaöntettel.
Bizony a málna is érik. Régi ismerős lepett meg egy ládányival.




Tettem keveset a fagyasztóba, csak annyit, amit még a nyár folyamán tervezünk elfogyasztani, főleg fagylalt formájában. Kísérletképpen készítettem 3 x 2 dl-es üveg, kompótot. Készítettem belőle rövidtávon elfogyasztandó öntetet és készítettem cseppet sem "spórolós" fagyit.




Málnakompót ( 2 dl-es üvegre számolva )

málna, 2 tk citromlé, 2 tk Xukor
A málnát ( mosás nélkül, irgum-burgum! ) üvegbe potyogtattam. Ezeket a málna szemeket úgy válogattam, hogy ne legyenek teljesen érettek. Az üvegek alját a tenyeremhez kocogtattam, hogy amennyire lehet, összetömörítsem. A tetejére 2 tk nyírfacukrot hintettem és ugyanennyit a frissen facsart citrom levéből. Az üveget feltöltöttem vízzel úgy, hogy még maradt kétujjnyi hely. Rácsavartam a kupakot és egy fazékba állítottam őket, amibe előtte 3 réteg papírtörölközőt tettem. Töltöttem a fazékba vizet, pont annyit ameddig az üvegben volt.
Forrástól számítva 5 percig forraltam, majd a tetővel lezárt fazékban hagytam kihűlni.
Ezt kísérletképpen készítettem. Elromlani nem fog, az állagára vagyok kíváncsi ...majd :-)




Málnaöntet

400 gr málna, 5 ek Xukor, 1/2 citrom leve
Változatos összetevőkkel készült :-) , Isteni fagylaltra, vagy sütire, vagy....bármire, vagy csak úgy :-)
Ha csak egy marék gyümölcs van, amit hirtelen nem kér senki, akkor szoktam bevetni ezt a megmentési akciót. Bármilyen gyümölcs néhány napi életmeghosszabítására kiváló,
 minőségromlás nélkül. ( Bár hosszabb időt is kibírna, felbontás nélkül. )
Adott esetben a málnát, egy kislábasba raktam, villával összenyomtam, rászórtam a nyírfacukrot és csak is addig fűtöttem alá, amíg rottyant néhányat. Forrón üvegekbe öntöttem ( 1 adag = 1 üveg ) és fejre állítottam. Amikor kihűlt a hűtőbe tettem. Ez nem téli csemege, az elkövetkező néhány napban felhasználásra kerül.




Málnafagylalt

400 gr málna, 3 ek Xukor, 1 ek citromlé, 250 ml tejszín ( habtejszín )
A málnát a botmixer tartályába raktam, rászórtam a Xukrot és nyakon öntöttem a tejszínnel. Összeturmixoltam. Lehűtöttem, majd a géppel 15 perc alatt fagylaltot készítettem belőle.




10 megjegyzés:

  1. Mind csodásak! És mindegyikből kérek szépen:)Nem is tudok választani, mind szeretném.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kezd a fagyivak és a málnaöntettel: tessék :-)

      Törlés
  2. A málnafagyit tegnap megcsináltam, isteni lett el és mára is maradt:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy együtt fagyiztunk :-)(majdnem)

      Törlés
  3. Én szoktam málnakompótot csinálni. Kicsit megpuhul a málna idővel, és olyan eperbefőttes filingje lesz:) Szeretjük nagyon:)

    VálaszTörlés