2012. augusztus 20., hétfő

Julia Child francia kenyér



Julia Child séf, író tiszteletére ( 100 éve született ) a BBB kenyérsütő csajok ünnepi Háziasszonya Susan, ezt a kenyeret választotta, a "közös" sütésre. Hát ez nem a süssünk 2 óra alatt kenyeret kategória és bizony a dagasztást sem lehetett megspórolni, de nem is akarja azt mindig az ember:)
Kár lett volna kihagyni, hisz öröm volt (mint mindig:) e nagyszerű tésztával dolgozni:)

Reggel jelezte a Férjem, hogy bizony elfogyott a kenyér, de még reggelire Nekik elég lesz (én nem reggelizem), mire mondtam, hogy sebaj most kezdem dagasztani, így a késői ebédhez lesz friss.
De nem lett, így mit volt mit tenni, ki kellett találnom valamit a tervezett ebédhez,
ami közben elkészült.
A gyorsan sütött tortilla megmentette a helyzetet, így a kenyérnek meg bőven volt ideje kedve szerint dagadni:) Mind ezt azért írtam le, mert igencsak csodálkozott, hogy mit csinálok (én?) ennyi ideig egy kenyértésztával, azt meg nem mondtam el neki, hogy bizony ettől hosszabb kelesztésűt is szoktam készíteni, csak azt nem látja:) Nem kell mindent tudni a párunknak:)




Julia Child francia kenyere (Pain Francais)




Az eredeti kiírás/recept itt található.
A megadott mennyiségből készíthetünk 3 hosszú vagy 6 rövid kenyérkét, de akár 12-be is vehetjük.
A kenyér elkészítési ideje 7-8 óra, de nekem tovább tartott.

Menete Susan útmutatása alapján:
- keverjük össze és dagasszuk 15 percig
- első kelesztés 3 óra
- második kelesztés 1,5-2 óra 
- osztás, pihentetés 15 perc, majd formázás
- utolsó kelesztés 1,5-2,5 óra
- 25 perc sütés
- fogyasztás előtt 2-3 óra hűtés




Hozzávalók
(140 gr/250 ml nagyságú csészét használtam, de a pontosság kedvéért mindent megmértem:)

1 cs száraz élesztő ( Alnatura/DM  9gr)
1/3 cs (80 ml) víz (37 fok körüli)
3 és 1/2 csésze (490 gr) kenyérliszt (Nagymama)
2 és 1/4 tk tengerisó
1 és 1/4 cs (310 ml) víz (25 fok körüli)

- Krémesre kevertem az élesztőt a 80 ml melegebb vízzel.
- Kimértem a lisztet, elkevertem benne a sót, majd hozzáadtam az élesztős vizet és a többi vizet.
- Összekevertem.
- 2-3 perc pihenő után elkezdtem a tésztát dagasztani.
- Meghintettem a munkapultot lisztettel és dagasztottam. Eleinte picit ragadt, de akkor újra hintettem egy gondolatnyi lisztet (összesen 3x) majd dagasztottam tovább.
Leírhatatlan boldogság, amint a tészta a kezeink között változik át: a ragacsos, majd kissé ragacsos tészta, átváltozik egy selymes tapintású, rugalmas, hólyagos csodává:))) Igaz ez eltarthat 10-13 percig, de az eredmény kárpótol, a csuklónk erősödik, a szellemünk felfrissül, a lelkünk pedig szépül:)
- Ezt követően hagytam a tésztát 5 percig pihenni, majd újra átdolgoztam, beletettem minden örömem:)
- Beleraktam egy tálba (nem kell olajozni, beszórni) a tál szélét bevizeztem és ráfeszítettem egy folpack fóliát (így könnyen rátapad a fólia).
- 25 fok hőmérsékleten békén hagytam, hogy az eredeti térfogatának 3 és félszeresére nőjön, ez nekem 4 órát vett igénybe.
- A megkelt tésztát a munkapultra borítottam (gyönyörűen kijött), többször áthajtogattam, majd visszaraktam a tálba, lefóliáztam és újra 3 és félszeresére kelesztettem, ez újabb 3 órát vett igénybe.
- A tésztát a munkapultra borítottam ismételten és kettéosztottam.


dagasztás előtt, 1. dagasztás után,
1. kelesztés előtt, 2. dagasztás után
2. kelesztés után...


- Egyenként kettéhajtottam, lazán letakartam és 5 percig pihentettem.
- Úgy döntöttem, hogy  Susant követve, 2 db hasonlóan hosszú kenyereket formázok belőle.
Tehát megformáztam és egy alaposan belisztezett vászonra fektettem őket, egymás mellé, de közöttük megemeltem a konyharuhát, hogy emelkedés közben ne érjenek/ragadjanak egymáshoz.
- Lazán lefedtem a kenyereket előbb a fóliával, majd egy vászonnal és újabb 2 óra kelesztés következett. Ennyi idő alatt érte el, az újabb 3x-os nagyságot.
- A sütőt 200 fokra légkeverésre melegítettem.
- Egy tepsire sütőpapírt tettem és a kenyereket óvatosan (nagyon óvatosan) átborítottam.
- Megspricceltem vízzel (csak erre használatos virágspriccelővel) és betettem a forró sütőbe.
- A vízzel spriccelést 3 percenként 3x megismételtem.
- 21 perc alatt sültek világos aranybarnára.
- A 2-3 óra hűtést bizony csak az egyik kenyér érte meg, mert a másikat "tortilla ide vagy oda" de frissen megtörtük:)




Susan köszönet, a méltó ünneplésért:)




 

14 megjegyzés:

  1. Gyönyörű a kenyér, ki fogom próbálni !

    VálaszTörlés
  2. Csodálatos lett,valószínű, hogy akik látjuk, mindnyájan szívesen ennénk belőle kóstolót! Innen a gép másik oldaláról is illatosan jóízű! :)
    Szép hetet Nektek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva köszönöm!
      Találtam egy remek "ételízesítőt" nézz be ha van kedved:
      http://napfenyesfuszer.blogspot.hu/search/label/%C3%A9tel%C3%ADzes%C3%ADt%C5%91
      már csak azért is mert az első adag kint is megszárad a napokban:)))

      Törlés
    2. De jó, sietek, s míg ilyen meleg van, el is teszem a télirevalót:) Nagyon köszönöm! :)

      Törlés
    3. Én pedig most írom a lecsót és később lesz még más meglepetés is "télire":)
      Ölellek!

      Törlés
  3. Csodálatos,guszta nagyon! Ezt ki kell próbálnom:)

    VálaszTörlés
  4. It's worth taking all that time, isn't it? And your bread turned out beautifully! I really like the photograph of the bread in the basket.

    Thank you for baking with us!

    Hála az égnek a Google Translate

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hello Elisabeth!
      I had'nt internet, but I baked it in time:)
      Thanks for all.

      Törlés
  5. Nagyon szépek lettek! Jó is a házikenyér:-)

    VálaszTörlés