Follow by Email

2012. augusztus 2., csütörtök

Mór cukkinisaláta




"Sokféléből keveset", lehetne a szlogen nálunk.
Rengetek friss zöldséget és friss fűszert ad a kert. 
Tobzódok az ötletekben, különféle ízpárosításokat szeretnék kipróbálni, ezért
sokszor eszünk ebédre sokfélét, persze mindenből csak keveset:)
Sok nyers salátát, alig sült fogásokat, egy szelet finom házi kenyérrel, vagy belőle készült pirítóssal.
E fenyőmagos finomság alapötlete a Tapas könyvből származik, de  csak azért valósulhatott meg, mert egy jótündér - tudva, hogy én úgysem veszek - megajándékozott, fenyőmaggal:)
Méltó módon szerettem volna felhasználni. K.T. köszönöm:)






Mór cukkinisaláta




Hozzávalók

700 g zsenge cukkini, 15-20 cm hosszúságú
50 g fenyőmag
50 g mazsola
tengerisó
frissen őrölt bors
0,5 dl olívaolaj
7 db nagy gerezd fokhagyma
2 levél friss babérlevél, de a szárított is megfelel
3 ek friss menta
2 ek citromlé
reszelt kezeletlen citromhéj





A cukkinit 5 mm vastag karikákra vágtam.
A fokhagymát vékony szeletekre.
A serpenyőben megforrósítottam az olajat, beledobtam a babérleveleket, a fokhagymát, amit aranyszínre sütöttem benne, majd kiszedtem egy tálkára, a babérlevéllel együtt.
A felkarikázott cukkinit lerakosgattam a serpenyőbe
és fröccsenésvédővel lefedve magas hőfokon "megkapattam".
Kiszedtem egy tálba és mindaddig folytattam a cukkini sütését kicsi adagonként,
 amíg el nem fogyott. ( 20 perc ). Elzártam a hőt.
Amikor az összes cukkini kész volt, kb. 1 ek-nyi olaj maradt a serpenyőben,
ebbe öntöttem a tiszta mazsolát, megkevertem,
hozzáadtam a fenyőmagot és 2 ek friss citromlét.
Visszakapcsoltam az indukciós lapot, de csakis annyi ideig, amíg az egész sercent egyet, ez 2 perc.
 - Nem kell, hogy süljön, piruljon, elég hogy felforrósodik, amitől az egész "balzsamos" lesz. -
Még forrón ráöntöttem a sült cukkiniszeletekre és óvatosan összeforgattam.
Levettem a fáról egy citromot és reszeltem rá a héjából, - hihetetlen, de igaz,
saját nevelésű citrom héjával szórtam meg:)
Szedtem egy marék mentát, amit alapos vizsgálat után a salátára szórtam
és ezzel fel is tettem rá a koronát.






Bár a könyv írója azt írja: "teljesen lefedve 3,5 órára hideg helyre tegyük"
ami felől semmi kétségem, hogy jót tesz neki,
de elárulom, hogy már félóra pihentetés után is remekül összeértek az ízek:)






A cukkini roppanós, de karamellesre sült.
A mazsolától édeskés, a citromtól savanykás.
Mindehhez társul a citromhéj és menta összetéveszthetetlen aromája.









13 megjegyzés:

  1. Nincs itthon fenyőmagom, különben rögtön kipróbálnám ezt a remek salátát!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

      Törlés
    2. Tudom nem ugyanaz, de szeletelt mandula, vagy napraforgó?

      Törlés
  2. Megint csodásan néz ki! Na de akinek otthon szüreteli a citromot, csak ilyen lehet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Korlátozott mennyiségben:)
      Köszönöm.

      Törlés
  3. Itt vagyok, olvaslak, mert itthon "tapas-mánia" van, :-)mióta M. Spanyolországban volt hosszabb ideig. Viszonylag hosszabb ideig, de annyi variációval találkozott, hogy tetszett neki. Én is csináltam már itthon. Fantázia kérdése is!
    Köszönöm a receptet!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ó igen, finom kis falatok:-)
      Nincs mit, bármikor:)

      Törlés
  4. Érdekes ízkombináció. Zöldséges, édes, aromás. Bebújnék egy kóstolóra:)

    VálaszTörlés
  5. hmmm...

    és ezzel mindent elmondtam:))))))))

    VálaszTörlés
  6. Nagyon finom lehet, mindenképp kipróbálom!

    VálaszTörlés