Follow by Email

2012. augusztus 16., csütörtök

Rozsos bucik



Évának és Másoknak:)))
- "Lehet-e kenyeret sütni dagasztás nélkül?",
de rövidebb idő alatt, mint a DNK (dagasztás nélküli kenyér, 16-24 óra a kelesztési ideje).
-"Ó és finom is legyen":))
Ez a válaszom:

Ez a kenyér kevés munkával, dagasztás nélkül készült. Megkevertem, 2x1 órát kelesztettem.
Egymás után kétszer is megsütöttem:)))
A teljes egyszerűség jegyében, csak néhány darabba vágtam az egyszer megkelt tésztát és
sütőpapírra raktam.
Azoknak ajánlom, akik szeretik a tartalmas belsővel rendelkező rozsos kenyérkéket.


az első



Rozsos vágott


a második


Hozzávalók
200 gr teljes kiőrlésű rozsliszt
100 gr rétesliszt
200 gr kenyérliszt
1 cs szárított élesztő (9 gr Alnatura/DM)
1 tk méz
1 púpos tk tengerisó
1,5 tk egész köménymag
300 gr kézmeleg víz




A liszteket kimértem, hozzá a köménymagot, sót, az egészet összekevertem.
A közepébe mélyedést nyomtam és beleöntöttem a vizet, belecsorgattam a mézet és
rászórtam a szárított élesztőt.
Kevergettem a nedves részt, hogy egy picit "nedvesítsem" az élesztőt, majd az egészet fakanállal, erős karizmokkal homogénné kevertem. A keverést nyugodtam végezhetjük keverőgéppel,
a második alkalommal én is azt tettem.
A tésztát egy nedves vászonnal (duplán) letakartam és meleg helyen 1 órát kelesztettem, a duplájára.
Enyhén lisztezett sütőpapírra borítottam, a tetejét is megszórtam liszttel és 8-ba vágtam.
Van ami inkább háromszögre, van ami inkább négyszögre, sőt több szögre hasonlít:)


Szétraktam a sütőpapíron, ezen maradt sütés alatt. Újra letakartam a nedves vászonnal, majd egy szárazat is ráborítottam és újra hagytam egy órát kelni. (A vásznat újra nedvesítettem és  - bár gyorsan kihűl - de forró vízben szoktam, olyanba, amit bír a kezem, ami a csapból folyik.)

A sütőt közben 200 fokra melegítettem, majd 15-17 perc alatt megsütöttem.
Rácsra raktam kihűlni.

az első

Megjegyzés
Liszt és liszt között is van különbség, ezért lehet hogy egy-két kanállal/pár grammal lehet több vagy kevesebb:)
Minden sütő másképpen süt, ezért a sütési időben is lehet néhány perc eltérés: akkor jó, ha szép a színe és megkoppantva, "visszaszól:)" vagy kongó hangot ad:)


a második





12 megjegyzés:

  1. Nálam is ki lesz ez próbálva:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Örülök! A kolbászos krémedddel is finom lesz:)

      Törlés
  2. Ah, puha vajjal de el tudnám most képzelni...

    VálaszTörlés
  3. A kolbászos krémet már eltüntettük, de a kenyértészta most kel:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eltűntem egy kicsit, minden összejött:-) na de a kenyér zseniális volt. Anyukám el volt ragadtatva tőle. Még másnap is azt kérte, nem kellett a bolti:-)
      Köszi szépen!

      Törlés
    2. Tudtam, hogy itt van Anyukád...
      Nagyon örülök, hogy ízlett!!!
      Ölellek:)

      Törlés
  4. Csodás! Tuti ki lesz próbálva. Nemcsak a recept szuper, de a képek is gyönyörűséges napsütésesek! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Édes Édeskonyha, köszönöm:)))
      Szép vasárnapot!

      Törlés