Follow by Email

2012. szeptember 10., hétfő

Csokoládés szilvalekvár, natúr szilvadzsem tartósítószer nélkül




Gondoltam induljon a hét kényeztető reggelivel,
mert amilyen a kezdet, olyan lesz a folytatás:)))





Ajándékba és friss fogyasztásra készítettem e nagyon finom csokoládés szilvalekvárt.
Bár vannak fenntartásaim a túlzásba vitt ízesítéssel, de ez nem túlzásba vitt,
no és egy kevés belefér :)))
Szeretem a natúr ízeket, ezért a szilvadzsem minden nélkül
- hozzáadott dolog nélkül, keverés nélkül-   készült.
Az utolsó 300 g-hoz adtam 70 %-os kakaótartalmú csokoládét.






Hm. Mindenkivel szeretném megkóstoltatni!!!


 *

Natúr szilvadzsem





Natúr szilvaöntet






Hozzávalók
szilva



Az érett szilvákat megmostam, félbevettem, magjukat eltávolítottam.
Egy magasfalú fazekat (3x magasabb volt mint a szilva mennyisége benne),
kiöblítettem 20 %-os ecettel: határozott mozdulattal kiöntöttem, majd gyors mozdulattal visszafordítottam, így pont annyi maradt benne, amennyi kívánatos volt (2-3 ml).
Beletettem a szilvákat és takarék(!) hőmérsékleten oda tettem főni.
Amíg felforrt fedőt tettem rá, később csak fröccsenésgátlót. (Ezen a gőz/pára távozni tud,
de megkímél minket a kifröccsenő lekvártól. Ikeában kapható.)
Több órán át rotyogott (5 óra), közben amikor jó sok leve gyűlt össze, elcsentem egy félliternyit, forrón üvegbe zártam és száraz dunsztba dugtam.
Kiváló öntetnek, de akár szörpnek is.






Amikor elérte a kívánt sűrűséget, üvegbe raktam, légmentesen lezártam és
száraz dunsztba tettem, hogy ott hűljön ki.
Tehát: nem tettem bele cukrot, tartósítószert és nem is kevertem meg.
A legvégén mielőtt üvegbe szedtem, akkor igen: összekevertem.

*

Száraz dunszt

Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket.
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Plusz ráterítek egy takarót.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni, ez akár két nap is lehet:)
*

Csokoládés szilvalekvár






Hozzávalók
300 g a natúr szilvadzsemből
100 g 70 %-os csokoládé
50 g cukor
A forró szilvadzsembe beleraktam a feldarabolt csokoládét,
a cukrot és botmixerrel teljesen krémesre turmixoltam.
Tényleg teljesen krémes legyen!
Ekkor már a hőforrást elzártam (tehát mielőtt a csokoládét beleraktam).
Üvegbe szedtem  - egészen kicsikbe -  és egy kivételével a száraz dunsztba raktam.
Az egyet, frissen kóstolásra elöl hagytam.


Frissen sült croissant (recept később), keserédes csokoládés szilvalekvár!
 Igen finom, aki nem hiszi, próbálja ki  :)))






22 megjegyzés:

  1. HUUU,EZ ESZMÉLETLEN FINOM LEHET:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Böbe!
      Van még szilva és az idén nagyon finom édes a kínálat:)))
      (Bár tudom, hogy tudod:)
      Szép hetet!

      Törlés
  2. Hmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...

    Ez valami istenkirályság :-)))

    VálaszTörlés
  3. Én kérnék szépen kóstolót a csokisból!!

    VálaszTörlés
  4. Úgy képzelem, bár a csokis cukkinilekvárom is nagyon finom, hogy ez túlszárnyalja:) De lehet, mielőtt véleményt alkotnék, meg kellene ezt is kóstolnom.:)Maradt még?

    VálaszTörlés
  5. Én már tavaly is tettem el csokisan szilvalekvárt, nagyon finom volt, ez fogyott el legelőszőr:) Én is nagyon szeretem, s ezért ez évben megismételtem.
    Nagyon jó, hogy leírtad, próbálják csak ki jó sokan:)( Akinek kedve tartja:) )
    Köszönöm a szép képeket, a kedvcsináló leírást! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a kedves biztatást, a kedves szavaid:)

      Törlés
  6. Ez nagyon veszélyes dolog:)))
    képtelen lennék ellenállni
    méghogy csoki és szilvalekvár
    nem bírnám abbahagyni
    rettenetes lehet

    hmmmmmmmmmmmm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. meghiszem azt


      vagyis várj,
      nem is kóstoltam ilyet még:)
      külön-külön már igen:))

      Törlés
    2. Édes vagy!!!!!!!!!!!!!!!!

      Törlés
  7. Nagyon pikáns lehet. És mihez használod még a croissanton kívül?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, nagyon keveset készítettem, simán eleszegették :) meg ajándék!

      Törlés
  8. Nagyon finom lett! A szörp már el is fogyott estére :) Hétvégén újabb adag szilva költözik majd a konyhámba :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Eszter!
      Nagyon örülök, sajnálom, hogy nem nagy adag. Igen, meglepő, mikor egy nagy fazék szilvát odatesz az ember és végül lesz 2 kicsi üveggel...ma is így jártam :) na de az a két kis üveg! nem adnám sok nagyért....

      Törlés