Follow by Email

2012. szeptember 3., hétfő

Házi majonéz, Katalán fehér majonéz

 
Hazajött a Fiam a gólyatáborból, így ma itthon készült hamburger volt ebédre.
Készítettem hozzá majonézt és fehér majonézt. A fehér majonéz készítéséről a bűvösszakácson okosodtam több mint két éve, azóta készítem és kápráztatom el a barátokat.
 
 
 
 
A házi majonéz kiváló példa arra, hogyan kerüljük ki az "E" betűket*, hogyan kerüljük ki amit nem akarunk megenni. Nagyanyáink, Anyáink még villával és habverővel keverték a majonézt.
Nekünk már itt van a botmixer. Miért is cserélnénk fel a tegnap tojt tojást a "tojásporra"?
Igaz néha beleférhet, de ha módunk van rá, mi frissen készítjük:)
 
 
Házi majonéz
 
 
 
 
Hozzávalók
2 db tojássárgája (pénteken tojták a tyúkok:)
1 dl kukoricaolaj
0,5 dl olívaolaj
1 tk francia mustár
1 tk méz
2 tk friss citromlé
tengerisó
+
0,5 dl habtejszín
 
 
érnek a citromok
 
A két darab tojásásrgáját a botmixer tartályába tettem, hozzáadtam a kukoricaolajat, a "fűszereket" és megnyomtam a gombot:) A 400 Wat 1 perc alatt elbánt vele és sűrű, nagyon sűrű krémet formált belőle. Hozzáadtam még a 0,5 dl olívaolajat és pár másodperc alatt ezt is beledolgoztam.
Annyira sűrű volt, hogy muszáj volt hozzáadni valami lazítót, a tejszín mellett döntöttünk.
 
 

 
 
Ha lassabb a gép, akkor az olajat nem egyszerre öntöm a tojássárgájához, hanem csöppenként,
majd nagyon vékony sugárban.
 
Megjegyzés
A botmixer első használatos segítőtárs ( a régi is megvan most megengedte, hogy felcseréljem és kipróbáljam az újat:). Tekintettel, hogy belelendültem a szappan gyártásába, így szükséges volt, hogy egy külön csak arra használatos botmixert szerezzek be. Egy igen jó darabot sikerült vennem, igen jó áron (ha valaki mostanában tervez vásárolni, levélben szívesen megosztom a tapasztalatom:)
A régihez képest eszméletlen gyors. Régi kedves gépemmel ez a művelet 5-6 percig is eltartott.
Tehát, ezt érdemes szem előtt tartani.
 
 
Katalán fehér majonéz

 
 
 
""A fehér aioli Spanyolországban kedvelt: tejet használnak emulgeátorként, így könnyebb lesz, lágy ízű, és stabilan tartja magát."" (idézet a bűvösszakács tollából)
 
Így igaz, én jobban szeretem, mint a tojásos verziót:)
 
Hozzávalók
100 ml zsíros tej
2 gerezd fokhagyma
1 mk tengerisó
70 ml kukoricaolaj
70 ml extra szűz olívaolaj
 
 

 
 
A tejet a botmixer tartályába mértem, belepottyantottam a fokhagymát és sót, laza mozdulattal megnyomtam a gombot, csak pár másodperc és habos fokhagymás tej a volt a jutalmam:)
Hozzáöntöttem a kukoricaolajat és újabb gombnyomás, 1 perc alatt krémmé változott.
Hozzáadtam az olívaolajat és újabb gombnyomás, 0,5 perc és kész is a sűrű illatos krém:)
Ha nem ily gyors a gépünk  - de akár habverővel is készíthetjük, akkor a csuklóerősítés is garantált  - akkor a tejet habosítom a összezúzott fokhagymával/péppel és először cseppenként, majd ahogy sűrűsödik vékony sugárban adom hozzá az olajat:)
 
Mindkettőt üvegbe kanalaztam, feliratoztam és felhasználásig a hűtőbe tettem.
A tojásos verziót ajánlott frissiben elfogyasztani, a fehér majonéz napokig is képes lenne elállni, ha mi békén hagynánk:)
 
 
*
A majonéz Dizájnmenza, Le az E-kel játékába is belefér (remélem:)
 
 



 
 

18 megjegyzés:

  1. Gyakran készítek házi verziót, sokkal finomabb, mint bármelyik bolti! Bár időm is lenne mindig rá! :) A fehérrel még nem találkoztam, de nagyon jól hangzik! Köszi az ötletet! :)

    VálaszTörlés
  2. A fehér majonézt ki fogom próbálni, még soha nem hallottam róla. De örülök neki, mert én a nyers tojásos dolgoktól valahogy viszolygok. köszi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nahát, milyen jó hogy felraktam, olyan kis apróságnak tünk, azért került a majonéz mellé:)
      Ízleni fog, alaprecept, bátran fűszerezheted az erdő-mező ajándékával:)))

      Törlés
  3. Én mindig készülök jó konyhai gépeket venni, így örülnék, ha megírnád a tippeket. Van botmixerem és egy aprítóm, amiket tényleg napi szinten használok, de sokszor szenvedek vele. Most, hogy én vagyok ügyetlen, vagy a gép rossz...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Botmixer, aprító, keverő, nekem is elég ez:)))
      Írom:)

      Törlés
  4. Drága Ági!
    Ez a bejegyzésed most pont kapóra jött, ugyanis a lányom ma vetetett velem üzleti majonézt, hogy másnál kóstolta és milyen finom. Tudom, hogy ízesebb, mint a házi, de soha nem vettem. Az E- k miatt. Készítettem mindig itthon, a tojássárgás, mustáros variánst. Gondoltam rákeresek a neten, hátha megtudom győzni, hogy a házi is van olyan finom. Kipróbálom a fehéret, kíváncsi vagyok nagyon. Örülök:-)
    Köszike:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olyan jó, hogy tudunk egymástól meríteni:) Ráadásul mindig megérkezik a megoldás:)))
      Én a fehéret nagyon szeretem, könnyű, lágy selymes: ez az alap ezt lehet még tovább ízesíteni. Mehet bele zöldfűszer és már is lehet mártogatni vagy ráönteni egy adag nyers zöldségre. De a hamburgerbe is jó volt és kenyérre kenve is finom.
      A házikban pont az a jó, hogy úgy fűszerezzük, ahogy szeretjük/szeretik.
      Persze friss tojásból a hagyományos majonéz is nagyon finom.

      Törlés
  5. NA ezt (IS) ki kell próbálnom:) Szuper!

    VálaszTörlés
  6. Zöld-fűszerekkel kipróbálom, kíváncsivá tettél! :)

    VálaszTörlés
  7. Évezredek óta készülök kipróbálni a fehér verziót, most kedvet csináltál hozzá, a hétvégi hamburgerhez én is elkészítem.
    A botmixer is érdekelne. Szappanos célokkal vásároltam én is még februárban egy botmixer/aprító/habverő gépet, nagyon jó áron, és néhány hónapig oda is voltam tőle, aztán elkezdett szétesni. Először a mixer "botja" lazult ki a talpából, majd diódarálás közben az aprító késének két kis tálba csatlakozó "pöcke" tört el. Hétfőn próbálom visszacserélni, hátha...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök, akkor most jött el az ideje, van aki szereti, van aki nem, de jó tudni :)
      A botmixert már nem most vettem, -kerestem valakinek, de most pont nem láttam- az aldi-ban. nekem ez nagyon jól működik, semmi gond. Volt hozzá egy icike-picike habverő, gondoltam az nem sokra jó...rosszul gondoltam, kiváló segítség nekem a szépészeti krémkeverésben.
      Remélem sikerül, sajna nem tudom, hogy fél vagy 1 év a garancia.
      Szép hétvégét!

      Törlés
  8. A fehér majonézról sosem halottam, kipróbálom tuti. Házi majonézt régen csinált anyukám, valahogy elfelejtettük, hogy ilyet is tudunk. Pedig én a saját előállított itthoni dolgok híve vagyok. Úgyhogy előveszem majd a botmixerem. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezekben a házi "majonézekben" azt szeretem legjobban, hogy úgy fűszerezhető ahogy akarjuk, így varázsolhatunk rózsaszín, meg zöld "majonézt" :)
      Örülök, kíváncsi vagyok Neked ízlenek-e (?)
      Jó pihenést!

      Törlés
  9. Én csak a házi majonézt szeretem,veszem a fáradtságot hogy megcsináljam.Mind a kettőt ismerem.
    A fokhagymás vátozatot Erdélyben csinálják,MUZSDÉJ a neve,igaz ott hígabbra csinálják,de így kell csinálni,mint te csinálod.És bármihez lehet adni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kati :)
      köszönöm szépen.
      Valóban a saját kezűleg készült dolgoknak nincs párja.
      Erőt, egészséget, örömet!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés