Follow by Email

2012. szeptember 18., kedd

Rántott zöld paradicsom




Többször láttam a Sült zöld paradicsom c. filmet, régóta készülök rá, hogy megkóstoljuk.
 Ritkán készítek rántott dolgot, ezért valahogy ezt is halogattam.
Kár volt eddig várni, hisz, ez valami fenséges.






A Férjem, ház körüli munkával foglalatoskodott, amikor elkészültek sz első falatok.
Nem bírtam ki, hogy ne kóstoltassam meg vele, csak úgy kutyafuttában.
Nem tudta mi készül. Ízlelte, ízlelte, s mondta:
 - Mi ez olyan citromos íze van? 
Nem mondtam meg csak somolyogtam, vártam, hogy rájön-e. Végül azt mondta:
- Nem tudom, olyan megfoghatatlan. Nagyon finom:)))
Igencsak csodálkozott, amikor elárultam, nem gondolta volna, hogy ilyen fantasztikus ízharmóniává alakul. Pedig evett már zöld paradicsomot több formában. Talán így a legkifinomultabb az íze.
A panírba záródik minden aromája:)




Rántott zöld paradicsom




Hozzávalók
3 személy részére

4 db nagyobb még zöld paradicsom
3 db apró tojás
liszt
frissen darált házikenyér morzsa
-------------
olaj a sütéshez
tengerisó

A tiszta zöld paradicsomok két végét levágtam, éppen csak, hogy ráragadjon a liszt.
Felszeleteltem 4-5 mm vastagságú karikákra.
Megforgattam a lisztben, majd a tojásban, majd a kenyérmorzsában.
Bő, 160 fok körüli olajban aranyszínűre sütöttem.
Csak most a panír tetejére őröltem kevés sót.





Kívül roppanós kéreg, belül citrusos krémesség.
Nekünk nagyon ízlett, biztosan készítek még, hisz bőven van zöld paradicsom a kertben
 és igazán nem kell hozzá sok:)







Figyelem!

A zöld paradicsomot a benne található szolanin és tomatin alkaloidok miatt nem ajánlott fogyasztani.
A szolanin és tomatin az érés során csökken a paradicsomban,
illetve a sütés, főzés és ecet hatására is.
Sajnos, minden szempontból megbízható, hiteles nyilvántartás a mérgező növényekről nincs,
illetve az információk folyamatosan változnak.
(Lásd, az egymásnak teljesen ellentmondó kutatói eredményeket.)
A toxicitás pontatlan és egyénileg változó...
A népi konyhában  -számos nemzet konyhájában megtalálható- hagyománya van a zöld
(még nem teljesen érett) paradicsom fogyasztásának.
Készül belőle lekvár, szósz, savanyúság, csatni, találkozunk vele fűszerként és igen, sütik is.
Olyan ez, mint bármi más, az egyiknek jó, a másiknak nem.
Bizony, a paradicsom is egy megosztó növény.
Nagyon fontos, hogy mindenki saját felelősségére, a saját igényeihez alakítsa  a
táplálkozását.

*


*

Aki még nem látta, íme itt a film, jó szórakozást:)



Sajnos a film azóta nem elérhető, 
de kedves Kasza Csilla az Fb. mutatott egy másik elérhetőséget :)




22 megjegyzés:

  1. Ez guszta és finom lehet! Ki kell próbálnom!

    VálaszTörlés
  2. A könyvet is olvastam, a filmet is láttam, mindkettő nagyon tetszett :-))) Utána én is évekig terveztem, hogy megkóstolom, de aztán elfelejtődött...most újra befészkelte magát a gondolataimba, köszönhetően Neked :-)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, a film nézése közben az ember agyába befészkeli magát, ahogy írod:) hisz olyan élvezettel "beszélnek" róla. Szerencsére mi nem csalódtunk, valóban finom (jó húsos házi paradicsomból).
      Nagyon kedves vagy, legyen szép napod!

      Törlés
  3. Nekem is nagy kedvencem mind a film, mind a könyv, isten tudja hányszor láttam/olvastam, a rántott zöldségeket meg külön imádom nagyon, én már ezt is kipróbáltam finom igazán. Nagyon jók a képeid, étvágygerjesztőek:-)))))

    VálaszTörlés
  4. Nekem is nagyon meghozta a kedvemet, egyszer mindenképp ki fogom próbálni!:)

    VálaszTörlés
  5. Válaszok
    1. Annyira nem ismerem az ízlésed, hogy rávágjam "biztosan ízlene" de egy próbát javaslok, mert finom. Legjobban nekünk langyosan ízlett.

      Törlés
  6. Egy életem egy halálom, kipróbálom:). Úgy tudom, hogy a burgonyafélék zölden mérgezőek (solanin)és ezen a főzés sem segít. Mondjuk, még soha nem hallottam, hogy valaki meghalt volna az amúgy gyakori, savanyúságnak eltett zöld paradicsomtól.És fogalmam sincs mennyit kell elfogyasztani, hogy problémát okozzon.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ezt én is így "tudom" de mindig is tettünk a savanyúságba, sőt csak paradicsom savanyúságot is tett el Anyukám, és kutyabajunk nem volt. A félérett paradicsomot nagyon szeretjük és attól sincs bajunk. A filmben ugye ez a "specialitás".
      Én olyan paradicsomokat választottam ami már érésnek indult, de azért még zöld, tudod már picit világosabb szine van, "pirkad" írtam.
      Egészségünkre:)

      Törlés
  7. Tulajdonképpen csak az arányok döntik el mi a méreg. Ha vki egyszerre megiszik 8l vizet, akkor meghal. A sejtfal nem bírja ilyen gyorsan befogadni a nagy mennyiségű vizet. Na akkor a víz méreg? Á, dehogy.
    Nálunk nem nagyon van ilyen zöld paradicsom mármint család szinten, mindig rácsodálkozom, ha látom valahol. Ez vmi külön fajta, vagy csak egyszerűen zölden kell leszedni?
    Ja igen, régen voltak deguink, elvileg nekik sem lehetett nyers burgonyahéjat adni, mert mérgező, mégis imádták és eléldegéltek a természetes élethosszukig.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Zölden szedjük le:) Tudod, amikor jön a hideg, akkor az ember próbál menteni a kertből. Gondolom Anyáink ezért tették el savanyúságnak és persze akkor még nem tudták vagy Őket sem érdekelte, vagy mást mutatott a tapasztalat:)
      Most még nem jön a hideg:)

      Törlés
  8. Imádom az ötleteidet. Köszönöm a filmet, amint tudom megnézem.
    Puszi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Györgyi, kedves szavaid köszönöm. Remélem tetszeni fog, majd mond el.

      Törlés
  9. Kedves Ági!
    Hála köszönet a csokis szilvalekvárért!
    Annak fenn van a receptje?
    Ezt a rántott zöldparadicsomot a vegás családrészek miatt nagy várakozással kipróbáljuk!
    Szia:
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Barátunk, megtiszteltetés, hogy elfogadtátok:)))
      Igen fenn van, ide linkelem Neked: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/csokolades-szilvalekvar-natur.html
      Ölellek Titeket,

      Törlés
  10. de jó ötlet Ági, tudtam, hogy Nálad lesz vmi jó! Még mit készítesz belőle? nagyon sok maradt fenn, már nem fognak beérni. én vaníliásan nem szeretem, inkább vmi sós krém kellene... <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Szepniki!
      Szerintem nagyon finom Duende salsa verde-je, nézd meg tetszik-e Neked(?)
      http://szellemafazekban.blogspot.hu/2012/10/salsa-verde-zold-paradicsombol.html?spref=fb

      Törlés
    2. köszi, meg is csináltam, el is fogyott, mindketten imádtuk :) ez jó ötlet volt!

      Törlés
    3. Nagyon örülök :) egészségetekre!

      Törlés