Follow by Email

2012. szeptember 13., csütörtök

Spenótos spirál



Ebben a hónapban lemondtam arról, hogy bármit is készítsek a VKF 51. kiírására.
Viszont a határidő kitolódott:)
Tele a kertem fűszernövénnyel és bőven terem spenót, mángold, karalábé, cékla,
hogy csak néhányat említsek, tehát így minden készen állt arra, hogy "ne maradjak le".
Sok ötletem volt (van), de ez a recept már régen arra várt, hogy elkészítsem,
így emellett döntöttem.
Az ötlet, a vajdasági Barátnőm Édesanyától ered,
csak úgy mint a tonhalas aszalt paradicsom.
Igaz pontos leírást nem kaptam, de fél szavakból is értettük egymást,
 biztos vagyok benne, hogy ha kóstolná, ízlene Neki is.
A tészta is barátságból "származik". K.T. barátunk Édesanyja osztotta meg velem
egy közös sütögetés alkalmával. Ezúton is köszönöm :)





Spenótos spirál



 Omlós tésztát, csomborral fűszerezett spenótos töltelékkel töltöttem
és spirál alakban feltekertem.
Hozzávalók (3 személy részére)
Tésztához
250 g hideg finomliszt (a lisztet is bedugtam a hűtőbe)
250 g hideg vaj
4 ek jeges víz
1 ek ecet
1 csipet tengerisó

Töltelék
250 g spenót
125 g túró
30 g füstölt mozzarella
2 db tojás (apró)
tengerisó
frissen őrölt bors
csombor
1 ek zabpehely

tojásmáz
 1 tojássárgája
2 ek tej
+
fekete szezámmag

Készítettem egy pohárba vizet és beledobtam néhány jégkockát.
Elkészítettem a tésztát: a lisztet a darabokra vágott hideg vajjal összemorzsoltam,
 kesztyűs kézzel, gyors mozdulatokkal, hogy kezem melege ne adja át a hőt,
a hideg tésztának.
Kimértem 4 ek vizet és bele az 1 ek 10 %-os ecetet, meglocsoltam a tésztamorzsát
és folytattam a tészta összedolgozását.
Amikor kész volt, folpack fóliába csomagoltam és a hűtőbe tettem további feldolgozásig.
Szedtem spenótot és borsikát.


Új-zélandi spenót

Csombor/Borsika

A spenótot megmostam és egy fazékban megpároltam.
(Ezt úgy szoktam, hogy nem szárítom le a spenótleveleket csak lecsepegtetem,
fazékba rakom, fedővel lefedem, majd 3-4 percig odarakom a tűzre a fazekat. Elzárom.
Ennyi elég is neki, hogy a forró gőzben összeessen.)
Amikor lehűlt, egy ollóval felaprítottam (nem egyenként, hanem összemarkoltam).
 Hozzáadtam a túrót, belereszeltem a sajtot, rácsipegettem a borsikát és sóztam,
tekertem rá borsot.
Összekevertem.
A sütőt bekapcsoltam 170 fokra, egy tepsire sütőpapírt terítettem*,
rátettem a pitesütő tálat és kikentem vajjal, megszórtam liszttel.
A tésztát lisztezett szilikonlapon 2-3 mm vastagra nyújtottam és (45 cm x 35 cm)
és 7-8 cm széles csíkokra szabtam. A közepére raktam a tölteléket,
 a tésztát ráborítottam és körömmel picit összenyomtam.
A töltött tésztát csigavonalban feltekertem, a varrat alulra került (lásd képeket).


A tojássárgáját a tejjel elkevertem és ezzel megkentem a tészta tetejét,
majd megszórtam fekete szezámmaggal.
A forró sütőben 25 perc alatt sütöttem meg.



Frissen felszeletelt  paradicsomot kínáltam mellé,
csak úgy natúr :)


A szív alakú paradicsomot szeretettel ajánlom Minden kedves látogatómnak:)))


* A Férjemnek el kellett indulni, nem tudta volna megkóstolni csak este későn.
Ezért a tészta széleiből és egy kevés elcsípet darabból készítettem neki  töltött tekercset,
ami méreténél fogva gyorsabban megsült és ráadásul egy falapon, forrón is szállítható volt.
Hát ezért tettem eredetileg sütőpapírt a tepsire, de nem akartam külön sütni,
így a tepsire tettem a  sütőtálat is.
Igen jól tettem, mert a sok-sok éve használt porcelán sütőtálam,
egyszer csak egy reccsenést hallatva eltörött :)



12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Köszönöm Aleda.
      Legyen szép napod!

      Törlés
  2. Most ebédeltem, de kicsit később, ha eltennél nekem fél szeletkét vagy egy falatkát, szívesen megkóstolnám:) Előre is köszönöm:) Egyik gyengém a spenótos:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hát eltettem, de nem jöttél:( és később eltünt:)))
      Én is nagyon kedvelem a spenótot:) Ez a fajta nem igényel nagy helyet és folyamatosan terem.

      Törlés
  3. Már az ötödik mondat amibe belekezdek, mert azt akartam írni, hogy ennyi tésztát nekem nem szabad.... már megint olyat alkottál, ami annyira finom lehet, hogy egyszer biztosan meg kell sütnöm és akkor meg kell kóstolnom, és akkor biztosan nem tudom abbahagyni, és akkor...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Andrea, annyit biztosan szabad(?) amennyi ebből jutott egy személynek, ráadásul azt is kétszerre ettük, csak nyers paradicsommal (tegnap meg ma).
      Amiket készítek általában nem nagy mennyiségek és előtte és utánna nem is eszünk sokat, én pl. csak gyümölcsöt:)))

      Törlés
    2. Hát én nagyon szeretek mindenféle tésztát és olyan csodákat sütsz mindig. Mégha ebből kicsi is jutna, ott tegnapi és az azelőtti.

      Törlés
    3. Na de Andrea, tegnap tojáskrém volt, előtte meg sózott darált paprika...
      :)))
      Ölellek,

      Törlés
  4. Válaszok
    1. Tamás, ez remek hír <3 bármi kérdés van, hát vagyok :)

      Törlés