Follow by Email

2012. október 29., hétfő

Rakott krumpli

 
 Mindenkinek megvan a saját jól bevált receptje, a világért sem szeretném ha azt hinné, hogy én akarnám megtanítani, de egy "apróságot szeretnék megosztani".
 
Sok éve készítettem rakott krumplit, mindig finom volt, hisz ha az ember szívvel-lélekkel készít bármit és jó minőségű alapanyagokat választ hozzá, akkor nagy baj nem lehet.
De az én rakott krumplim olyan átlag rakott krumpli volt.
(Meg sem közelítette az Édesanyámét, de ennek tudtam az okát hisz Anyám mindig saját füstölt kolbásszal készítette, saját maguk termelte alapanyagokból, na meg tudjuk az Anya rakott krumplija is utánozhatatlan).
Majd történt, hogy "A." Barátnőm, akivel 8 éve ismerjük egymást és két utcával feljebb lakik és akivel gyakran meglepjük egymást egy-egy finom falattal, szóval Ő küldött nekünk egy tál rakott krumplit: A rakott krumplit.



 
Nem tudtam mitől más, hisz ugyanazok a dolgok voltak rétegezve, mint egy átlag rakott krumplinál  - kolbász sem volt egy részében, ugyanúgy ahogy nálam, hisz az Ő Férje sem eszik húst, mint én -   de hogy más volt az biztos.  Viszont ennek gyorsan utána jártam, azonnal vettem a telefont és rövid eszme-csere közben kiderült, hogy Ő vajjal készíti.
Ez nekem nagyon új dolog volt, hisz én olajjal készítettem és bizony itt a titok ki is derült.
 
Szóval ebben a rakott krumpliban a lényeg a vaj és a nagyon vékonyra szeletelt krumpli, amit én uborkagyalun követek el.
 
Rakott krumpli
 
 
 
 
Hozzávalók
nem szétfövő krumpli (2 kg)
vaj (25 dkg)
tojás (10 db)
tejföl (0,5 liter házi:)
kolbász (amit a férjem kedvéért tettem egy részébe, ezt Ő  kérte)
sajt (aldis gauda)
tengerisó
frissen őrölt bors
 
A tisztára mosott krumplit héjastól a kuktába raktam.  A tisztára mosott tojásokat beleraktam a kukta zöldség pároló kosarába és a krumpli tetejére tettem. Vizet öntöttem alá  - a tojások már nem értek a vízbe* -  és 10 perc alatt megfőztem. Kihűtöttem (mellesleg még délelőtt előkészítettem és csak későn délután készítettem készre és jó részét csak másnap ettük meg, mert az élet így hozta:).
 
A krumplit megtisztítottuk, a vajat megolvasztottam.
Egy tűzálló tálat előkészítettem és elkezdtem a rétegezést, aminek a lényege mint már említettem, a vékonyra gyalult krumpli és természetesen a tojás is igen vékonyra karikázva.
 
Rétegek:
krumpli, só, olvasztott vajjal meglocsolva, szeletelt tojás, kolbász (én csak egy pici részére tettem) tejföl. Kezdődik minden elölről, én 4-5 szintet is teszek, magas a tál.
Minden krumpliréteget meglocsolok olvasztott vajjal és a tojás ill. a kolbászra kerül a tejföl, ami ebben az esetben házi és hígabb krémesebb fajta.
Az egész tetejére sajtot reszeltem, majd a sütőbe tettem, bekapcsoltam 200 fokra.
Nem melegítettem elő, hisz amíg felmelegszik a rakottas is felmelegszik, majd addig kell még sütni, hogy a sajt megpiruljon a tetején.**
 
**Ha lehetséges, mint sok esetben  -  még a kenyér sütésénél is -  kihasználom a hőt.
Szerintem ebben az esetben sem fontos, hogy forró sütőbe tegyem, egyszerre tudnak felmelegedni.
Természetesen egy piskótát nem hideg sütőben kezdek sütni:) viszont általában összehangolom ha több dolgot sütök, most kerülhetett utána a kenyér sütésre, majd még egy keksz is. Lehet hogy ez kicsinyke dolog, esetenként csak 15-20 perc amivel csökkentem az energiafogyasztást, de ez egy héten már több óra!!!
 
*Érdekes megfigyelést tettem, amit teszteltem Barátokon és Ő nekik sem volt evidens, mégpedig: a tojást nem vízben főztem, csak pároltam a kosárban a krumpli tetején. A tojás héja egy az egyben levált a tojásról, semmilyen trükköt nem kellett bevetni. Egy helyen oda koccintottam a tál széléhez, majd a tojás szinte kiugrott a héjából:) Se ráragadt hártya, se kínlódás, csak a tiszta fényes tojás. Mellesleg picit karamelles volt a színe. Egy biztos legközelebb is próbára teszem: vajon a gőzben párolás miatt alakult ez így? Mindig friss házi tojást használok és most még is más volt, és csak is a párolás volt a különbség.
 
 
 
 
Ez a rakott krumpli krémes, szaftos, az olvadt vajat és tejfölt beszívja a krumpli. Ha forrón vágom fel akkor még van olvadtvaj alatta, de ha várunk egy kicsit  - mi "éppen melegen", inkább langyosan szeretjük) akkor a vaj teljesen eltűnik. Mint említettem jó részét másnap ettük meg. Serpenyőben szeletbe vágva melegítettem fel és ez erősíti meg, hogy bizony az így készített rakottas más mint a többi, ugyan is ez teljes mértékben élvezhető, sőt az ízek összeértebbek:)


 
 
 
 

13 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Drága Éva, csak tudnám mire gondolsz...
      Köszönöm elismerésed:)

      Törlés
  2. Az anyukank fozte utanozhatatlan !
    Var egy ajandek a blogomon!

    VálaszTörlés
  3. Gyönyörű!!! És mindig éhes leszek itt nálad.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, ez igazán megtisztelő:)

      Törlés
  4. Guszta lett !Szeretjük mi is nagyon,én is hasonlóan készitem el.

    VálaszTörlés
  5. Látványra is nagyon jól néz ki, hát még az íze milyen finom lehet?! Szeretjük a rakott krumplit.:)) A vajas megoldás nagyszerű, egészen más ízt ad a krumplinak: okos!!!

    VálaszTörlés
  6. valóban, én is hálás vagyok a Barátnőmnek érte:)

    VálaszTörlés
  7. Én is kikönyörögtem egy kuktát magamnak, de még nemigen tudom használni. Majd még nézelődöm Nálad, hogy miket is készítesz kuktában, és hogyan. Az időt onnan számolod, hogy felteszed a kuktát vagy forrástól? Egy másik receptednél pedig olvastam, hogy 20 perc után kinyitottad a kuktát, majd visszazártad még 10 percre. Azt hogy csináltad? Megvárod amíg annyira kihűl, hogy nyitható legyen vagy van vmi trükköd? Bocsánat, hogyha butaságokat kérdeztem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves TemesiSz <3
      Ha főzök a kukta szinte mindig szerephez jut :) néha nem csak kukta funkciójában :)
      Nagyon megszerettem és ha ráérzel biztos Te is így leszel vele.
      Az időt akkor állítom be amikor ráteszem a fedőt.
      Pl. lepirítom a zöldséget, elkészítem az alapot, felengedem vízzel, ráteszem a fedőt és beállítom az órát. Vagy ha pl. párolok benne a kosárban (Neked van kosár?) akkor beleöntöm a vizet alulra, a pároló kosárba a pl. kelbimbót és teszem a fedőt, állítom az órát.
      A receptet meg kellene néznem, mi volt az, biztos oka volt, de így nem tudom...bocs
      De igen, megvártam amíg ki lehet engedni a gőzt (van rá lehetőség a tetején), a gőzt mindenképpen ki kell engedni, mert különben baleset veszélyes, meg talán nem is lehet kinyitni addig.
      Butaság nincs, csak kérdés <3 és örömmel válaszolok :) Írj bátran, akár levelet <3

      Törlés