2012. november 22., csütörtök

Naspolya gyógyhatásai


Kedves Mancika néni minden évben hoz nekem, mert tudja hogy szeretem.
Sajnos a kertünkben nincs, de ha nagyobb lenne a kert, bizony lenne
(de még az is lehet, hogy helyet keresek neki).
 Nem járom Magyarország piacait, így nem is tudom lehet-e kapni, egyet tudok a közeli piacon ebben az időben már kapható (Veresegyház).





Naspolya (Mespilus)

 
A naspolya Közép-Ázsiából származó növény, Délen vadon is terem.
Kistermetű, lombhullató fa vagy bokor. Gyönyörű:)
Az almának, körtének, birsnek rokona.
Nem válogatós talajban, öntermékeny, magas csersav tartalma megóvja a betegségektől.
Termését akkor érleli be, mikor már más gyümölcs nem terem a kertben.
Novemberben szüretelhető még keményen (utóérő), de kár lenne, hisz nem fagyérzékeny, sőt a gyümölcsnek pár fok mínusz kifejezetten jót tesz: édesebbé, zamatosabbá válik, a fán is bepuhul.
Rendkívül magas a C-vitamin tartalma, emellett B-vitamin, E-vitamin, A-vitamin/Karotin tartalma. 
Kiemelkedő a Vas és Kálcium mennyisége, emellett Kálium, Magnézium, Cink, Mangán, Réz jelenléte.
Jelentős a csersav tartalma.
Említést érdemel magas pektin (élelmi rost)  tartalma.
Gazdag forrása, a szabadgyökfogó vegyületeknek (antioxidáns).





Hatása, alkalmazása
Pektintartalma az emésztőrendszer védelmezője.
Segíti az emésztést, hatásos székrekedés, de hasmenés esetén is (úgy, mint az alma:).
Lassítja a szénhidrátok (gyors) felszívódását.
Magas antioxidáns és C-vitamin tartalma miatt a védekezőrendszerünk természetes erősítője.
Vashiány esetén is ajánlott fogyasztása!
Állítólag a csontjainkat is erősíti:)
A népi gyógyászatban kérgének főzetével vérzést csillapítottak, a magjának főzete pedig vesekő esetén igen hatásos, inkább megelőzésképpen fogyasszuk:)
Erős a gyulladáscsökkentő hatása, főleg szájüreg, torok, gyulladásánál jusson eszünkbe.
Persze ehhez, kellett volna levelet gyűjtenünk:) majd jövőre:)
Vigasz, hogy a gyümölcs eszegetésével is segíthetünk magunkon, bár aki nyelni alig bír az nem biztos, hogy gyümölcsöt akar majszolni, de tea akkor is készíthető belőle:)

Régen miután leszedték, szalmára terítették egy rétegben és így hagyták beérni.
A karácsonyi asztal részévé és a karácsonyfa díszévé válhat.
(Szalaggal, zsinórral felkötözhetjük a fára:)

Fája roppant kemény, csodálatos eszközöket faraghat belőle az arra érdemes,
régen a sétabotok kedvenc alapanyaga volt.

Levelét és kérgét magas csersav tartalma miatt cserzésre használták.

Én legszívesebben nyersen fogyasztom, de készíthetünk belőle, ivólét, zselét, lekvárt, kompótot......
és még valamit, hamarosan megmutatom.
Számos kozmetikum alapanyagául szolgál, úgy hogy szépítőszereimbe is becsempészem,
tekintettel ránctalanító, és vízmegkötő képességére.

Információ: innen és innen, illetve a Gyógynövény határozó c. könyvből.







16 megjegyzés:

  1. Imádom én is a naspolyát! A magokat leszopogatni a legjobb, ott finom pikáns :-)))Ezentúl még jobban esik majd, ha eszem, tudván, hogy ennyire egészséges is...Köszi! :-)))

    VálaszTörlés
  2. Én is nagyon szeretem, de már régen nem ettem. Volt egy fa a közelünkben gyermekkoromban, oda jártunk dézsmálni. :) Ezek az igazi csemegék.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szívesen megkínálnálak, pont eszegetem:)))

      Törlés
  3. Még sohasem ettem, de meghoztad a kedvem! Megint sokat okosodtam Nálad! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Remélem ízleni fog:))) olyan, mint édes fűszeres "lekvár" gyümölcsbőrbe zárva:)))
      Ölellek,

      Törlés
  4. Csíkszereda környékén nincs. Nem ettem, nem is hallottam róla, amíg Váradra nem költöztünk. A piacon vásároltam, finom gyümölcs. Köszönjük, hogy ilyen sokat megtudhattunk róla! :-)
    Ölellek

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon nem...
      Én szeretem, de különösen érdekesnek(értékesnek) tartom, hisz akkor érik, amikor már nem igen érik más (most a csipkétől, kökénytől, galagonyától eltekintve) fontos tápanyagokkal látva el bennünket és ugye kezeletlen!!! (ha hozzájutsz) hisz nincs kártevője!!! tiszta rezgéseket hordoz:)))

      Én is ölellek Titeket, szép napot!

      Törlés
  5. nagyon szeretem a naspolyát, két sarokkal följebb tőlünk van egy hatalmas fa az utcán))), szoktam róla szedni...
    (nálunk a helybéli zöliben kapható, igaz, olyan apróbb szemű, ami az utcán van fa, annak hatalmas a termése)

    Málna konyha

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ...milyen jó lenne ha mindenhol gyümölcsfák lennének az utcán (nem minden, mint régen, de ez pont, mint régen:) és az arra járókelő ehetne kedvére:)))
      Jó utcában laksz! :)
      (szép, a "neved" mellett a "képed":)

      Törlés
  6. Épp ma tettem el 7 üvegnyi naspolyalekvárt, szerencsére 2 fánk is van, egy kisebb és egy nagyobb, annyira jó, hogy még novemberben is van mit szedni:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, kincs ez ilyenkor:)
      Biztos finom a lekvár, én is holnap készülök tartalékolni későbbre:)

      Törlés
  7. Nagyon érdekes gyumolcs,nekunk az idén már egy fárol egy káda lett most kezdem eszegetni minden napra érik belole imádom fincsi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Zuzana Szárazová :)
      Hű de jó, egészségére!
      (Sajnos az idén még nem ettem.)
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés
  8. ebből érdemes szörpöt készíteni? lehetőséget kaptam, h szedhetek naspolyát ismerősnél

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Túrák Kinga 🌸🌱
      Nem csináltam még, de a következőt tenném.
      Csinálnék egy próbaadagot. 1 liter vízben felfőzném, átpasszíroznám, ízesíteném. Kiderülne ízlik-e, megéri-e.
      Sok sikert!
      Á.

      Törlés