Follow by Email

2012. december 11., kedd

Csípős paradicsomleves sajtos gombóccal


Egyszerű leves, nagyszerű sajtos gombóccal. 
Igazából a sajtos gombóc a lényeg, azt szeretném rögzíteni.
Tehát azt a címet is adhattam volna, hogy "sajtos gombóc csípős paradicsomlevesben".
 Másféle levesbe is jó lehet, de én tegnap ezt a nagyon csípős fűszeres paradicsomlevest készítettem "alá".
A sajtos gombóc ötlete, a Sajtlexikon könyvből származik.




Sajtos gombóc

Hozzávalók
20 db kicsi gombóc lett belőle:)

80 gr reszelt sajt (most Pannónia)
1 db tojás
30 gr kenyérmorzsa (kiflimorzsa, zsemlemorzsa)
pici só
15 gr olvasztott vaj
zöldfűszer
frissen őrölt bors
csipet szerecsendió




A sajtot lereszeltem, a tojást villával felvertem, belekevertem az olvasztott, de nem forró! vajat.
Majd  enyhén fűszereztem és hozzáadtam a reszelt sajtot, végül a morzsát is belekevertem. 
20 percet pihentettem, közben elkészült a leves. 
( A leveshez egy 1 ek lisztet megpirítottam egy kevés olajon, ráraktam  fokhagymát, a fűszereket  -só, bors, őrölt paprika, szárított fűszerkeverék, friss zellerzöld, sózott darált csípős paprika, chili pehely-  felöntöttem vízzel, összeforraltam, majd felöntöttem a sűrű paradicsomlével, újra hagytam hogy fölforrjon.)
A sajtos masszából 1,5-2 cm átmérőjű gombócokat formáztam és a forró levesbe rakosgattam. 5 percet főztem, elzártam a hőt, majd a fedővel leborítottam és úgy hagytam 15 percig tálalás előtt, hogy a gombócok tökéletesen megduzzadjanak.




 :) Tegnap készítettem, tegnap fotóztam, majd egy elegáns mozdulattal az összes dokumentációt a tegnapi munkámról kitöröltem. A levesből maradt nekem mára, így ezt újra tudtam fotózni, de a tegnapi édesség fázisfotóstól elszállt. Viszlát....




12 megjegyzés:

  1. Jól hangzik ez a gombóc, hagymalevesbe is le tudnám képzelni! A hétvégi leveshez kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen nagyon jó ötlet a hagymalevesbe is:)
      Remélem ízleni fog.

      Törlés
  2. Nekem is tetszik:) Ezer éve akarok főzni fokhagymalevest, de eddig nem került rá sor, mert túl "üres" az én ízlésemnek, de ezzel a gombóccal el tudom képzelni. Mára mást terveztem, de a napokban kipróbálom. Köszönöm, ölellek:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a fokhagymalevesbe is kiváló lehet :)
      Köszönöm, én is ölellek:)

      Törlés
  3. Válaszok
    1. Örülök, Éva remélem ízleni is fog:)

      Törlés
  4. Jól megjártad a fotókkal. Az valamiért el kellett menjen:-)
    A leveskédet Zoltán kinézte, úgyhogy le lesz tesztelve:-)<3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen, tudod én is így gondolom, de rögtön tudtam a miértre a választ :)
      A levest már tesztelték, szóval csak bátran, tegyél bele Neki sok chilit :)
      Ölellek Titeket!

      Törlés
  5. Milyen szárított fűszerkeveréket használsz?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vegamix: zöldségek, fűszerek száríva só és adalékanyag nélkül :)

      Törlés
    2. Zoltán megfőzte, nem bírtam meg, estére ettem belőle. Nagyon fincsi!:-)
      Köszönjük!!
      Szép álmokat!:-)

      Törlés
    3. Örülök, hogy tetszett, bár Zoltánt dícséri (dicsérjük:)
      Nektek is szép napot!

      Törlés