Follow by Email

2012. december 21., péntek

Panettone, az Olasz karácsonyi kalács...




...nálunk:)




Szeretem az ízét.
Az első találkozásom vele, lassan 25 éve volt (hűha:) Olaszországból hozta nekem egy Barátom. 
Sok év telt el, míg lett az internet :) és kutakodni kezdtem a recept után.
Sütöttem már az elmúlt években is, de most új recepttel próbálkoztam.
Ebből a receptből indultam ki, de a tojás mennyiségét csökkentettem, amit tejszínnel pótoltam.


 Panettone




Hozzávalók

"Előtészta"
300 g finomliszt
180 g tej (hideg)
40 g friss élesztő

 Tészta

az előtészta !
+
700 g finomliszt
5 g! friss élesztő
1 tk tengerisó
150 g kristálycukor
150 g házi vaníliáscukor
150 g (8 db) tojássárgája (eredetileg 300 gr/16 db tojássárgája)
180 g (3 db) egész tojás (eredetileg 200 gr/4 db egész tojás)
170 g habtejszín 30 %-os (eredetileg nincs)
6 g vaníliakivonat
400 g olvasztott vaj
--------------
250 g mazsola (két félét tettem bele, arany mazsolát és egészen pici feketét)
100 g kandírozott narancshéj
reszelt citromhéj (kezeletlen, sőt saját:)
40 g hideg vaj a tetejükre

Összeállítottam az előtésztát, egy tálban légmentesen lefedtem  és 36 órán át így hagytam (20 fokon).
Megmostam a mazsolát, elkészítettem a narancshéjat.
Másnap: az élesztőt feloldottam 1 ek tejben. Kimértem a lisztet, a cukrot, sót, összekevertem.
A tojásokat összekevertem a picike élesztős tejjel, a tejszínnel és bekapcsoltam a keverőgépet.
 Beletettem az előtésztát mindenestől, majd folyamatos keverés mellett folyamatosan
adagoltam a tojásos egyveleget. 
Amikor összeállt a tészta, akkor nagyon lassan 1 ek-ként hozzáadtam az olvasztott, de visszahűlt vajat. Lassan fogyott el, de a tészta gyönyörű fényes, selymes lett, mint egy álom(tészta:).
Átborítottam munkafelületre és megszeretgettem: a kezemmel hajtogattam jobbról-balról, felülről alulról:) Letakartam és úgy hagytam 1 órát.
Szétlapogattam a kezemmel és rászórtam a mazsolát és a narancshéjat, feltekertem, a varratot felülre fordítottam, majd ráhajtottam jobbról és balról. Letakartam és így hagytam 30 percet.
Elkészítettem a kész papírtartókat (panettone forma) 2 közepeset, 1 nagyot. 
A tésztát 2 felé vágtam, majd az egyik felét további kétfelé.
Egyenként cipót formáltam belőlük, majd 2 db közel 600 gr-ost a két kisebb formába, egy közel 1200 gr-ost a nagy formába tettem. Letakartam és betettem a hűvösebb kamrába. 
 4 óra múlva a tetejüket keresztirányban bemetszettem egy pengével,
a sarkokat középről kihajtottam és alá tettem 1-1 dkg hideg vajat.


 


(Közben este lett és nem igazán akartam éjfélkor neki állni megsütni őket:).
Reggel 5-kor bevittem a melegre őket, majd 6-kor beraktam a sütőbe és be is kapcsoltam
165 fokra légkeverésre.
Azonnal rájuk terítettem egy sütőpapírt, hisz nagyon magasak voltak (kicsi/alacsony a sütőm egy
ilyen magas süteményhez) sejtettem, hogy gyorsan fog pirulni a teteje. 
Na de ennyire? Hm, hát alaposan "megszínesedtek" (35 percet sütöttem)
de ezen kívül, hogy sötétebb lett, mint szerettem volna, 
nagyon jól sikerült.

Ó és az íze, igen az íze, mert már egyet megkóstoltunk (na jó megettünk:) 
Mennyei, igazán méltó a Karácsony ünnepéhez.




Megjegyzés
A sütőformákat csak félig "töltöttem" a tésztával, hogy legyen bőven hely (több mint duplájára kelt).
Kész kandírozott narancshéjat használtam, mert sajnos nem kaptam kezeletlen narancsot :(
Hideg sütőben kezdtem el sütni, 35 percet sütöttem, majd lekapcsoltam a sütőt, az ajtót résnyire
(10 cm) kinyitottam és bent hagytam még 10 percre őket.
A sütőpapírban hagytam őket, tetejükre folpack-ot tettem és egy szalaggal lekötöttem,
így maradnak míg el nem fogynak.





12 megjegyzés:

  1. Csodásan néz ki, nagyon ennék egy szeletet kakaóval, imádom az ilyesmit.
    Nagyon boldog karácsonyt Nektek és boldog új évet kívánok szeretettel:-))))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó!
      Olyan szívesen adnék....
      Nektek is Minden Földi és Égi jót kívánok, Áldott Karácsonyt :)

      Törlés
  2. Nagyon csinoskák lettek. Engem nem vett le a (bolti) a lábamról, de egy ilyen házi biztosan más. Szép ünnepet kívánok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anazar, jó lenne ha megkóstolnád, kíváncsi lennék a véleményedre :)
      Nektek is szépséges Ünnepeket!

      Törlés
  3. Annyira gyönyörűek,hogy engem bizony megmozgatott belülről és azt hiszem mindjárt kívülről is fog:-). Nem terveztem kalácsot sütni most, de valamikor ettem, igaz boltit és nagyon finom volt, kandírozott narancsokkal tele. A helyzet az, hogy nincs ilyen kerek formám, de van két kuglófsütőm, az egyiknek nem lyukas a közepe. Szerinted mehet abba is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Hajni!
      Igen mehet, csak növeld meg dupla sütőpapírral, mert nagyon megnő:)
      Nekem is csak most van, máskor úgy csináltam, hogy hengert formáztam a sütőpapírból és összetűztem (tűzőgép). Duplán ajánlom a papírt és legalább duplája lesz a tészta úgy számíts.
      A formát úgyis kikened, vagy oda is mehet sütőpapír. (Lehet még agyagcserépben, meg lábosban vagy megfelelő méretű fületlen fazékban....)
      Ölellek,

      Törlés
    2. Köszi, leveses fazékban fog sülni:-) már Zoltán mondja, hogy de finom lesz! Készítem oda az előtésztát!:-)

      Törlés
    3. Nagyon-nagyon finom lett! Az első harapásnál rögtön a régen evett narancsízű olasz kalácsot juttatta eszembe. Megéri dolgozni vele. Majd mutatom, hogy milyen lett:-)
      Köszönöm:-)

      Törlés
    4. Nagyon boldog vagyok!!! Köszönöm szépen, várom a képeket :)

      Törlés
  4. Kedves Ági!
    Szerencsére férjed / urad? csomagolt a céges bulira készített sütidből.
    Zseniális volt, köszönöm!
    Hol a receptje?
    Az egyéb ajándékot pedig berakom a lányoknak, a fa alá!
    Kívánok Nektek Békés karácsonyt:
    Attila

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Attila, sajnos nem készült fotó, így még nem került fel, de ha akarod megírom:)
      Én is kívánok Nektek Örömteli Karácsonyi Ünnepeket!

      Törlés