Follow by Email

2013. január 25., péntek

Karamellöntet...+ kalácsfelfújt




Szeretjük a karamellt, gyakran készítek egy üvegnyit.
Nem kell belőle sok, kevés is elég, hogy megkoronázzon bármit,
 egy karamell kedvelő számára.
S bár a karamell cukorból van, de amihez fogyasztjuk,
annak a cukor tartalmát a minimumra szoríthatjuk,
vagy akár cukor nélkül is készíthetjük.





Karamellöntet

Hozzávalók
250 g kristálycukor
1 tk almaecet (bodzás almaecet, csodás :)
4 ek víz
1 gondolatnyi(!) tengerisó
250 ml habtejszín


A kristálycukrot egy lábasba mértem(1,5 literes) és az ecetes vizet rácsorgattam.
Lassú tűzön keverés nélkül, időnként az edényt megmozgatva, hagytam,
hogy a cukor karamellizálódjon.
Ez lassú tűzön jó sok idő, 15-20 perc is lehet, de az utolsó percekben résen kell lenni!
Amikor borostyánszínűre váltott, hozzáöntöttem a tejszínt
(vigyázat, baleset veszélyes! és könnyen kifuthat).
Tűzön hagytam még pár percig, hogy összemelegedjenek, közben kevergettem.
Hagytam hogy hűljön, majd amikor már nem volt forró, egy botmixerrel,
néhányszor megkevertem.
Az a tapasztalatom, hogy így teljesen selymes krémes lesz és marad is.





Kalácsfelfújt

Hozzávalók

Egy kisebb, vagy egy fél nagyobb, szikkadt kalács
400 ml tej
2 tojás
30 g vaj



Egy tűzálló tálat kikentem a vajjal és belefektettem a kalács szeleteket.
A tojást egy üvegbe ütöttem, hozzáöntöttem a tejet, rácsavartam a tetejét és
alaposan összeráztam.
A kalács szeletekre öntöttem, hagytam, hogy magukba szívják (tejesen ázzanak át).
 (Ha több a kalácsunk, akkor lehet, hogy több tejet is felvesz.)
A sütőbe tettem, a sütőt bekapcsoltam 180 fokra és addig sütöttem,
még szép aranybarna lett a teteje.
Hagytam, hogy langyosra hűljön, majd egy nagyobb és egy kisebb kiszúróval
köröket szúrtam ki, egymásra raktam egy nagyobbat és egy kisebbet.
A tetejüket a karamell öntettel locsoltam meg :)




 A karamell ebben a formában, kellemesen folyós, olyan "öntet" sűrűségű, s ilyen is marad.
Ha sűrűbben szeretnénk, akkor elegendő 2 dl habtejszínt hozzáönteni.






Szeretetrehangoltan a Facebookon :)




16 megjegyzés:

  1. Köszi szépen a receptet :) Ezt ki kell probáljam! Milyen tejszínt használsz? rendes tej-tejszínt vagy megy a hulala féle mesterségessel is?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tünde, örülök :)
      Mindig, mindenbe tej-tejszínt használok, tudod a 30 %-os habtejszínt. Ált. 250 ml van a zacskóban. (meg néha házit, ha hozzájutok:)

      Törlés
  2. Imádom a karamellt! Nagyon ötletes a maradék felhasználására!

    VálaszTörlés
  3. Nagyon nagyon bűnös süti, de annyira... annyira csábítóan néz ki!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, a kalács saját, a cukor benne picike :) a tej-tojásba amivel leöntöttem a kalácsot, cukor nincs :)
      A karamellben van, de a kalácsra kevesebb is elég, mint a képen :) Leves után, másodiknak, "nem bűnös" (mondják a bírák :) szabad, de mértékkel (mondom én :)
      Szép hétvégét :)

      Törlés
  4. Hétvégére terveztem karamelles tortát sütni.Köszi, hogy megosztottad ezt a finomságot velünk:-)

    VálaszTörlés
  5. Szia! A tejszínt hidegen öntöd bele, vagy felmelegítve? - csak mert karamellás tej készítési tapasztalataim alapján, ha hidegen teszem hozzá, gondolom beleköt a karamell egy időre a fazékba....vagy az nem gond?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A legegyszerűbben akartam, ezért hidegen öntöttem/öntöm (szobahőmérséklet), de lehet melegen is. Nem kötött bele, csak visszahűtötte.
      Ahogy Neked szimpatikusabb.. köszönöm :-)

      Törlés
  6. kipróbáltam: egyszerű, és nagyon finom:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Katalin, köszönöm szépen, hogy elmondtad :)
      (Nem írtam a bejegyzésben, nagyon finom karamelles tej készíthető belőle, ha ihat ilyesmit Bogi :)
      Szép vasárnapot!

      Törlés
    2. ez annyira rád vall, kedves kedves Ágnes
      nagyon szépen köszönöm:)))))))))***

      Törlés
    3. Ölellek, annyira kedves vagy :)

      Törlés
  7. Gáz, ha főzőtejszínnel készítem?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem hiszem, csak én sosem használok, így nem tudom hogyan viselkedik, milyen lesz, de akkor legalább megtudjuk :)

      Törlés