Follow by Email

2013. január 24., csütörtök

"Palócleves" hús nélkül



...vagy akkor nem is palócleves? Lehet, de én mégis annak nevezem... 
Szinte úgy készítem, mint Mikszáth-nak készítette Gundel János, csak hús nélkül. 
Nagyon finom, szerintem ebből is szedett volna kétszer :) 
Pirospaprikát nem teszek bele, viszont a kaporral nem spórolok...

"Palócleves" hús nélkül




Hozzávalók
hagyma
fokhagyma
krumpli
zöldbab
szárított leveszöldség (1 ek)
babérlevél
őrölt köménymag
szárított, őrölt kapor (nyáron friss)
tengerisó
frissen őrölt bors
olaj
 (nyáron még, zöldpaprika)
-----------
barna rizsliszt
tejföl
--------
tálaláshoz
 citrom


Mindent megtisztítottam és értelemszerűen felszeleteltem.
A kuktába olajat öntöttem, majd az olajra dobtam a hagymát és fokhagymát, 
1-2 perc múlva a krumplit és a zöldbabot. 
Kevergetve pirítottam, dinszteltem, majd fűszereztem és  felöntöttem vízzel. 
Lezártam a kuktát és puhára főztem. 
A rizslisztet elkevertem a tejföllel és a forró levest behabartam.
Tálaláskor még tejfölt és friss citromlét kínáltam hozzá.


A rizsliszttel kíválóan, csomómentesen lehet levest, főzeléket sűríteni, nem kell külön rántást készíteni, 
csak elkeverni egy kis vízzel, tejjel, tejszínnel vagy tejföllel, 
de közvetlenül a forróba hintve sem csomósodik össze. 
Natúr boltokban, bioboltokban kapható, én alnatura/dm termékét vásárolom.







14 megjegyzés:

  1. Köszönöm a receptet. Rizslisztet én is nagyon kedvelem sűrítésre.....:)))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye milyen jó a rizsliszt? Van egy desszert is belőle a blogon: http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/orgonazsele-es-rizspuding.html
      A leves, örülök ha tetszik, én köszönöm :)
      Szép estét!

      Törlés
  2. Válaszok
    1. de, szereted? Szívesen adok, ugorj át :) hagyd azt a rókát...
      (Most jöttem meg, ma nem hogy elszaladt előttem, nem, még hírét sem láttam :)

      Törlés
  3. Nagyon finom és tápláló lehet így is, nekem sem hiányozna belőle a hús. Na és én is kétszer szednék belőle - minimum! :)

    VálaszTörlés
  4. Ez bizony finom így is, mindegy van-e benne hús vagy sem, jól is néz ki:-))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ez így van :) köszönöm Anikó :)
      Szép hétvégét!

      Törlés
  5. Köszönöm a jó ötletet Neked! Megfőztem, annyi különbséggel hogy én a kapor helyett babérlevelet használtam, isteni finom lett! Soha többé nem főzöm hússal! nem bírtam eleget enni belőle. Hálás köszönet! Szép vasárnapot Neked!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Hű, nagyon örülök :)
      köszönöm, hogy elkészítetted és hogy megírtad :)
      Neked is gyönyörű vasárnapot!

      Törlés
  6. A te olvasatodban milyen az a "szárított leveszöldség"? Nekem elsőre valami E-vel teli kocka vagy Vegeta szerű ételízesítő jut eszembe. Esetleg erre is van házilag, saját, egészséges recepted, praktikád? :)
    A recept remekül hangzik, szeretném kipróbálni ezt a levest! :)
    Bevallom kicsit félek tőle, mert nincsenek megadva mennyiségek, úgyhogy majd érzéssel kell csinálnom. :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Piroska, a dm-ben kapsz, minden E mentes, sőt sótlan szárított zöldség keveréket (Vegamix) fekete csomagban fehér címkével, 1000 ft körüli áron, sokáig elég (kérdezz rá) (ilyen, csak már más a csomagolás: http://bioszallito.hu/Vegabond_natur_vega-mix_etelizesito-termek-9183 )
      Van házi praktikám, csak nem tettem fel, meg most már nem érdemes készíteni, csak a nyáron. Általában nem tudok elegendő készíteni sajátot, utána én is ezt használom. Rizsliszt is van a dm-ben, ugyan csak a fenti csomagolásban.
      Sikerülni fog! Indulj ki 1/2 kg zöldbabból, 3 szem krumpli, 1 fej hagyma, 3 gerezd fokhagyma, fűszerek ízlés szerint..
      Levélben küldök Neked tel. számot :)

      Törlés
    2. Megkaptam a leveled, nagyon köszönöm a segítséged mindennel kapcsolatban!! :)
      A jövőhét folyamán elkészítem a levest, feltéve ha párom óhaja, vagy a pocaklakó nem szól közbe. :)

      Törlés
    3. Örülök, addig is minden jót :)

      Törlés