Follow by Email

2013. február 26., kedd

Gyors croissant



Ezt a receptet nekem találták ki,
meg annak akinek a kerti munkával szintén megszaporodtak a teendői,
de attól a többi sem csökkent és a Család is enni kér, meg iskolába is kell vinni valamit. 
Ezen kívül azoknak, akiket eddig megrémített,
hogy egy jó croissant élvezetéért fél napot pepecseljenek. 
Mikor belefutottam a receptbe (nem kerestem, csak találtam :) rögtön tudtam, hogy jó lehet.
Ezentúl gyakrabban lepem meg a családom e finomsággal,
hisz a sarkalatos pont, az elkészítési idő, jelentősen lecsökkent. 

Nem csalódtam és remélem az sem fog, aki felbátorodik és elkészíti.




Ma is remek tavaszi idő volt, úgyhogy terveim  szerint folytattam a metszést, 
miután minden más délelőtti munkálataim elvégeztem.
Édespapának volt leves, a Férjem távol ebédelt, a Fiam pedig fél négykor érkezett. 
Fél kettő volt, amikor letettem a metszőollót és a konyhába penderültem,
hogy kész legyek mindennel. 
Kenyeret dagasztottam és sütöttem, egy könnyű sonkás-tojásos tésztát készítettem
és ezt a croissant-t.
Mire a kenyér megsült, kész voltam mindennel.
 Van már a blogon croissant, az is nagyon finom, de bizony sok-sok idő az elkészítése. 
Ez a gyors változat semmivel sem kevésbé jó, de töredék idő alatt elkészül.
S még egy jó hír: elkészíthető előre, pl. este és reggel csak sütni kell, vagy akár le is fagyasztható. 
Na, én ez utóbbi kettőt még nem próbáltam, de hétvégén megteszem.

Gyors croissant


 


Hozzávalók
1 csésze langyos tej (200 g) 
2 tk cukor
1 tk tengerisó
20 g friss élesztő
500 g finomliszt
0,1 l (90 g) olaj (nem extra szűz olívaolajat tettem)
2 db tojás
-------------
125 g hideg vaj
----------------
1 db tojás a kenéshez




A lisztet tálba mértem, a kezemmel belekevertem a cukrot és sót.
A közepébe mélyedést nyomtam és belemorzsoltam az élesztőt. 
Ráöntöttem a langyos tejet, a lendülettől össze is keveredett némi liszttel. 
Hagytam hogy az élesztő felfusson. 
Hozzáadtam az olajat és a 2 db tojást.
Összeállítottam a tésztát (keverőgéppel). 
Lisztezett munkalapra borítottam és kedvesen, szeretettel áthajtogattam, 
majd cipót formáltam belőle és letakartam. 
Hagytam pihenni 20 percet. 
Ekkor 8 részre osztottam, mindegyiket gömbölyítettem, kis cipócskákká.
Újra letakartam és újra pihentettem 20 percet.
Közben 7 vékony lappá osztottam a vajat.
Az első cipót szétnyomtam a tenyerembe, pont tenyérnyi nagyságúvá
és a közepére fektettem a vajszeletet.
Letettem a munkalapra és következett egy újabb kilapított kis cipó,
majd vajszelet, lapított cipó,  
vajszelet, és így tovább, egymás tetejére, végül az utolsó ellapított cipó.




Két kezemmel, simogatva lenyomtam az egész halmot.
 Nem nyomtam szét, csak annyira hogy összetapadjon.
Letakartam és 10 perc pihenő következett.
Előkészítettem két tepsit, sütőpapírt borítottam rájuk.
A tésztát 55 cm átmérőjű körré nyújtottam (csak enyhén kell lisztezni az alját) és 
16 egyenlő cikkelyre szabtam.
A felébe sajtot tettem, a másik felének gondolatnyi cukrot hintettem  a tetejére.
Feltekertem őket és lekentem a kissé felvert tojással.




20 percet pihentettem így, majd 180 fokon (légkeverés) 15 perc alatt mosolygósra, 
kívül ropogósra sütöttem. 




Belül foszlós, a rétegei egyenként szétválaszthatók. Nagyon jó :)




Itt az ideje, hogy hétvégi reggelen elvarázsoljuk a szeretteinket
 egy frissen sült croissant-tal.

:)






12 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Mági! Ez valami fantasztikus süti! Gyesen vagyok itthon az 5 hónapos babámmal, és nem igazán tudok mellette bonyolult ételeket csinálni. Nincs elég időm. Ez a recept pedig tökéletes. A 20 perces pihentetések alatt megtudom szoptatni, tudok vele picit játszani és a takarítás se marad el. Köszönöm, hogy feltetted ezt a csodás receptet! Időhiányban szenvedőknek lett kitalálva. :))

      Törlés
    2. Szia Judit!
      Írtam még hozzá (croissant reggelire és croissant 3.) ajánlom figyelmedbe.
      Tényleg nagyon jó recept, könnyű, gyors és nagyon finom :)
      Mindent mérlegelve, nekünk a kedvenc croissant-unk :)
      Örömteli sütést!

      Törlés
  2. Már csak egy kérdés van. Hogyan tegyük a hűtőbe, ha este készítjük el. Megformázva,tepsire rakva, hogy reggel csak bedugjuk a sütőbe, vagy csak összeállítva tésztát? Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Éva!
      Az elsőre gondoltam, mert úgy mást már készítettem.
      "Megformázva,tepsire rakva, hogy reggel csak bedugjuk a sütőbe" nem kenném le, hanem folpack fóliával letakarnám, és reggel rögtön melegre hoznám, lekenném és bekapcsolnám a sütőt, így lenne ideje magához térni a hideg után.
      Így csinálnám, sőt így is fogom és utólag jegyzem :)
      (nekem van kamrám, oda fogom tenni)

      Törlés
  3. Már a látvány is önmagáért beszél, hát még ha ehetnék is belőle!!! Felvettem az "ezt is meg kell sütnöm" közé!:)) Annyira jól néz ki!!!!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tücsi drága, köszönöm :)
      Ma is készítettem egy adagot, mert megígértem, hogy kipróbálom, a "ma készítem, reggel sütöm" formát. Holnap beszámolok, milyen lett.

      Törlés
  4. Gyönyörűek:) Ilyen még nem volt, nyeltem egy nagyot:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Krinsz :) elkészítettem, a 2. fordulót :)

      Törlés
  5. Végre elkészítettem! Mondhatom, ilyen finomat mostanában még nem ettem! Megsütöttem a sajtos és a lekváros változatát is a család legnagyobb örömére! Köszönöm a csodálatos receptet! TAndi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon örülök :) Köszönöm, hogy elkészítetted, hogy leírtad!
      További szép vasárnap délutánt!
      Ölellek,
      Á.

      Törlés