Follow by Email

2013. február 13., szerda

Házi tejszínkrém (Házi mascarpone 1.)



....amely felhasználható édes és sós finomságokhoz.
Mascarpone házilag? Igen.
Kétféleképpen szoktam. 
Vagy tejföl és tejszín keverékét csöpögtetem le, vagy így készítem, mint most.
A tejföl + tejszín keverék, inkább savanykásabb, ez a variáció kellemesen édes. 





Bár nagyon sok alapanyagot készítek itthon, főleg tejből, de ez az ötlet nem az enyém,
 hogy kié (?) bizony nem tudom. Köszönöm :)
A mascarpone nem egy olcsóság és sajnos így házi kivitelben sem :( 
amiért mégis itthon készítem, az a minőség.
Sajnos sokféle terméket próbáltam régebben, de nem találtam meg a nekem megfelelőt
(biztos van, csak nem mifelénk). 
Mikor legutóbb, egymás után kétszer is, a boltban készen vásároltnak az íze inkább kesernyésbe hajlott, akkor eldöntöttem, hogy na nem, ha tehetem, akkor minden esetben  itthon  készítem.
Nem nagy dolog, csak a csöpögtetés vesz sok időt igénybe, de ideje van és megéri.

Házi mascarpone

Hozzávalók
3 db (750 ml) habtejszín 
(bármelyik lánc saját márkája megfelel, ki kell tapasztalni, nekünk melyik a legjobb)
1/2 friss citrom leve


A tejszínt felmelegítettem, úgy hogy még nem forrt, de már gőzölgött 
(megmértem 85 fokos volt, de igazán nem fontos mérni, máskor én sem teszem).
A 1/2 citrom levét kipréseltem és átszűrtem.
Belecsorgattam a forró tejszínbe, megkevertem és hagytam kihűlni.
Egy szitát kibéleltem papírtörölközővel és beleöntöttem a sűrű masszát.
36 óra alatt csöpögött számomra megfelelőre.

A 750 ml habtejszínből, 420 g teljesen sűrű mascarpone lett.







30 megjegyzés:

  1. Ez nagyon tetszik, ügyes vagy. Gyakran benézek a blogodba.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Olgis, köszönöm a látogatást <3

      Törlés
  2. Koszonom en is meg probalom majd a receptet!

    VálaszTörlés
  3. Ez jó, köszi az ötletet! A tejfölös verziót azért nem próbáltam eddig, mert nálunk csak ezt a híg, vizes, savanya izé van, ami inkább kefirnek állná meg a helyét. Gyerekkoromban ettem utoljára sűrű, krémes, zsíros tejfölt. De ezt kipróbálom!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dina, köszönöm :)
      Sajnálom ezt a tejföl dolgot, erre még a bolti is jobb, de tudom az a gyermekkori minden fölött áll.

      Törlés
  4. Köszi, ezt én is kifogom próbálni.Én már vettem gézkendőt a gyógyszertárban, hogy a tejfölből is így készítsek mascarponét. De ez a tejszínes változat nagyon klassz.:))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A tejfölöst is szeretem, ha jó a tejföl, meg ahhoz is teszek tejszínt.
      Tücsi, majd mond el ízlik-e :)

      Törlés
  5. Köszönöm,hogy leírtad a fenti receptet én is kifogom próbálni, de lenne egy kérdésem. A citromtól nem lesz savanyú?

    Nekem a tejfölből készült túl savanykás ízű, szerintem semmi köze sincs az eredeti (boltban kapható, semleges ízű eredeti minőséghez), de házi sajtkrémnek kiváló.

    Én nem csöpögtetem, hanem egy szitát szoktam kibélelni, egy függönyből erre a célra vart anyaggal és abba rakom bele a tejfölt, amit előtte ízesíteni szoktam, sóval és zöld fűszerekkel.
    Becsomagolom a masszát és egy műanyag edény tetejét ráhelyezem, majd ebbe a tetőbe 3-4 kiló súlyt teszek. Így egy délelőtt alatt a savó kifolyik és marad a kenhető massza.
    Gondolom így is ugyan azt az állagot kaphatom, mintha 1-2 napig felakasztva csöpögtetném, vagy tévedek?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves !
      nem egyáltalán nem érződik ez a mennyiségű citrom (én legalábbis nem éreztem:) inkább édes.
      A tejfölből készültbe is szoktam tenni tejszínt és nagyban befolyásolja a tejföl minősége. (Én is készítettem már tejfölből ami savanyú volt)
      Ahogy Te csinálod, nagyon jó ötlet :) Igazad van, a Te módszered sokkal gyorsabb :) nem tévedsz :)

      Törlés
    2. Köszi az ötletet, kipróbálom a tejfölös tejszínt, de gondolom állati eredetű tejszín kellene hozzá, te mit használsz?

      Törlés
    3. Szia, igen állati eredetű habtejszínt (tudod ált. szürkés színű zacskóban lehet kapni). pl. aldi saját márkáját.

      Törlés
  6. Köszönöm az ötletet! Egy kérdés: a 36 óra alatt hűtőben tároljuk?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves ...!
      Örömmel. Igen ha meleg van, akkor igen hűtőben. Nálunk van kamra, ahol hűvös van, én ott tároltam.

      Törlés
  7. Ez nagyon jóóóóóóóóóóó! Köszi!! Én eddig csak sima joghurtot hagytam két három napig lecsöpögni és azt használtam mascarponénak, de ez jobban tetszik nekem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia :)
      Sokkal édesebb, de variálhatod is, a kívánt ízig :)

      Törlés
  8. Gyorsan el is mentettem , hátha elfelejtem, amikor készíteni szeretnék. nálunk is nagyon szeretjük, de eddig csak boltban kaphatóból készült a finomság. Eztán még finibbel örvendeztetem meg az édes szájú családot!
    Köszönöm Ági! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva, remélem Neked (és a Családodnak) is jobban fog ízleni :)
      Ölellek,
      Á.

      Törlés
  9. Úúúúú, ez az ötlet nagyon tetszik!! :) Kérdésem viszont, hogy a másik variáció hogyan készül? Összekevered a tejfölt tejszínnel és utána csöpögteted? A tejszín itt is habtejszínt jelent? Ezt is kell melegíteni?
    Előre is köszönöm a válaszokat! :)
    Üdv.: Csilla

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. 2 db nagy tejföl és 1 cs habtejszín, csak összekeverem, nem kell melegíteni és csöpögtetem.
      A tejföl-habtejszín arányon változtatni tudsz. Kóstold meg csöpögtetés előtt. Az arány függ a tejföl ízétől, betudod állítani ízlésednek megfelelően.
      Szép hétvégét Csilla!

      Törlés
  10. Köszönöm, majd kipróbálom :) Egyébként tegnap akadtam a blogodra, de már nagyon tetszik :)
    Neked is szép hétvégét!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen.
      Örömteli napokat Neked is :)

      Törlés
  11. Még sosem készítettem, mindig az üzletben vásárolok. Ez így jobban hangzik! Köszi a receptet, szép napot :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jutka, remélem ízleni fog :)
      Neked is gyönyörű napot!

      Törlés
  12. Kedves MÁgi!
    Nagyon nagy rajongód lettem :-) Idén mutatták ki, hogy nagyon sokféle adalékanyagra allergiás vagyok, így szinte semmilyen készterméket nem fogyaszthatok. Ekkor akadtam rád :-) Nagyon hálás vagyok az ötleteidért, a receptekért, és a sok-sok szeretetért, amivel ezeket nekünk írod :-)
    Ez a mascarpone is egy csoda, tegnap megvettem a tejport, hogy elkészítsem a házi sűrített tejet, de mindig érdeklődéssel olvasom soraidat :-)
    Kívánok neked és kedves családodnak jó egészséget, és szeretetet, hogy továbbra is tudj magatoknak, és nekünk is ilyen csodákat megálmodni :-)
    Üdv: Horváth Eszter

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Eszter, köszönöm hogy könnyeket csaltál a szemembe :) Mindegyikünknek megvan a maga "keresztje" Téged ez a "kimutatás" indított el egy másik úton a célod felé :) Köszönöm, hogy találkoztunk és egy kicsit részévé válhatok a váltásnak :)
      Bármi kérdés merül fel benned, írj bátran -akár levelet is- biztosan együtt kitalálunk valamit :) Isten hozott <3

      Törlés
  13. Ági, most már ebből fogom készíteni a mascarponés finomságokat! Köszi! :) <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Júlia!
      Örülök hogy Neked is teszik, (ha Neked tetszik, az nagy elismerés <3 )
      Figyelem majd a finomságaidat.

      Törlés