Follow by Email

2013. február 12., kedd

Túrókrémes kalács



Olyan hétköznapi.....leves után.
Egyszerű kelt tésztából készült, amit tejjel készítettem és egy tojást adtam hozzá.
Kétféleképpen sütöttem meg.




Túrókrémes kalács

Hozzávalók
Tészta
500 gr finomliszt
330 gr langyos tej
30 gr friss élesztő
3 ek cukor
pici só
1 db tojás

Töltelék
500 gr túró
100 gr tejföl
1 db tojás
100 gr házi vaníliáscukor
3 ek barna rizsliszt* (helyette rétesliszt, zabkorpa)
50 gr olvasztott vaj
1 db kezeletlen citrom reszelt héja

Kenéshez
1 db tojás
2 ek tej




A lisztet átszitáltam, hozzáadtam a sót, a kezemmel megkevertem, majd a közepébe mélyedést nyomtam.
A mélyedésbe öntöttem a cukrot, a langyos tejet és belemorzsoltam az élesztőt.
Behintettem, egy evőkanálnyi liszttel és hagytam, hogy felfusson, habosodjon az élesztő.
Hozzáadtam az 1 db tojást és összeállítottam a tésztát (géppel, de kézzel is lehet).
Elég lágy tészta, nem kell megijedni.
Hagytam pihenni a tésztát 10 percig, majd lisztezett felületen, enyhén meglisztezve a tésztát is, 
áthajtogattam, kedves szeretetteljes mozdulatokkal. 
Ez azt jelenti, hogy nem kell gyömöszölni/gyúrni a tésztát, 
hangolódjunk rá, adja magát mit akar, hisz a tészta egy "élőlény" 
(ha elsőre ezt még nem is érzékeljük, fogjuk, csak idő kell, és megnyilatkozik :). 
Ezt 15 perc pihentetés után megismételtem, majd cipót formáltam belőle, és letakartam egy nagyobb tállal (én a dagasztótálat szoktam ráborítani). Hagytam, hogy duplájára keljen, ez 1/2-1 óra között lehet, szobahőmérsékleten (nálam 19-20 fok).
Elkészítettem a túrótölteléket.
A túrót villával összetörtem, értelemszerűen  hozzáadtam a hozzávalókat és kikevertem.
A tésztát kettéosztottam, majd további 3-ba, tehát összesen 6 darabba.
 Egyenként kis cipót formáltam, letakartam és újabb 5 percet pihentettem.
Három cipócskát kinyújtottam egyenként (25 cm x 12,5 cm-es téglalappá). 
A túrót képzeletben 6 részre osztottam és mindegyikre szétkentem egy részt, úgy, hogy a tészta 
széle körben 1 cm szélesen szabadon maradt. Feltekertem őket, mint a bejglit.
Az egyik végüket összeillesztettem a fonáshoz. Egy zsilettpengével (amit csipesszel fogtam) bevágtam hosszában a túrótekercseket, úgy, hogy a végüket nem vágtam át, és át sem vágtam csak 2/3-ig.
Elkészítettem a 3-as fonatot.
Egy 25 cm hosszú szilikon sütőformába igazítottam.
A másik három cipót szintén kinyújtottam, szintén, kentem és feltekertem, majd bevágás nélkül összefontam. A sütőpapíros tepsire tettem ( a felére, a másik felére a formában lévő kalácsot).
 Mindkettőt megkentem a kissé felvert tejes tojással (ennek maradéka az ebédben végezte).




Hagytam a pulton pihenni 15 percet, majd betettem a hideg sütőbe és 
a sütőt 175 fokra légkeverésre állítottam.




Az én sütőbben hidegről indítva 35 perc alatt sültek meg, félidőben le kellett takarnom. 
(A sütési idő, hőfok tájékoztató jellegű.)




*A rizsliszt kiváló sűrítésre, legyen az leves vagy főzelék, nem csomósodik, nem kell megpirítani, kellemesen selymes lesz az étel. Szintén alkalmas pl. ehhez a túróhoz is hogy a keletkező nedvességet felszívja. Sokféleképpen felhasználható még, pl. készíthető belőle puding. Kapható reformboltokban, vagy a bolt reformrészlegén, én dm-ben veszem.)







6 megjegyzés:

  1. Újra csinálok házi túrót, aztán elkészítem. :-) nagyon jól néz ki!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Kinga, igen látod, azt akartam írni, hogy ezt most nem házi túróból készítettem, ezért került hozzá tejföl :)
      Köszönöm.

      Törlés
  2. Hű Mági, ez nagyon jól néz ki! Úgy kínálja magát, hogy ha lenne itthon túró, azonnal nekifognék!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz drága, köszönöm szépen, tényleg kínálta magát :)
      Remélem finom túrót kapsz hozzá, ha szaftosabb, akkor a tejföl elmaradhat vagy lehet kevesebb.

      Törlés
  3. Mindkettő gyönyörű, de a túrós...:)

    VálaszTörlés