Follow by Email

2013. március 29., péntek

"Briós krémmel" (Torta a la creme/Gateau a la creme)



Ebben a hónapban (is) sütök, a BBB Hölgyekkel.
 A BBB ( Bread Baking Babes ) egy szűk baráti társaság, a világ minden tájáról olyanok,
akik szeretnek kenyeret sütni.
 Olyan emberek alapították, akik szeretnek   együtt   kenyeret sütni. 
Minden hónapban van egy új ötlet, amit, aki szeretné, megsüti és a tapasztalatokat megosztjuk egymással.
2012 januárjától többnyire én is a BBB csajokkal sütök. 
A hónap Háziasszonya  Lien, egy remek blog szerzője.
 A márciusi feladat, amit Lien választott, egy klasszikus francia sütemény: 
Gateau a la creme, Raymond Blanc receptje alapján.
Briós torta, tejszínes tojásos krémmel.




A kivitelezésében megengedett, hogy egy nagyot, vagy kettő, vagy négy kisebb tortát formázzunk,
vagy akár más megoldás is, a lényeg, hogy az eredeti receptet elkészítsük.

 

Tekintettel, hogy a Családom egyik része több napos túrára ment, igazából csak mi maradtunk a Nagypapával, úgy döntöttem, hogy a fele tésztát "töltöm" a krémmel, a másik feléből két "bárányt" alakítok.

Már most az elején elárulom, hogy a látszólag semmi különös sütemény, ízében a várakozásomon felül "teljesített", egyszerűen, mennyei!
Még Édespapa is 2 igen nagy szeletet fogyasztott el, amely az utóbbi idők
 rekord teljesítmények számít az Ő esetében.

A készítés menetéről egy videóval is szolgálhatunk: Raymond Blanc, 
a két csillagos Michelin séf személyesen készíti.


 


Gateau a  la creme

Hozzávalók
kalács tészta
250 gr kenyérliszt (ha csak finomlisztünk van, akkor javítsuk fel 3 % búzasikérrel)
1/2 mk tengerisó (az eredeti receptben  3,5 gr)
2 ek nádcukor (cukor)
20 gr friss élesztő (eredeti receptben 1 ek friss vagy 1 1/2 tk aktív száraz élesztő szerepel)
3 1/2 db tojás (a 1/2 db tojás a mázhoz kell)
150 gr sótlan, apró kockákra vágott, szoba hőmérsékletű teavaj

krém töltelék
(az egészhez való mennyiséget adom meg, értelemszerűen ha csak a felébe tervezünk krémet 
(a másik felét töltetlenül készítjük) akkor a felezzük a mennyiségeket)
6 db tojássárgája (a fehérje megmarad)
60 gr porcukor
1 db kezeletlen citrom leve és héja
250 ml habtejszín

máz
a 1/2 db tojás
1/2 ek porcukor
10 gr vaj
+
díszítő cukor (nekem nem volt, nádcukrot tettem helyette)


 


Elkészítettem a briós tésztát
1) A keverőtálba szitáltam a lisztet, hozzáadtam a cukrot és sót, alaposan elkevertem a kezemmel, 
majd a keverőspirállal, ekkor belemorzsoltam a friss élesztőt.
Hozzáadtam a tojásokat és 5 percig alacsony fokozaton kevertem a tésztát.
2) Nagyobb fokozatra kapcsoltam és hozzáadtam a vajat. továbbra is kevertem 3-4 percig, 
amíg teljesen bedolgozta a tészta a vajat.
3) A tésztát cipóvá formáztam, visszatettem a tálba és lefedtem fóliával.
Szobahőmérsékleten 1 órán át hagytam kelni, majd hűtőben újabb 1 órán át pihentettem.
4) A tésztát az enyhén lisztes munkafelületre borítottam, kétfelé vettem.
A feléből cipót formáltam, a másik felét további kétfelé vettem és két kicsi cipóvá formáltam.
Hagytam őket pihenni   10 percet.
A két kicsinek, egy ollóval két-két fület, pici farkat csíptem, és 2-2 egész borsszemet nyomtam szemnek.
Tepsire ültettem őket, majd később lekentem őket a mázzal.


 


5) A nagyobbik cipót a sütőpapíros tepsire helyeztem, ráborítottam a folpack fóliát (amivel előbb takartam le). A fólia a segítségemre volt, hogy az ujjaimmal, kezemmel könnyebben formázzam meg a tésztát.
Enyhén ellapítottam, majd a közepéről a széle felé körbe haladva, egy peremes formát alakítottam ki.
Az átmérője 21 cm lett, ebből 2 1/2 cm széles és magas a perem.
(Óvatosnak kell lenni, hogy ki ne szakítsuk a körmünkkel a tésztát, de én ezért használtam fel a fóliát,
 amit, amikor kész voltam, egyszerűen lehúztam.)


 


6) Lefedtem a tésztát és pihentettem 25 percig.  Bekapcsoltam a sütőt 180 fokra, hogy előmelegítsem.

Elkészítettem a krém tölteléket
7) Egy kézi habkeverővel összekevertem a tojások sárgáját a cukorral és a citromhéjjal, 
majd fokozatosan hozzákevertem a habtejszínt.

Elkészítettem a mázat, összeállítottam
8) A 1/2 tojást elkevertem a cukorral és a vajjal. Megkentem a tészta peremét, 
majd megszórtam a nádcukorral (helyette lehet a dekorcukorral).
A tepsin lévő süteményre(be) öntöttem a fele krémet, majd beraktam a forró sütőbe és 
a többi krémet is hozzátöltöttem.
A javasolt sütési idő  25 perc, de ez a nagyra vonatkozik. 
Nekem a fele nagyságú esetében elegendő volt 15 perc.
Ekkor a tészta tökéletesen megnőtt, megsült, a krém pedig remegős volt.
A sütőpapíron egy farácsra húzva hagytam langyosra hűlni.


Amennyiben Valaki kedvet kapott a kóstolásához és elszeretné készíteni, javaslom, 
hogy a videót nézze meg. Igazán élvezetes :) 
Olyannyira sikerült tökéletesen kiviteleznem a látottak alapján, hogy Nekem is pont úgy folyt ki a krém, ahogy a Séf Úrnak :) bár Nekem a peremén át :) Van még mit gyakorolnom.




A Férfiak, a 3 napos, szinte non-stop túrából, szombaton érkeznek haza. 
Ilyenkor nem kívánnak semmit enni. 
Majd másnap, tökéletes meglepetés lesz nekik reggelire.
Így fogom készíteni:
Szombaton délután elkészítem a tésztát, tálba teszem, lefedem folpack fóliával, úgyhogy ne érje levegő. Beteszem a kamrába (ha nem lenne a hideg kamrám, akkor hűtőbe tenném).
Vasárnap reggel (én úgyis sokkal előbb kelek) előhozom, elosztom a tésztát 4 vagy 5-be. 
Kicsi, egy személyes tortákat formázok belőle.
A sütőt előmelegítem, majd elkészítem a krémet.
Megtöltöm és megsütöm a süteményeket. Az illatára, felfognak ébredni.
Tökéletes ünnepi reggeli  lesz egy tea vagy a reggeli kávé mellé.




Lien, nagyon szépen köszönöm, nagyszerű választás!
Most is jó volt Veletek :)






6 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Mandala, igen szerintem is megállja a helyét reggelire :)
      Legyen nagyon szép az ünneped!

      Törlés
  2. Beautiful gâteau, lovely high filling. And so cute your little brioche-bunnies!
    Thanks for baking with us Ági.

    VálaszTörlés
  3. Your gateau looks perfect! And I LOVE the lambs! The colour is wonderful. Now I wish I'd thought of making lambs too! Or are they bunnies? Google Translate says they're lambs. (I made birds and bunnies for Easter.)

    Many thanks for baking with us.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Dear Elizabeth!
      Thank you for visiting. Yes they are lambs :) because I wanted :)

      The birds are very beautiful. There are doves of peace.

      Best regards,

      Törlés