Follow by Email

2013. április 29., hétfő

Aszalt paradicsomos bazsalikomos fokhagymás piknik kenyér


 1. rész
Tomato bazil & garlic filled pane bianco


 


Ezt a  finomságot választotta Natashya, a BBB közös áprilisi sütésére.

  ( A BBB  -Bread Baking Babes-  szűk baráti társaság, a világ minden tájáról olyanok,
akik szeretnek kenyeret sütni.
 Olyan emberek alapították, akik szeretnek   együtt   kenyeret sütni. 
Minden hónapban az alapítók közül, van egy Háziasszony, aki "adja" a receptet, 
megsütik az alapítók és bárki aki szeretné,
a tapasztalatokat pedig a hónap végén, megosztjuk egymással.
2012 januárjától többnyire a BBB csajokkal sütök.
Az előzőekben "közösen" sütött kenyerek, a BBB címszó alatt szerepelnek.)






Aszalt paradicsomos, bazsalikomos, fokhagymás kenyér...
hű, a nyári kedvenceim között szerepelt már eddig is (van már hasonló a blogon),
naná hogy megsütöttem.
Minden hozzávaló volt itthon, aszalt paradicsom tavalyról, na meg a fokhagyma is tavalyi,
de a bazsalikom már idei, igaz előnevelten ültettem ki.
A "tavalyi-idei" egyensúlyért, na meg, mert akartam minél több zöldet beletenni,
szedtem még friss rukkolát*.




Sajtot egy jól olvadót, a Tilsiti-t** választottam.

A recepten nem változtattam, úgy tökéletes ahogy van, csupán egy picit tértem el:
- picit kevesebb cukor
- friss fokhagyma, granulátum helyett
- 1 ek (púpos) búzasikért adtam hozzá, a liszt javítására
- plusz rukkolát
- megszórtam borssal
- a tészta egyik felét édesen készítettem el, erről egy külön posztban írok
Az eredeti BBB recept itt található.





Paradicsomos bazsalikomos fokhagymás piknik kenyér

Hozzávalók
115 g langyos víz
50 g cukor (helyette 1 tk)
4 tk szárított élesztő (alnatura/dm)
230 g langyos tej
65 g extra szűz olívaolaj
2 db nagy tojás
2 tk tengerisó
725 g finomliszt 
(én még hozzáadtam 1 púpos evőkanál búzasikért)
-------
3/4 tk fokhagyma granulátum v. por ( én friss fokhagymát tettem 5 dundi gerezdet)
170 g reszelt sajt (Tilsiti)
15 g friss bazsalikom (én még tettem rukkolát)
frissen őrölt bors


1) Kimértem a lisztet, bele a sikért, a sót, a cukrot és a szárított élesztőt.
Kezemmel összekevertem. 
Közepére mélyedést nyomtam az öklömmel és beleöntöttem a vizet, tejet, olajat,
beleütöttem a tojásokat, kissé összekevertem egy kanállal,
majd az mixer spiráljával összeállítottam a tésztát.
5-6 percig dolgoztattam a gépet, még a tészta egy selymes lágy gombóccá állt össze,
teljesen elvált az edény falától. (A tészta igen lágy, de nem kell megijedni, tökéletes lesz!)
A munkapultra tettem és szokásomhoz híven szeretetteljesen áthajtogattam, megsimogattam,
végül cipót formáltam belőle. Rácsorgattam egy teáskanálnyi olajat, mindenhol rásimogattam
és a keverőtálba tettem pihenni 45 percre.
A tálat lefedtem folpack fóliával.
2) Közben előkészítettem az aszalt paradicsomot, ollóval egészen apróra daraboltam.
(S bár a tanács úgy szólt, hogy papírtörölközőre rakosgassuk ki az olajból,
hogy a fölösleges olaj lejöjjön róla, nekem erre nem volt szükség,
mert van olyan paradicsomom, amit nem olajban tárolok. )




Leszedtem a bazsalikomot és a rukkolát, a fokhagymát megtisztítottam és hosszában szép, 
vékony szeletekre vágtam.
3) Két sütőpapírt készítettem, tepsire.
Elővettem a tésztát és pontosan kettéosztottam.
Az egyiket visszatettem a tálba és lefedtem, a másikat kinyújtottam 55 x 20 cm-es nagy téglalappá.
Megszórtam mindennek a felével: az aszalt paradicsommal, a félbevágott bazsalikom levelekkel,
a szeletelt fokhagymával, a rukkola levelekkel és a lereszelt sajttal.





4) A tésztát a hosszabbik oldaláról feltekertem (se nem lazán, se nem szorosan).
A két végét határozottan összenyomtam.
5) A tésztatekercset áthelyeztem a sütőpapíros tepsire, a "varrattal" lefelé.
A két végét visszakanyarítottam, mintha 8-ast csinálnék.
Fogtam egy zsilettet (aminek azt a felét amit nem használok leragasztottam, a baleset elkerülése végett) és egy csipeszbe fogva, a tésztatekercs közepét mélyen bevágtam,
nem vágtam teljesen át, kb. 2/3-áig.
A tekercs két végét sem vágtam át, kb. 3-3 cm-nyit egyben maradt.


 


Picit megspricceltem vízzel és tekertem rá kevés borsot.
6) Az eredeti leírás szerint most kell S-t formálni belőle, de nekem a vágás előtt praktikusabb volt.
Letakartam és hagytam, hogy keljen/pihenjen 45 percet.
Elkészítettem a másik kenyeret is.
7) Bekapcsoltam a sütőt 200 fokra, légkeverésre.
A tepsimre keresztben egymás mellett, külön sütőpapíron elfért a kettő, 
így én egyszerre toltam őket a sütőbe.
8) 35-40 perc szükséges volt nekik a teljes süléshez. 
15 perc elteltével föléjük tettem  -a következő sínre-  egy tepsit (nem ért hozzájuk),
 hogy ne piruljon túl a tetejük.

9) Miután megsültek, rácson hűtöttem őket.


 


Összefoglaló
Nagyon finom! Melegen jó, de amikor kihűlt akkor az igazi (nekünk).
Másnap is  -miután fedetlenül, csak enyhén egy vászonnal letakarva töltötte az éjszakát-  
tökéletes, úgy ízre, mint állagra.

Köszönet Natashya-nak a receptért, meg persze Mindenkinek!
 Folytatás következik....




* Rukkola
A kerti évelő rukkola, csak formájában hasonlít az importból származóra.
A  levelei kisebbek, de vaskosabbak, íze sokkal markánsabb, szinte már csíp.
Nagyon szeretem. Van néhány tő, amit szívesen elajándékozok, ha valaki eljön érte.
(Pest megye, Gödöllő környéke.)

** Tilsiti sajt
A régi keletporosz  városnak, Tilsitnek köszönheti a nevét.
Ma már több országban is gyártják, puhább vagy tömörebb állaggal, kicsi vagy nagyobb lyukazottsággal (jellegzetes a röghézaggal) rúzzsal vagy fóliában érlelve.
Az aroma és az íz, az enyhétől a tipikusan erőteljes-fűszeresig terjedhet.
Finnországban kreiviként ismert, Norvégiában edda, Svédországban ambrosia,
Németországban tollenser vagy stangenkase. Ausztriában tájegységenként változik a neve.
(forrás: Sajtlexikon)






22 megjegyzés:

  1. Áááááááá,ez csodás! A csapat pedig klassz lehet!

    VálaszTörlés
  2. Hát minden elismerésem! Csodaszép lett, biztos ki fogom próbálni! ;)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva, nagyon köszönöm.
      Nem fogod megbánni, roppant jó tészta, más "töltelékkel"
      is remek.
      Hamarosan írom az édeset.

      Törlés
  3. Mesésen néz ki, ki kell próbáljam, hogy az ízét, állagát magam is tesztelhessem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Úgy legyen :)
      Köszönöm szépen <3

      Törlés
  4. A kenyér is szuper, de a képeid hangulata, (máskor is, de)most nagyon, de nagyon találkozott az ízlésemmel! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gionetta, köszönöm szépen, remélem még sokszor sikerül találkozniuk :)

      Törlés
  5. Nagyon szép lett a kenyered, és biztos finom is!Az aszalt paradicsomot annyian dicsérik, hogy még majd rászánom magam egy aszalógép vásárlásra, hogy én is aszalhassak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Marisz, tudod ez is ízlés kérdése. Mi nagyon szeretjük, van saját paradicsomom, a Nap süt az égen, hát rászentelem az időt. Szoktam olajban eltenni és csak simán, sósan, szárazon. Az olajost, kenyérrel eszem, meg kerül ebbe-abba. A csak sósat, teszem pl. levesbe, megszívja magát és igen finom ízt ad az ételnek.
      Mielőtt gép vételre szánod magad, aszalj egy keveset napon vagy sütőben, és meglátod ízlik-e. (van részletes leírás nálam a blogon)
      Ölellek,

      Törlés
  6. Csodásak a kenyereid!!! Látszik, hogy tele vannak szeretettel :))) Üdv, Torma :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Márta Torma :)
      Köszönöm szépen, nagyon kedves vagy!!!

      Törlés
  7. Megcsinaltam, es abbahagyhatatlan! Nagyon koszonom a receptet, kedvenc-listara kerult! :) Anna

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Anna, köszönöm :) igazi öröm, ha a Családomon túl, Másnak is örömet hoz a választásom.
      Biztos remekül készítetted el, egészségetekre!
      Ölelés Neked, szép nyarat!

      Törlés
  8. El szeretném készíteni, de friss élesztővel. Hány gramm friss élesztőt használjak?
    Köszi! Barbi

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Barbi!
      40 gr-ot tennék friss élesztőt (ez a téglalap majdnem) de ha beleteszed az egész élesztőt akkor sem lesz baj.
      Sok sikert!

      Törlés