Follow by Email

2013. április 19., péntek

Mascarpone-s reteklevél krémleves....




Vidéken ahol élek, szerdán és szombaton van piac.
Így ezeken a napokon kora reggel ott kezdődik a napom.
S bár van saját kertem, igen sok mindent, de nem mindent megtermelek magam.
A még szükségest, a piacról szerzem be.
Szeretek piacra járni. 
Szeretem az embereket, szeretem a történeteiket, és szeretem tudni milyen lelkületű az,
akitől vásárolok. Többnyire őstermelőktől, de leginkább olyan emberektől akik maguknak
termelnek és a fölösleget adják el. Ritkán teszek kivételt, hogy olyantól vásárolok,
aki nem maga termelte, de azt az embert is már jól ismerem.
Szinte soha nem vásárolok olyantól, akivel előbb nem beszélgettem el,
de legalább pár mondatot nem váltottunk. Így derül ki (azonnal) mennyi abban a valamiben, a szeretet.
Ez a mértékegységem.
Lehet, hogy még megpermetezte a 300 fáját, mert nem mert kockáztatni,
még fél, még nem elég nagy a hite, de viszont imádja amit csinál, akkor tudom hogy kevés a hite
(az nekem úgy is nagy :) de van benne szeretet. Hát így, nagyon leegyszerűsítve.
 A "Bácsi" ragyogó szemmel mesél az Unokáiról. Tudom, hogy nekik termeli a szőlőt,
 a gyümölcsöt, a fölösleget meg kihozza a piacra.
Vajon van benne szeretet(?)
A Méhésznek, csillog a szeme amikor a mézről és a méhekről kérdezem,
 tudom, hogy "beszélget" a méheivel, ha ez nem is mindig szavakat jelent.
Van benne szeretet(?)
Először csak kérdezni kell tudni, persze őszinte kíváncsisággal,
és szemtől-szembe nézve várni a választ, később kifejlődnek az "érzékszerveink" ,
akkor már szavak nélkül is tudja az ember, kivel áll szemben.
Most már nem azért kérdezek, hogy tudjam kivel állok szembe, azt már tudom, hanem,
hogy elmondhassa valakinek az örömét és bánatát, a legbelsőbb titkait, amit máshol, másnak nem tud.
Tehát meghallgatom.

 Tegnap sok finomsággal a kosaramban tértem haza. 
Többek között ropogós levelű, édes retekkel.
Akiktől származik, hatalmas földet művelnek, főleg dinnyével foglalkoznak, meg palántával. 
Persze egy gazdaságban mindig van minden, amiből jut a piacra is, nem sok, de jut.
Drága emberek, szeretem Őket :)

Ezt készítettem a leveléből.




 Reteklevél krémleves
 most házi mascarpone-val és saját készítésű burgonya csipsszel

Hozzávalók
3 csomag retek levele
7 db nagy medvehagyma
5 db közepes krumpli
1 ek zabpehely
olaj
10-20 g hideg vaj
tengerisó
frissen őrölt bors
+
+
1-1 szem közepes burgonya 

A burgonyát tisztítottam, felkockáztam  és olajon megpároltam.
Hozzáadtam a reteklevelet, a medvehagymát és kevertem rajta párat, csak még összeestek a levelek. Megszórtam a zabpehellyel, a zabpehelytől krémesebb lesz, amikor összeturmixolom.
Felöntöttem 1 liter vízzel és fűszereztem. Felforraltam, beletettem a hideg vajat, ( a hideg vajtól meg "bársonyos" lesz), majd botmixerrel összeturmixoltam.
Közben a 3 szem krumplit uborkagyalun vékonyra gyalultam és egy konyharuhára terítettem,
hogy leszáradjon. Egy ujjnyi olajat forrósítottam.
A krumpliszeleteket egyenként a forró olajba engedtem.
Mikor televolt "egy rétegben" , megrázogattam a lábast. Percek alatt kész egy adag,
de egyszerre nem lehet sokat beletenni, hogy tényleg ropogós csipsz legyen belőle.
Papírtörölközőre szedtem ki.




Tálalásnál a forró levest a mascarpone-ra szedtem és mindenki kedve szerint szórt rá a csipszből.
Amikor összekevertük a levest akkor a felolvadt mascarpone, szelídített rajta, 
világosabb lett a színe, és pont kellemesre hűtötte vissza. 




A mascarpone-val nagyon finom, de nálunk nélküle is mindenkinek nagyon ízlett kissé vadabb íze.

Egy éve is készült nálam reteklevélleves, picit másképpen:








4 megjegyzés:

  1. Már nő a retek a kertben. No egy jó kis vasárnapi reggeli után marad annyi levél, hogy nyugodtam el lehet majd készíteni ezt a fincsi levest! A csipszhez meg van klassz vékony reszelő. :)) Holnap pedig elkészítem a gyors croissant hűtős változatát. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Most, hogy olvaslak, a croissant már megsült :)
      Reteklevél ma megy a salátába, bár a Férjem megjegyezte, hogy mennyire finom volt a leves (szerintem remélve, hogy akkor gyorsan készítek :)
      Nagyon szép hétvégét kívánok Nektek!!!
      <3

      Törlés
  2. Már nekem is szépen fejlődik a retek a fóliámban. Eddig eszembe sem jutott, hogy reteklevélből készítsek levest, de annyira gusztusos, és olyan meggyőzően írsz róla, hogy én is kedvet kaptam!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagymamis <3
      Kóstold meg, finom nyersen is (csak szőrös :). Azt szeretem benne, hogy nagyon jól variálható, meg persze, hogy jó kis zöldforrás :)
      Másik levesek: - http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2013/05/zoldleves-sargarepas-turogomboccal.html
      - http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/05/reteklevel-leves.html
      Bízom benne, hogy Nektek is ízlik majd!
      Üdvözlettel,

      Törlés