Follow by Email

2013. április 28., vasárnap

Spenótos pite



Teljesen bezöldült a "konyhám" :)
már második-harmadik hete, nincs olyan nap, hogy ne kerülne valami "zöldfogás" az asztalra.
Zöldel a kert, -kivétel a fű, az sárgállik, nem csak a virágzó pitypangtól- tobzódunk a tyúkhúr,
zamatos turbolya, csalán, pitypanglevél, medvehagyma, újhagyma, spenót zöldjében,
 belőlük készült egyszerű finomságokban.
Lassan lehet szedni a sóskát, a torma levelét és a rebarbarát.
Minden fűszernövény kihajtott, a teljesség igénye nélkül: citromfű, tárkony, oregánó, kakukkfű, menták, zsályák, a zeller, a petrezselyem, a édeskömény, a rozmaring, a lestyán fűszerezi étkeink.
Előző nap elfogyasztottuk az idei év utolsó medvehagymás* finomságát, egy tejszínes-medvehagymás spagetti "ízében". Ezt a pitét pedig kedves Vendégeimmel kóstoltattam meg.






A spenót kedvünk szerint felcserélhető, vagy kiegészíthető.





Újhagymás spenótos pite
Hozzávalók

tészta

200 g finomliszt
110 g hideg vaj
1 db tojássárgája
2 ek hideg víz
tengerisó

töltelék

500 g friss spenót
3 szál újhagyma
3 db tojás + az 1 db fehérje
  200 ml tejszín
50 ml tej
200 gr reszelt sajt  (többféle: Gauda, Tilsiti, kevés füstölt)
tengerisó
frissen őrölt bors


 


Elkészítettem a tésztát.
Már mindenki tudja, hogy az omlós tészta titka, a hideg összetevőkben és a gyors munkában rejlik.
A lisztet kimértem, a késes gépembe tettem, hozzáraktam a hideg felkockázott vajat és a sót.
 Megnyomtam a gombot és pillanatok alatt morzsásra daráltam.
(Ha nincs ilyen gépünk, akkor öntsük a lisztet a tálba/munkafelületre, tegyük bele a sót keverjük össze, tegyük a közepébe a kockákra vágott hideg vajat és gyors mozdulatokkal
az ujjunk végével/hegyével morzsoljuk össze. Majd jöhet a tojás és víz.)
Megliszteztem a munkapultot, ráborítottam a vajas morzsát,
közepébe tettem a tojássárgáját és 2 ek jeges vizet.
Az ujjaimmal, igen gyors mozdulatokkal összedolgoztam a tésztát, majd korongot formáltam belőle,
kissé ellapítottam, meghintettem liszttel és vékonyra nyújtottam.
Olyan nagyra, hogy kitudjak bélelni vele egy 22 cm átmérőjű, 4 cm magas peremű kerek pitetepsit.
A tésztára borítottam egy sütőpapírt és ennek segítségével (így nem szakad el) kibéleltem vele a tepsit.
( a sütőpapír alulra került, rá a tészta, úgyhogy magas pereme lett). Betettem a hűtőbe.
A sütőt bekapcsoltam 200 fokra, légkeverésre.
Elkészítettem a tölteléket: a spenótot, újhagymát tisztítottam, a hagymát karikára,
a spenótot egy ollóval apró darabokra vágtam. Egy tálba ütöttem a tojásokat, hozzá a tejszínt, sót,
borsot és összekevertem. Belekevertem a reszelt sajt  2/3-át, olyan sűrű lett, hogy adtam még  hozzá tejet.
Ekkor, beleforgattam az újhagymát és a spenótot.

A spenótos egyveleget a tepsibe halmoztam, a tésztára.
Teljesen kitöltötte, ahol engedte a tészta, ott ráhajtottam a szélét. Csak lazán.

Beraktam a forró sütőbe, amit levettem 180 fokra.
Kb. 25-30 perc múlva rászórtam a maradék sajtot a tetejére, 35 perc alatt sült meg.
(A sütési idő némileg eltérhet.)
Tekintettel, hogy a spenótot nyersen tettem bele, így egy kevés levet eresztet, de ez nem rossz,
akit esetleg zavarna, akkor érdemes még kb 2 ek zabpelyhet tenni a "töltelékbe".

Mi langyosan szeretjük legjobban, de forrón és hidegen is teljes "ízélvezet".





* Szerdán a piacon jártam és láttam, hogy még mindig hegyekben kínálták megvételre a medvehagymát.
Bár ezzel így önmagában nem lenne baj, de már nem szabadna szedni azt, amin megjelentek a bimbók...
Nem tudom pontosan, de kb. 4-5 éve vettem kertészetben egy cseréppel és ültettem el a kertemben.
Eddig évente csak innen-onnan csíptünk néhány levelet.
 Lassan szaporodik magról, mag meg csak ott lesz, ahol hagyjuk a maga módján elvirágozni.
Közben a Facebookon is téma volt a "meddig és hogyan szabadna szedni"
Erdőkóstoló több bejegyzésben értekezik róla:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=500786866636910&set=a.367768426605422.74218.315587761823489&type=1

A magam szerény véleménye, hogy hallgassunk a szívünkre, akkor nagy baj nem lehet <3.
Természetesen nem támogatom a természet kizsákmányolását....
Mindig az adott helyzetben, adott helyzetet érdemes megvizsgálni és dönteni.


8 megjegyzés:

  1. Sajnos én ezt annyira szeretem:)Egyszerűen illetlen ilyen jó képeket készíteni:)Ölellek!

    VálaszTörlés
  2. De jól néz ki, megkívántam én is. Spenótom nincs, de valami mással majd.
    köszi!
    Andrea

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A komlóhajtással (?) amire nagyon kíváncsi vagyok, de nincs...viszont ötleted Neked tengernyi :)

      Törlés
  3. Gyönyörű képek, én is szoktam hasonlót készíteni:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..ugye milyen finom(?)
      Egészségünkre :)

      Törlés