Follow by Email

2013. április 9., kedd

"Virág" zsömlék...



...a tavasz tiszteletére.
Tegnap egész nap (majdnem egész nap) a kertben dolgoztam.
 Metszettem a barackfákat, a szőlőt, tisztítottam az eprest.
Hirtelen jó idő, hirtelen sok munka. :)
A családom szerencsére nem volt itthon, sőt a Fiam esti színházi programja miatt, ebédet nem is kellett neki főznöm. Papának volt, én pedig ilyenkor már el vagyok a kerti "legeléssel".


 


Mára viszont kellett kenyeret sütni.
A kerti munka, a melegítő napsütés, a hirtelen sok-sok kinyíló virág megihletett, 
így elővettem ezt a régen sütött "virág formát". 

A jegyzetes füzetembe "virág zsömlék"-nek neveztem el. 
Bár a tészta összetétele változik, de a forma marad.




Virág zsömlék
most tönkölybúza finomlisztből

Hozzávalók
600 g tönkölybúza finomliszt
160 g előző kenyér tésztából származó "kenyérmag" *
20 g friss élesztő
2 tk tengerisó
1 mk méz
300 g víz
5 ek olívaolaj

tetejére
fehér és fekete szezámmag, zabpehely, szemes mák


A lisztet tálba szitáltam, összekevertem a sóval. A közepébe mélyedést nyomtam.
Beleraktam a "kenyérmagot" , belemorzsoltam az élesztőt,
rácsorgattam a mézet, majd beleöntöttem a vizet. 
Meghintettem liszttel és hagytam, hogy az élesztő felhabosodjon.
A keverőgép spiráljával összekevertem a tésztát, vártam 15 percet, újra megkevertem,
 majd a munkalapra borítottam (ez nekem a konyhapult).
(A víz és liszt mennyiségénél lehet kevés eltérés, hisz tudjuk, minden lisztnek más a nedvesség 
felvevő képessége, számít a hőmérséklet és a külső körülmények is.)
A tésztából cipót formáltam, majd leborítottam a tállal és hagytam, hogy duplájára keljen.

A  cipót enyhén megnyomtam, 8 felé vágtam, majd egyenként zsömléket gömbölyítettem 
belőle a tenyeremben.
(Ezt úgy csinálom, hogy a tenyerembe (bal tenyerembe, jobb kezes vagyok) fektetem a tésztát
és a jobb kezemmel, meg az összes ujjammal szépen aládolgozom a széleket.**)

Egy magasabb falú (5 cm) 22 cm átmérőjű sütőtálba sütőpapírt illesztettem.
Egy zsömlét a közepébe helyeztem, a többi 7 db-ot pedig köré raktam.
Lefújtam (megkentem) kevés vízzel és rászórtam a magokat.


...közvetlenül formázás és elhelyezés után...

Letakartam és így hagytam 15-20 percig.

...15 perc elteltével...


Ennek leteltével beraktam a sütőbe, belöttyintettem 1 dl vizet és bekapcsoltam 200 fokra.
A zsömlécskék csodálatosan megkeltek és megsültek 30 perc alatt.
Kivettem papírostól a tálból, majd visszatettem a lekapcsolt, résnyire kinyitott sütőbe.
 Itt hagytam langyosra hűlni. 




Tehát hideg sütőben kezdtem sütni, aminek tapasztalt előnyéről már többször írtam.
Ha valaki idegenkedik ettől, az kelessze meg rendje és módja szerint, majd tegye 
előmelegített forró sütőbe, ahol süsse rendje és módja szerint.


 


Az előző kenyérből eltett kenyér magját próbaképpen, most víz hozzáadása nélkül 
tettem el egy üvegben, a hűtőbe. Teljesen jól működik így is, mint már itt írtam, szépen megkelt. 
Az újabb kenyér dagasztása előtt időben kivettem a hűtőből. 
A tapasztalatom továbbra is az, hogy sokkal nehezebben dolgozható el
a régi "tömény" tészta az új tésztában. Mondjuk ez teljesen logikus.
Így én maradok a jól bevált "vizet adok hozzá" módszeremnél.
Tudni kell, hogy én nem kenyérsütőgépben dagasztom a tésztát, hanem kézzel,
a legtöbb esetben az egyszerű, ma már a legtöbb háztartásban fellelhető keverőgéppel
 (aminek habverője és spirálja van) keverem össze az alapanyagokat.
Eltudom képzelni, hogy a dagasztógép, vagy a kenyérsütőgép programja könnyebben
összedolgozza a két tésztát, de nekem sokkal időigényesebb lenne.
Mint már itt írtam, az előző kenyértésztából elvett kenyérmagjához vizet adok,
 ami nem funkciója miatt szükséges, hanem praktikum, a következő esetben,
könnyebb vele kézzel dolgozni.




** Már másodszor olvasok egy könyvet. (Ízek életre-halálra)
Az első esetben szinte "végig aludtam" ugyanis mindig elalvás előtt félig kábultan olvastam,
 így nem is emlékeztem minden részletére.
A kenyeres bejegyzéseknél már sokszor leírtam, hogy nem töröm össze a kelésnek indult/megkelt tésztát, nem gyúrom át, hanem csak kedvesen, szeretetteljesen áthajtogatom, megformázom.
Nos ebben a könyvben egy nagyon jó mondatot találtam, (a főhős tapasztalata)
 ami rámutat arra, miért így csináljuk :)

"...az ököllel püfölt tésztából készített kenyér kemény lesz,
és hasonló indulatokat vált ki abból is, aki fogyaszt belőle."


...zsömle, vaj, újhagyma, medvehagyma, ibolya, és rukkola (az utóbbiak a kertből)
 
...és...-mit jelent, hogy legelek a kertben?
Szó szerint :) ha dolgozom kint, akkor azt eszem ami találok.
Kint, a kertben.
Leszedem és megeszem.
Olyan magas az energiatartalma, hogy az ember nem kíván mást.
Este ezt kiegészítettem a friss zsömléből letört falatokkal és kevés vajjal.






6 megjegyzés: