Follow by Email

2013. április 22., hétfő

Virágos-vad-zöld saláta turbolyás öntettel. Nincs gaz....



Egy saláta, 2 öntet, sok kép :)




Szombaton a nap nagy részét, a kertben töltöttük. Ültettünk, takarítottunk, szépítettünk. 
Az ebéd is, a kerthez kapcsolódott: többnyire a kertben található növényekből készült,
egy hatalmas adag saláta. Mellé néhány szelet előre pácolt csirkemellet grilleztem a Férfiaknak,
meg  füstölt mozzarellát.

Most a salátáról szeretnék szót ejteni, illetve az öntetekről.

A saláta zöld alapját, fejes saláta, reteklevél és zsenge spenót képezte.
Került bele hónapos retek és újhagyma, pitypanglevél, tyúkhúr.
Igaz még nagyon pici, de az íze miatt kevés rukkola.


 
 


A virágokat, ibolya, pitypangvirág, piros árvacsalán, barackvirág és százszorszép képviselte.

Akinek kertje van, könnyű dolga van ilyenkor tavasszal, mert a természet gondoskodik róla,
hogy legyen nekünk minden földi jó*, csak egyet kell tennünk, felismerni,
hogy mi terem nálunk és mi ehető. 
Ez viszont nagyon fontos, ha bizonytalanok vagyunk valamiben, akkor inkább hagyjuk ki. 

A Családunk nem fog tiltakozni (persze van kivétel, de mindenki maga ismeri a családját), 
ha a megszokott ízeket kapják és nagyon pici mértékben adunk hozzá új ízeket. 
Nem kell senkire semmit ráerőltetni, tudom nem könnyű régi szokásokon változtatni, 
de apró lépésenként mégis érdemes a természet felé fordulni és elfogadni a felkínált javakat.


előtérben a pitypangvirág

...a százszorszép

...a sárgabarack virágja

...a piros árvacsalán

Öntetek

Kéthagymás öntet
Fokhagyma, újhagyma
friss citromlé
tengerisó, bors
pici majonéz és pici mustár
0,5 dl extra szűz olívaolaj
400 g görög joghurt.

Zamatos turbolyás joghurt öntet
400 g görög joghurt
0,5 dl extra szűz olívaolaj
tengerisó, frissen őrölt bors
egy csokor zamatos turbolya
egy kis marék citromfű
4-5 szál 3-4 cm-es csalán hajtás

Az öntetekhez a hozzávalókat a joghurt kivételével összeturmixoltuk, majd a joghurttal összekevertük.
A hagymás egy megszokottabb íz, a turbolyás egészen új.
 Először párosítottam a zamatos turbolyát citromfűvel, ami nagyon jó ötletnek bizonyult. 
Jól harmonizálnak egymással.  


Zamatos turbolya, könnyen felismerhető ánizsos illatáról.
 
Ha nincs citromfű, de egy kirándulás kapcsán sikerült zamatos turbolyára szert tenni, 
akkor némi citromhéjjal is kipróbálhatjuk.

Zamatos turbolyából koktélt is készíthetünk, illetve a gyógyhatásairól írtam itt:
Ehető virágokról, itt:




*
Nem létezik gaz :)

A Természet mindent valamiért teremtett, és odatett ahol van.
Amennyiben szeretnénk, hogy az előzőekben agyon permetezett, agyon "irtózott" kertben
visszaálljon az egyensúly, akkor az első lépés, hogy felismerjük, semmi sem véletlen.
Elkezdjük megfigyelni, a "Természet" viselkedését.
Mi nő nálunk?
Megfigyeltük, utána olvasunk (vagy máshogyan), megtudjuk, hogy az a növény mire jó,
 részben a talajnak, részben nekünk.
Tisztelettel megköszönjük és ott hagyjuk ahol van.
Csak onnan távolítjuk el, ahová ültetni szeretnénk valamit, akkor is úgy, hogy mindenből
amit kaptunk, maradjon 1-2 tő.
Így lassan megmutatja magát a "Természet" mi honos ott ahol élünk, ezen belül a saját kertünkben.
Ez két dologra jó, a kert meggyógyítja magát, a másik, hogy ezek a növények ránk is gyógyítólag hatnak.
Ebből következik, hogy nem kell felásni, nem kell kapálni.
A Természetes kertben nincs csupasz talaj, a Föld nem meztelen.
Látott már valaki csupasz rétet, mezőt, erdőt?
(Sajnos igen, de az, az ember munkája, ember nélkül nincs ilyen.)
Pl. a kertem tele van ligetszépével, ökörfarkkóróval, aki ismeri ezeket a növényeket,
tudja, hogy hatalmasak és igen szaporák, természetesen mind nem hagyom meg,
 mert akkor nem tudnék paprikát ültetni,de mindkettőből hagyok néhány tőt.
Ahová a paprikát ültettem, ott pedig betakarom a talajt, mulcsozom.
Erre jó, a rengetek lágyszárú  (pl. most a vérehulló fecskefű), amit még most, hagyok virágozni
a veteményesben (odavonzza a virágzáskor a hasznos rovarokat), illetve idekerül a levágott fű.

Az ültetés előtti kerti munka nem úgy kezdődik, hogy kiirtunk mindent, felásunk mindent és
lassan elkezdjük betelepíteni azt  -ami igaz kell nekünk-, de nem itt született, tehát még kertidegen.
Majd csodálkozunk nagyokat, hogy a sterilizált kertünk tele lesz mindenféle rovarral,
akiket meg elkezdünk üldözni, vegyszerekkel kiirtani, pedig Ők csak megmenteni jöttek.

Nem folytatom, mert ez a bejegyzés a kertemben növő áldott növényekből készült salátáról szól.



 

Vadnövényes recepteket találhatunk  Erdőkóstoló-nál és ezmegaz-nál




12 megjegyzés:

  1. Gyönyörű lett:) és köszönöm.

    VálaszTörlés
  2. Micsoda saláta! Kár, hogy én nem ismerem ezeket a növényeket, csak amik a kertemben teremnek. De pitypang- és csalánlevéllel fogok próbálkozni a napokban. Sajnos a croissant projekt kútba esett, mert beteg lett a gyermekem, de nem adtam fel, valamelyik este csak sikerül begyúrnom! :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Gyermek remélem már jól van!
      Gionetta, ezek nekem is a kertben termettek, igazából az is nagyon jó ha legalább azt ismerjük. Ha bizonytalan vagy és tudok segíteni, fotózd le és küld el levélben.
      Az említett kettőt kezd picike kóstolóval, vagy ízesítsd olyan fűszerrel amit szerettek, akkor könnyebb megszerettetni a Családdal.
      Ölellek,

      Törlés
    2. Nagyfiú hasa már jól van, erre ma felborult, leütötte a térdét és púp van a homlokán, leverte az orrát is két helyen. De délután már vidáman ugrált a homokozóban. Szóval kutyabaja! :-))
      Kezdem pitypanggal és csalánnal. Holnap gyűjtök salátába az erdőszélen. A kertben nem sok "gaz" van, de a fűben nő bőven mindenféle, nem egy ápolt angol gyep, inkább rétre emlékeztet, de nagyon szép.
      Köszönöm, hogy felajánlottad a segítséged, ha találok valamit lefotózom és elküldöm.

      Ölellek én is! :-))

      Törlés
    3. A Gyermekek hihetetlen csoda teremtmények :)
      Igen nekünk is "rétünk" van, gyönyörű...
      Jó gyűjtögetést :) Virágzanak a gyümölcsfák, érdemes megkóstolni a kedvenc gyümölcsünk virágját (persze biztosan tudni, hogy az és ehető!) Erdőszélen kökény ami most virágzik, cseresznye, barack, szilva.
      Szép holnapot!

      Törlés
  3. Ez a salátád annyira szép, szinte kár megenni :)
    Az ibolyáról tudtam, hogy ehető (és milyen finom :), sárgabarack virágról és a pitypang virágról nem
    Kérdésem, a pitypangvirágot a zöld "aljával" együtt használod, vagy csak a virág szirmokat? Azért kérdem, mert felénk pitypangot kutyatejnek is ismerik, és ha bárhol megtöröm a szárát, a kifolyó fehérkés lé kifejezetten keserű, ha jól tudom, mérgező (embernek).
    Köszi :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen :)
      A gyümölcsfák virágjai többnyire ehetők (most ettem/szedtem kevéske kökényt és szilvát).
      A pitypangvirág zöld alja is belekerülhet, igen azt is megesszük. A szára nem bír nagy élvezeti értékkel, azért nem szoktuk megenni. A gyermekláncfű minden része ehető, gyógynövény. A gyökerét lehet megpárolni, a levele virágja kerülhet salátába, csak úgy, vagy bárhogy...Fiatal példányokat ajánlom, az még nem annyira keserű :)
      Igen ismerem én is kutyatejnek, ami fontos, hogy ne keverjük össze (kinézetre nem hasonlít) a farkas kutyatejjel, ami tényleg mérgező. Itt egy link róla: http://novenyhatarozo.info/noveny/farkas-kutyatej.html#
      Minden jót!

      Törlés
  4. gyönyörű a salátád drága Ági,és mióta olvaslak,már nyitott szemmel járok az erdőben,mit tudnék hasznosítani:)
    nagyon sokat segítesz,és tudom,hogy nem csak nekem! <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Angel!
      Mi lenne velem Nélkületek :) a kedves látogatások nélkül :)
      Köszönöm, nagyon <3
      Érdemes most az Ég és Föld közé is nézni, virágoznak a fák, a gyümölcsfák virágai finomak :) virágzik a galagonya, kökény, vadkörte, szilva...Lehet keveset szárítani, mézbe tenni, meg most enni...

      Törlés