Follow by Email

2013. május 27., hétfő

Kefires kenyér



Semmi különös ez a kenyér, "csak" élesztővel készült, rövid idő alatt.
Nem kell különösebben dagasztani, csupán hagyni jól megkelni.
Szilikon formában sütöttem.




Kefires kenyér

Hozzávalók
600 g finomliszt
1 púpos ek (10 g) búzasikér*
1 ek (5 g) vadköles őrlemény**
1 tk nádcukor
2 tk tengerisó
200 g kefir (spar/saját)
250 g langyos víz
25 g friss élesztő

A lisztet átszitáltam (lazább szerkezet érdekében), hozzá a sikért, a vadköles őrleményt és a sót. Összekevertem a kezecskémmel :)  a közepébe mélyedést nyomtam az öklömmel.
A kefirt,  a  langyos vizet, a  mélyedésbe öntöttem, hozzáadtam a cukrot és belemorzsoltam az élesztőt.
Összekevertem a nedves részt, úgy, hogy kevés liszt is kerüljön hozzá. 
A tetejét is meghintettem liszttel (a kimértből) és hagytam hogy szépen felfusson az élesztő. 
Ha meleg van ez rövidebb idő, ha hideg mint most, akkor több,
 de amikor szépen habosodik, púposodik, akkor jó :)
 A gép dagasztó spiráljával homogénné kevertem, de lehet kézzel/fakanállal is.
Így hagytam 10 percig, majd a munkafelületre borítottam (nem muszáj lisztezni vagy csak enyhén hinteni) és szép kecses mozdulatokkal áthajtogattam a tésztát. (Nem kell gyömöszölni, összenyomkodni, összetörni, hanem csakis finom szelíd mozdulatokkal.)
Megformáztam és a szilikon sütőformába tettem. Hagytam duplájára kelni (hőmérséklettől függ, 
akár 1 óra) és a hideg, nem előmelegített sütőbe raktam. A sütőt bekapcsoltam 200 fokra és 
kb. 0,5 - 1 dl forró vizet a sütőbe (az aljába) zuttyintottam, hogy gőz keletkezzen.

30-35 perc alatt megsült. 
A sütőt elzártam a kenyeret a formából kivettem és csak úgy a rácsra visszatettem, 
a sütőajtót pedig résnyire (4 -5 cm-re) nyitva hagytam.
Így hagytam kihűlni.


 


A kenyér sütésénél gyakran alkalmazom a hideg sütőben való sütés indítást. 
Amíg a sütő felmelegszik, a kenyerem tovább kel, felmelegszik a sütővel együtt, lerövidül a sütési idő. 
Előző kenyeres bejegyzéseknél többször írtam már róla.

* Búzasikér
A finomliszt, a gabona magjából készül, kevés a korpa tartalma, sikér tartalma (amely a tészta rugalmasságáért "felel") jelentősen csökkent, ezt sikér hozzáadásával tudjuk növelni. Ha nincs ilyenünk (érdemes beszerezni) akkor a finomliszt egy részét (20 - 30 %-át) cseréljük réteslisztre (fogós lisztre).
A búzasikérből szokás búzahúst készíteni, a szejtánt.
(Hamarosan :)

**Vadköles őrlemény
A vadköles, mint a nevében is benne van, nem manipulált, ősi gabona, lúgosító gabona. Nem hántolt. Roppant magas a kovasav tartalma, a fluor, magnézium, kén, foszfor, vas, kalcium, kálium, cink tartalma.
Különösen B vitaminokban gazdag: B1, B2, B6, B17, pantoténsav.
Aktiválja az immunrendszert, kiváló hatással van az ízület, a  porc, a csontok működésére.
Nem szükséges a kenyérhez tenni, sőt jobb is ha nyersen/hőkezelés nélkül visszük be magunkba, 
de tekintettel, hogy nem betegség miatt, hanem "megelőzésképpen" fogyasztjuk, 
így én belesütöm a kenyérbe.


Mindkettő bioboltban, herbáriában kapható.









8 megjegyzés:

  1. Gyönyörű kenyeret sütöttél!

    VálaszTörlés
  2. Szerintem is gyönyörű. Gyerekkoromban kenyér és kalácsfüggő lehettem, ahogy visszaemlékszem, na kb. ilyeneket sütött nagymamám. Most is bármennyi jöhetne, ha jöhetne

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Andrea, ez elképesztő megtisztelő :) köszönöm szépen <3

      Törlés
  3. Micsoda gyönyörű kenyér!És milyen finom lehet! Hát nem véletlenül mondtam,tudnék tanulni Tőled!!! :)Most hogy szabadságon leszek megpróbálkozom vele!!!!Viszem a receptet!!!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mellissina, sikerülni fog. (már többen megsütötték)
      Nagyon várod a szabadságot, legyen minden perce, gyönyörű :)

      Törlés