Follow by Email

2013. május 13., hétfő

Spenótos tallér



Amikortól megjelenik a friss spenót, szinte minden héten eszünk. 
Jól variálható alapanyag, amit nem lehet megunni. 
Töltök vele, és  töltök bele, keverem tésztába és keverem tésztával, teszem kenyérbe és teszem kenyérre (ekkor nyersen), készül belőle/vele saláta és készül belőle főzelék is, csak másképpen.
A sort még folytathatnám, egy csomó recept megtalálható a blogon.
Most, olyan fasírtszerűt készítettem belőle.
Tallérnak neveztem el, a neve nem a nagyságára, hanem a laposságára utal.
Sok-sok friss "minden zöldet bele" salátával és házi, sűrű joghurttal kiváló eledel.




Spenótos tallér

Hozzávalók
500 gr spenót
160 gr zabpehely töret
50 gr liszt
2 db tojás
1 dl tej
1 dl párolólé (ami a spenót párolás során keletkezett)
tengerisó
őrölt bors
+
1 dl körüli olaj
+
+
ízlésünknek megfelelő saláta (natúran, öntet nélkül)

A spenótot megmostam és kissé lerázogatva (de vizesen, tehát nem szárítottam le a vizet róla)
fazékban, fedő alatt lassú hőmérsékleten hagytam, hogy összeessen. 
(Nem tettem alá plusz vizet, lassú tűzön nem ég le, párolni nem kell, 
éppen elég hogy megfonnyad. Így is lett alatta 1 dl víz.)
Egy fakanállal (olyan laposféle) apróbbra daraboltam, csak tessék-lássék, csakúgy a fazékban.
 Hagytam langyosra hűlni.
Közben a felütött tojásokat összekevertem a tejjel, a zabpehellyel*, a liszttel, sóval, borssal.
Hozzáadtam az addigra langyosra hűlt darabolt, párolt spenótot. Szükségesnek éreztem még hozzáadni folyadékot, a "páravizet" tettem bele (ezt megszoktam inni, ha nem kell másba :).
Letakartam a tálat egy tányérral és hagytam a masszát, közel egy órán át dagadni, 
ugyanis a zabpehely megdagad.




Serpenyőben egy ujjnyi olajat forrósítottam és fakanállal (a lapossal :) 
halmokat raktam a sistergő olajba. A halmokat ellaposítottam, így lettek belőlük tallérok :)

Úgy sütjük, mint a fasírtot, csak ez előbb készen van...és sötétebb a színe, mert ugye a spenót is sötét.

* Ebbe jobb a zabpehely töret, tehát ha csak egész szemű zabpelyhünk van, akkor javasolt összetörni.






10 megjegyzés:

  1. Szeretem, ahogy írsz :)Köszönöm

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Judit, köszönöm felemelő szavaid :)
      <3

      Törlés
  2. Hú,köszönöm!!!!!Én spenót helyett a mángoldot használom,mert egész évben lehet róla szedni,áttelel,és amíg kibújik az új,addig a tavalyiról eszünk.:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen a mángold is finom, abból még ilyet nem csináltam.
      Képzeld nekem most eltűnt (?), de hamarosan újra lesz :)
      <3

      Törlés
    2. Igen :( és nem is kelt ki mag. Sebaj :) van Új-zelandi spenót, az mindig kinő :) mángoldot tervezek venni egy tövet.

      Törlés
  3. Nem ragozom, megosztom:) Ölellek!

    VálaszTörlés
  4. Hú, de jól néz ki! Lehet meg kellene a spenótommal próbálni, hamarosan szedhető lesz. :-))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De jó, Neked is saját :)
      Annyira örülök, tele a kert minden zölddel :)

      Törlés