Follow by Email

2013. június 23., vasárnap

Hársvirág hársmézben. A Hársméz gyógyító hatásai.



....A Hársról és virágjáról írtam ebben a bejegyzésben:


A Hárs csodálatos mézelő növény. 
A csodaméhecskéknek és a méhészeknek köszönhetően mi is részesedünk ebből.
A Hársméz az egyik kedvenc mézem, úgy ízben, mint illatban tökéletes.


 


A Hársméz nyugtató hatású, közepesen kristályosodó mézfajta. 
A méz kristályosodása a mézben található szőlőcukor és gyümölcscukor arányától  függ. 
A méz kis része víz 15-20 %-a. A szárazanyag tartalmának viszont a 90 %-át ezen 
egyszerű cukrok teszik ki. A szőlőcukor (glükóz) amely mennyisége 32-48 % között mozog, 
a kristályosodást segíti, a gyümölcscukor (fruktóz), amely a méz édességét is meghatározza, 
a kristályosodást gátolja (mennyisége 22-44 % közötti). 
Ezen kettő aránya szabja meg a méz kristályosodási hajlamát. 
Az akácméz kevésbé hajlamos kristályosodásra, a repceméz pedig eleve kristályos. 
Tehát ne ijedjünk meg a kristályos méztől, (az nem a hamisított jellegére utal) 
ettől az élettani hatása cseppet sem kisebb.
Ha zavar minket, akkor 35-40 fokos vízbe állítva az üveget, felolvaszthatjuk. 
Amikor elkezd az üveg oldalánál olvadni, akkor kevergessük míg felolvad. 
Ne legyen a víz melegebb, mert akkor sérülhet beltartalmi értéke.

A Hársméz nyugtató hatásánál fogva kiváló az ellazulás, elalvás elősegítésére (este 1 teáskanállal nyalogassunk el), az álmatlanság ellen, de idegesség esetén is jó szolgálatot tehet.
Leginkább mégis a légúti problémák gyógyítása kapcsán kerül szóba és szájba: köhögés, 
hörghurut esetén kiváló, meghűléses megbetegedések, vagy azok megelőzésére, 
de alkalmas a lázas betegségek enyhítésére.
A Hársméz rendelkezik a legnagyobb gyulladás csökkentő hatással, a mézek közül.
Az immunrendszer munkáját támogatja.
 Rendszeres fogyasztása (4-5 tk/nap), Kolin tartalmának köszönhetően, akadályozza az erek elmeszesedését, gátolja a zsírlerakódást az erek falán.
Csökkenti a görcskészséget, oldja a görcsöket.
 Csökkenti a gyomorsav túltengést, ezáltal az ilyen eredetű emésztési zavaroknál is hatásos lehet.
 
Forrás: Méhész Barátom, és Temesvári Gabriella/Gyógyító méhecske könyve




 Amikor elterveztem, hogy az idén "készítek" hársvirágos hársmézet, 
szerettem volna "fokozni" a tökéletes méz hatását.
A hársméz gyógyító tulajdonságaihoz hozzáadok/beleviszek némi virágport,
 illetve ami ettől is hangsúlyosabb számomra, a saját kertünk, saját hársfánk rezgését.


Hársvirág hársmézben

Hozzávalók

Hársméz 
Hársvirág

A virágokat (csak a virágokat a murvalevelek nélkül) szedés után egy 1/2 órára kiterítettem egy tálcára 
és árnyékba tettem, hogy a bogárgák eltudjanak repülni.
Majd üvegbe raktam és felöntöttem megbízható forrásból származó Hársmézzel, 1:2 arányba a méz javára. Ebben az esetben is figyeljünk oda, hogy ne hígítsuk túl a mézet a növényekkel!
Sötétebb (ahol közvetlen fény nem éri) hűvös helyre tettem.
 A következő napokban egy tiszta porcelán kanálkával lenyomkodom, a méz felszínére úszott növénykéket. Elég az első pár napban, mert ha betartottam az arányra vonatkozó javaslatot, akkor gond nem lehet, 
hisz a méz természetes antibiotikum, nem fog megromlani.
Pár hét után, leszűröm a mézet és a hűvösebb kamrában tárolom amíg el nem fogy. 
1 éven belül ajánlott elfogyasztani (a mézet is), bár később is csak fiziológiai értéke csökken.


 Fotózás közben fedeztem fel e virág és méz különleges "játékát".










Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése