Follow by Email

2013. július 31., szerda

Fekete borsos házi "sajt"



Imádok "alap" dolgokat előállítani, szeretek az élő "anyagokkal" alkotni, mint pl. a tej.
A blogon is van már néhány bejegyzés, a sajtok közül...

Hatalmas vágyat érzek, a további sajtok készítéséhez, mert óriási lehetőségeket rejtenek, 
DE nem akaródzik oltót vennem....Mindig előjön egy kép és nem "tudok" ezen továbblépni.... 
Veszek oltóval készült sajtot, mert az már másról is szól, de magam nem készítek vele.




Ez a sajt "recept" már  sokszor szembe jött velem, de halogattam, mert nem értettem miért kell bele ennyi minden....évekkel ezelőtt Erdélyiek meséltek róla, elraktároztam magamban, majd tovább mentem. Hónapokkal ezelőtt Hajni készítette el, Ő is áradozott, és mert "ismerem" Őt, gondoltam, 
na egyszer kipróbálom, majd megint feledésbe került.
2 hete a Fb-n láttam egy bejegyzésben...
Hát nekifogtam.
Tudni kell, hogy van aki tesz bele tojást, van aki nem, én mindkét variációt kipróbáltam, 
s bár Hajni tett bele, mindkét esetben az Ő bejegyzéséből indultam ki.
Ízben nem jobb az egyik a másiknál, csak állagában kicsit más. Az ízét a fűszerek és a só határozzák meg.
Bolti tejből készítettem, mert azt tudom, hogy házi tejből mindent lehet, de Sokan nem jutnak házi tejhez,
 így nagyobb kihívást láttam a dobozos tejben....
A 21 napos lejáratú (nem tartós) tejet használtam hozzá, a s... saját márkáját.
A túró is bolti (szerintem ehhez nagyon megfelel) szintén a s... saját márkás 500 g-ost választottam.
(A s..., nincs semmilyen üzleti kapcsolatom, csupán közel van egy boltjuk az otthonomhoz, 
így ha valami kell, hát oda megyek.)

Elsőként a tojás nélküli változatot mutatom, amit szikkadás után egy sófürdőben érleltem még egy napot.
Natúr és fekete borsos változatban készítettem.




Fekete borsos házi "sajt"

Hozzávalók
1 liter 2,8 %-os tej
500 g túró
60 g teavaj
1 mk szódabikarbóna
1 tk tengerisó

A tejet a lábasba öntöttem, a túrót is (a tejbe) és összekevertem.
Felforraltam, majd elzártam a tüzet és 20 percet így hagytam 
(eddigi sajtkészítési tapasztalataimból indultam ki). 




Így volt ideje a "fehérjének" teljesen kicsapódni,  -a savó színéből következtethetünk rá-  szép sárgás, "átlátszó" savó maradt a leöntés után. Mert következő lépésként a sűrű szövésű szűrön szétválasztottam őket (leszűrtem).

A sajttöretet egy másik tiszta lábosba tettem (jobb ha nem tapadósat választunk). 
(A savót kihűtöttem és megittuk.) 
Hozzáadtam a vajat, a sót és a szódabikarbónát. 
Közepes hőfokon, állandó kevergetés mellett, picivel több mint 10 percig főztem. 
Ekkor már nyúlóssá vált, egyben volt a massza.
Kettéosztottam, az egyik felébe belekevertem a szemes borsot és az őrlőt is megtekertem néhányszor.
Kicsi tálakba kanalaztam és a kanállal lenyomkodtam, tömörítettem.
Amikor kihűlt, kiborítottam és a konyhapulton hagytam megszikkadni (24 fok), kb. 3 órán át, 
közben megfordítottam.
Szikkadás után 1 nagy evőkanál sóból és annyi vízből ami ellepi a sajtot, sófürdőt készítettem és a borsos sajtot 24 órán át érleltem benne. Utána újra 2-3 óra alatt leszárítottam.


 


Határozottan markánsabb, sósabb íze lett, de sófürdő nélkül is megfelelő volt.
(A natúrt nem tettem sófürdőbe.)








9 megjegyzés:

  1. Hát ez csodásan hangzik, ki kell próbáljam! A vajat hogyan tetted bele, szobahőmérsékleten megpuhulva?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Még egy kérdés kimaradt... :-) Nem mérted meg véletlenül, hogy mennyi sajt lett ebből a mennyiségből?

      Törlés
    2. Szia Zsuzska!
      A vajat, mindegy, de pont most készült egy újabb adag és ezt biztosan a hűtőből vettem ki. Azonnal elolvad a meleg masszától.
      35-40 dkg sajtra számíthatsz, a súly picit változik.
      Napokon belül felkerül a "+ tojás a masszába" változat is. Mindkettő jó, a kérdés csak az, melyik tetszik Neked jobban.
      Üdv.
      Á.

      Törlés
    3. Nagyon köszi a gyors választ! Akkor mielőtt nekiesek, lehet, hogy inkább megvárom a tojásos változatot is és utána döntök! ;-)

      Törlés
    4. Zsuzska, már megírtam, igyekszem :) köszönöm a Türelmed :)

      Törlés
    5. Épp sófürdőben érlelődik az egyik sajtom, a másikat már kóstolgatjuk! :-D Nagyon jó recept, örülök, hogy kipróbáltam! Beindult a fantáziám, hogy mi mindent lehet majd még készíteni belőle!! :-)

      Törlés
    6. Nagyon, nagyon örülök! Veletek örülök!
      Köszönöm.
      Remélem látok majd belőle Nálad!
      <3

      Törlés
  2. Most nézegetem a sajtjaidat, szépek lettek! Próbáltam én is tojás nélkül is, sokkal hamarabb összeáll, de jól működik. Finom dolgok ezek:-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Hajni :) bár sokáig tiltakoztam a "tojás a sajtba, meg szódabikarbóna, minek?" elveim végül feladtam (sokban hozzájárult, hogy Neked ízlett) és nem bántam meg, bár a sajtnak megnevezés miatt még mindig tiltakozom magamban...de valamit valamiért, inkább így, mint oltóval...

      Törlés