2013. július 14., vasárnap

Karamelles rostos sárgabaracklekvár tartósítószer nélkül



Nem tudom mikor kezdődhetett....
Akkor amikor karamell fagylalt készítésre invitáltak, 
vagy akkor amikor egy "nyitóképemhez" azt írta valaki, hogy "azt hittem valami karamelles barackos süti", vagy akkor amikor a régi karamell szószos bejegyzésem nézegettem, 
vagy akkor amikor terveztem (fejben) egy barackos karamelles süteményt (még megvalósításra vár),
nem tudom (?)




Nem tudom, hol lehet a gyökere, de egyszer csak tudtam, hogy ebből az adag barackból most karamelles baracklekvár lesz. Csodálkozott is a Férjem, amikor látta, hogy baracklekvár főzés közben, 
fél fazék karamellre ügyelek...
A Fiam meg szeretett volna belőle, de nem adtam...(de ma készítek Neki, csak Neki).




Karamelles rostos baracklekvár

Hozzávalók
(az arányok miatt)
10 kg sárgabarack (nettó)
1+2 kg kristálycukor
0,5-1 dl víz

1) A barackokat rendje és módja szerint tisztítottam és egy nagy fazékban gyűjtögettem. 
Az első adag után rászórtam 1 kg cukrot, összekevertem és így tettem, azaz megkevertem, 
minden adag barack érkezése után. 
Végül feltettem főni.
Elindultam a cukorért és ekkor villant be  "karamell" :)

2) Fogtam egy 5 literes fazekat, beleöntöttem 2 kg kristálycukrot és annyi vizet, hogy átnedvesítette a cukrot.
Tűzre raktam és hagytam, hogy a cukor megolvadjon és végül borostyánszínű karamellé váljon :)
Nagyon résen kell lenni! nehogy túlpirítsuk, vagy megégjen.
Nem szabad megkeverni, mert attól "kiszárad" (nem találtam jobb szót rá),
inkább   -ha szükséges-  mozgassuk/rázogassuk meg az edényt.

3) A forró karamellbe, beleöntöttem kb 2 liternyi meleg barackot (főleg a hígabb részéből), 
majd gyorsan összekevertem.
Vigyázat!!! Roppant balesetveszélyes!
Csak saját felelősségre tegyük!, gyermek, kutya, macska ne legyen a közelünkben,
 viszont legyen elég hely mögöttünk, hogy esetleg hátra tudjunk lépni(ugrani). 

4) Az összeolvadt karamelles barackot átöntöttem a többi barackhoz,
majd botmixerrel az egészet összeturmixoltam.
 Folyamatos kevergetés mellett, kellő sűrűségűre főztem, készre főztem a lekvárt.
Ezt egy nagyobb fehér porcelán tányérra csöppentve állapítottam meg. Lásd, részletesen itt.

5) Az előre elkészített tiszta üvegekbe töltöttem, tökéletesen záródó kupakokkal lezártam és a száraz dunsztba raktam "kihűlni". 




Természetesen ez is tartósítószer nélkül készült.
Azért rostos, mert nem passzíroztam át, azért lekvár, mert nem darabos.


 


A befőzés alapjairól, és a dunsztolásról


1) Tisztára mosott üvegek, kupakok.
Szó szerint,  tisztára mosott! nem több és nem kevesebb. 
Tisztára mosott, az én értelmezésemben azt jelenti, hogy ragyog, nincs az üvegen semmi régi/maradék 
(papír sem), teljesen átlátszó, nem foltos/homályos. Ehhez nem kell más, csak áztatás, mosószeres,
 alapos ( mechanikus) elmosás, többszöri öblítés, forró folyóvíz alatt, vagy ecetes vízben öblítés és egy fazék forróba mártás, vagy kifőzés, majd fejjel lefelé borítva kiszárítás. 
Az egészet kitehetjük a Napra felhasználásig, egy vékony gézzel, nylonnal letakarva. 
A kupakok nehezebb téma: 
- lehet, hogy jó a régi, de akkor nagyon oda kell figyelni, hogy lekvárra ne kerüljön 
ecetes uborkás kupak, vagy, ami előbb még hagymás csalamádét zárt le.
- veszünk újat, ha kapunk :)
Mindkét esetben alapos elmosás után egy fazék vízben 10-15 percig rotyogtatom, majd egy tiszta konyharuhára borogatom és kiszárítom, vagy a Napra teszem.
 Eleve csak sérülésmentes/hibátlan kupakkal próbálkozzunk, mert a kupak fontos szerepet tölt be
 a tartósítószer mentes befőzésben.
Nem mikrózom, nem sterilizálom.
Egy szó, mint száz: tiszta és kész!

2) Gyümölcs
- Amennyiben tehetjük kezeletlen nem permetezett gyümölcsöt főzzünk be, ha a sajátunk, 
akkor könnyebb dolgunk van, ha vesszük, akkor tudom, hogy ez szinte lehetetlen.
(Keressük az idősebbeket a piacon, akiknek nincs sok árujuk. Sok idős ember nem a "meggazdagodás" reményében termel, hanem a megélhetésért. Ők nem biztos, hogy tudnak áldozni permet szerekre, 
sőt lehet, hogy már nem is akarnak, hisz rájöttek, a vegyszer nem jó dolog és nincs is rá szükség.)
- Csak az egészséges gyümölcsöt tegyük el télire. Ez alatt azt értem, hogy a penészes, rothadásnak indult, nem egészséges, azt nem,  de az ami leesett és megütődött az nem rossz.
- Alaposan, többször cserélt vízben mossuk meg, vagy ha tehetjük folyóvíz alatt. 
(A folyó vizet is felfoghatjuk a mosás után, akinek kertje van az összegyűjtheti és felhasználhatja öntözéshez.)
- A nem lekvárba kívánkozó részeket, foltokat, pöttyöket vágjuk ki.
Gyümölcs(barack) milyensége alapján döntünk, hogy a héját lehúzzuk vagy maradhat.

3) Dunszt
- Száraz dunszt
Egy nagy kosarat kibélelek takarókkal, több rétegben, sőt mintha kockát képeznék, 
kispárnákkal körbe rakom.
Beleterítek egy régi abroszt és így sorakoztatom bele a kész forró üvegeket. 
Ráhajtogatom ami kimaradt és a tetejére is kerül párna.
Ebben a fészekben hagyom kihűlni.




A sárgabarack csodás zamata dominál ebben a lekvárban (is).
Valahol hátul (csak később érezzük meg) lapul meg a karamell összetéveszthetetlen aromája.




 Felbontás után hűtve tároljuk.






6 megjegyzés:

  1. Ági!
    Most pihennek a kis fekete pöttyös barackjaim a meleg takaró ölelésében. Azt hittem, velük befejeztem az idei sárgabarack befőzést. De NEM, ezt ki kell hogy próbáljam. Micsoda párosítás! :) Csak köszönömöket tudok zengeni. <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Beatrix!
      <3 én is köszönöm, köszönöm, köszönöm.......
      Ölellek,
      Á.

      Törlés
  2. Csodálatos Ági! Micsoda ötlet! Én bodzaszörpöt készítettem karamellel és csodás az íze! Ezt is ki fogom próbálni! Gratulálok! (Y)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva!
      Köszönöm szépen, nem kevésbé jó ötlet a bodzaszörp-karamell :)
      Remélem megfelel a "kíváncsian várom"-nak, gondoltam ma Rád amikor feltettem...
      <3

      Törlés
  3. Es micsoda kepek!!!! Nagyon ugyes vagy Agi!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm, hogy mindig megsimogatod a lelkem :)

      Törlés