Follow by Email

2013. július 20., szombat

Kovászos uborka meggyfaággal-levéllel



Egy évvel ezelőtt amikor megírtam a Kovászos uborka krumplival érlelve bejegyzést,
Anikó, "Zsanuária Asszony" az első hozzászólások között felhívta a figyelmem a meggyfaágra-levélre.
Íme, ide másolom:
"Én meg meggyfaággal /levéllel együtt/ kovászolom, isteni finom lesz attól is és nincs az a szétmálló kenyér rajta:-)))Egy leveles ágacskát és kaprot, meg sok fokhagymagerezdet teszek alulra és egy ágat meg felülre, 3-4 nap után tökéletes kovászos uborka van, isteni lével:-))))"


 


Akkor elterveztem, hogy bizony elkészítem így is, majd tavaly nem került rá sor.
Most viszont ezzel nyitottam a kovászos uborka szezonját :)
Közben persze másoktól is érdeklődtem, mennyire ismert ez a módszer.
Hát igen meglepődtem, mert ismert. 
Több megyében élő Barátomhoz is eljuttattam a kérdést és 5-ből ketten ismerték. 
Az emlékeim között kutakodva, tudom, hogy Édesanyám konyhájában is megtalálható volt 
a meggyfalevél az uborkával összefüggésben, de az, nem a kovászos uborka volt.
Egy szó, mint száz, elkészítettem és bizony megosztásra tökéletesen megfelelőnek találtam.
A meggyfa ágától/levelétől nem csak "kovászolódott"  az uborkánk,
hanem a meggyfa ága ízben is hozzátett: mélyebben, megbújik benne a meggy íze/aromája.
Igazi kulináris csemege.




Kovászos uborka meggyfaággal-levéllel

Hozzávalók
5 literes üvegben készítettem, a Fiam segítségével

 2,5 kg uborka (vagy kevéssel több)
1 fej fokhagyma
1 nagy csokor kapor*
3 ág (kb. 20 cm hosszúságú) meggyfaág levéllel együtt
2,5 liter meleg víz
2,5 evőkanál só (púposan)


 


Az uborkát egy zöldségmosó szivaccsal ( egy durvább bevonatút használok erre a feladatra ) 
megmostam és a végén leöblítettem folyóvíz alatt.
A végét  -ahol kapaszkodott a szárhoz-  levágtam, kb. olyan 1/2 cm-t.
A végüket erről is - arról is bevágtuk keresztirányban.
Az 5 literes üveg aljára raktam a megmosott kapor felét és a fele meggyfaágat levéllel együtt. 
Állítva sorba beraktuk az uborkákat, közé betűztünk a kapor vastag szárából 
és a fokhagymát is oda dugdostuk.
Tetejére a maradék kaprot és a maradék meggyfaágat levéllel együtt.
A sót összekevertem a meleg vízzel és az uborkára öntöttem. Kiraktam a délutáni Napra. 
Tudom, hogy az éréshez melegre és nem a Fényre van szükség, de nekem a Fény legalább olyan fontos!
 Szerda délután történt mindez, és tegnap este már "érett" volt az uborka.
Az éjszakát még kint töltötte, így ma reggelre lehűlt.
Ami marad belőle, azt átrakom egy lezárható dobozba, felöntöm lével és a hűtőben tárolom.




Megjegyzés
- A kovászos uborkához  -tapasztalatom szerint-  a "beérett" kapor  -ernyőstől együtt- 
sokkal finomabb, már "többet tud" , mint haragoszöld zsenge társai.
- 1 liter vízhez 1 ek sót teszünk, ez egyfajta alapszabály, ettől fölfelé ellehet, lefelé nem tanácsos eltérni.
- Amennyiben meleg vízzel indítunk, időt nyerünk :)
- Nem szoktam éjszakára bevinni az uborkát (hogy ne hűljön le), ahol hagyta a Nap este,
ott találja reggel, azaz olyan helyre szoktam tenni, ahol reggeltől-estig éri a Nap sugara.
- Az uborka melegtől függően 2-3-4 nap alatt érik be, 2 nap elteltével már lehet kóstolni, 
de kóstolás nélkül is látszik a színén.
- A meggyfát először sajnáltam, hogy lemetszek az ágacskájából, de a fa engedélyével ezt olyan helyről tettem, ahol nem feltűnő, esetleg csinosításra "szorul".


 Csodálatos a természet, hisz annyi mindent tud :)
A krumplival vagy meggyfaággal-levéllel készülő "kovászolás" miatt, nem kell lemondani a
 gluténérzékenyeknek sem, a "kovászos uborka" élvezetéről.







14 megjegyzés:

  1. szuper, ki kell próbálni (nem szeretem a málló kenyérposzadékot a hagyományosban), ez szuper, köszönjük

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Katalin!
      Ölelés Neked "Unoka ölelést" hisz mi lehetne Neked drágább :)
      A krumplis is jó, csak most már ritka az "öregkrumpli" :) bevallom én sem szeretem a málló kenyérposzadékot :)
      Csodás délutánt, estét, hétvégét, hetet, ....mindig :)

      Törlés
  2. Ki fogom próbálni én is a "burgonyás" savanyítást, eddig még nem tettem. Anyósom a káposztát savanyította mindig vele nyáron. A meggyfa ágas savanyítást én zöldszőlővel szoktam elkészíteni, és ez nagyon finom télen is. Mikor megérik egy 5 literes üveggel, az első adagot csak úgy elnassolgatjuk nagyon gyorsan.
    Kellemes hétvégét nektek! Margó

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Margó!
      Készülök a káposzta kovászolásról (is) írni, köszönöm a megerősítést :)
      Igen a meggyfaágat Édesanyám az úgy nevezett "Vizes uborkához" tette és abba szőlőt is tett. Mond a Tiédet is így hívják?

      Nektek is gyönyörű hétvégét, szép napokat!
      Á.

      Törlés
    2. Anyukámtól tanultam én is, és ő csak szőlős uborkának emlegette. Mindig sokat készítettünk télre is belőle, mert ez természetesen erjesztett volt és nem ecetes. Nagyon hasonlít az íze a kovászoshoz. Apukám mindig a legfinomabb fajta csemegeszőlőt áldozta be hozzá, mert neki is nagy kedvenc volt.

      Törlés
    3. Margó!
      Csodás Szüleid lehettek, mint amilyen Te is vagy :)
      Érződik rajtatok...
      A Leandereid meg, ó szebbeket sosem láttam, komolyan nem is tudnék választani....Minden jót Nektek!

      Törlés
  3. de jó ötlet, megosztom férjemmel, ő szokta nálunk az ubit csinálni. múltkor sima orosz sós ubit csinált, a kenyeres uszadékot én se szeretem, de az ízét igen. erre nagyon kíváncsi vagyok!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága "Szepniki"!
      remélem tetszeni fog a Férjednek az ötlet, és Mindenkinek ízlik :)
      Az orosz sós ubi az milyen? Köszönjük, hogy megosztod velünk :)

      Törlés
    2. Szia! Chili és Vaniliánál találtam, ilyen: http://chiliesvanilia.blogspot.hu/2009/06/orosz-sos-uborka.html
      Nem hittem, hogy megpuhul, de jó lett :)

      Törlés
  4. Látod már elfelejtkeztem erről hogy írtam neked, örülök, hogy kipróbáltad és ízlik. Szerintem is nagyon jó, én sem bírom a málló kenyérposzadékot, viszont így a levét simán felhasználom például tökfőzelékhez ízesítéseként vagy olyan leveshez ami megkíván egy kis savanyú ízesítést, sőt nagy melegben iszom is egy pohárral amikor jó hideg már a lé. Nagyon kellemes üdítő/hűsítő:-)))))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Anikó, a jót nem felejtem :)
      Hát kérlek, nekem egy csepp leve sem maradt hasznosításra, mert az utolsó cseppig megittam. Ilyen finom kov. ub. levet még nem ittam. Teljesen átjárta a meggyfa íze.
      Nagyon várom, hogy elkészüljön a következő. A krumplis is jó, de ez a csúcs!!!
      Köszönöm :)

      Törlés
  5. Már többszörösen kipróbáltam ezzel a recepttel ( meggyfa ággal )a kovászos uborkát. A család kedvence lett! Köszönöm, hogy megosztottad velünk, s mi is ehetünk ilyen finomságokat. hála és köszönet érte! <3 :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva <3
      én is hálás vagyok a receptért Anikónak, mi is szeretjük vele.
      Nagyon finom aromát ad az uborkának.
      Ölelésem Neked!

      Törlés