Follow by Email

2013. július 7., vasárnap

Levendulás méz. Levendula, mint gyógynövény.





""Lelkifürdőben részesítelek"
 -ezt sugallja a gyógyító erejű levendulaolaj."" (Aromalexikon)


 


A Levendulát szerintem mindenki ismeri, de aki nem ismeri, az is biztos találkozott már vele.
A kolostorkertek előkelő növénye, ma már szinte minden kertben megtalálható.
Népszerűségét, nagyszerűségének köszönheti.
Szépsége mellett jóságával lopta be a magát a szívünkbe, hisz amellett, 
hogy gyönyörködteti a lelkünket, hat a testi nyavalyákra is.
 "Olyan házba kívánkozom, ahol az ágynemű levendulától illatozik."
- mondta Izaak Walton a XVII. században.
 Persze az is lehet, hogy nem a levendula illatára vágyott, hanem a hozzákötődő tisztaságra és nyugalomra...
Ez a vágy sokunknál ma is megvan.
A levendula a Merkúrhoz tartozó gyógynövény.




Nem kell rögtön betegségre gondolni az alkalmazását illetően. 
Nyugtatja a központi idegrendszert, így megnyugtat, segít ellazulni az így vagy úgy egy felzaklató nap után.
Segíti az elalvást és a nyugodt,  regeneráló alvást. 
A népi gyógyászatban leginkább nyugtató, görcsoldó, csíraölő hatása miatt ajánlják.
Jótékony hatással lehet a migrén okozta fejfájásnál, szédülés csökkentésében.
 Csökkenti az ideg alapú gyomor és bélpanaszokat, az emésztést segíti.
Javítja a vérkeringést, enyhíti a stressz okozta magas vérnyomást.
 Segít a reumás és ízületi  fájdalmak enyhítésében, a köszvényes láb ápolásában.
 Élénkíti a nyirokáramlást.
Csodálatos hatással van a bőrünkre
- serkenti a sejtek újraképződését
- kordában tartja a faggyúműködést
-  fertőtlenítő, gyulladást csökkentő hatással rendelkezik, így csökkenti  bőr gyulladásait
- bevethetjük a pattanások kezelésekor
- a csípés okozta viszkető, kipirosodott bőr megnyugtatásakor
- nap okozta égés enyhítésére
 Tehetjük a testápolónkba, krémeinkbe, masszázsolajunkba, házi szappanunkba. 
Készíthetünk vele illatos nyugtató fürdőt.
Hasznát vehetjük a száj higiéniában (házi fogkrém, szájvíz), készíthetünk vele toroköblögetőt. 
Kiváló bőrápoló, ezért ki ne hagyjuk a levendulavizet, készítsünk tonikot, arclemosót.
Nyugtatja, élénkíti, megtisztítja, fertőtleníti a bőrt.


...http://szeretetrehangoltan.blogspot.hu/2012/09/levendulas-mehviaszos-szappan.html...


Végül bátran használjuk a "konyhában", édességekben, és sósságokban egyaránt.
Készíthetünk vele, pudingokat, krémeket, fagylaltokat, kekszeket, süteményeket, fűszerezhetjük vele ecetet, mézet, vizet, sót és cukrot, a zöldségeinket és a húsokat is. Jól harmonizál a tejtermékekkel.
A fűszer mennyiségére viszont figyeljünk oda, könnyen lehet fűszerként is "túladagolni".


Milyen formájában alkalmazzuk?
 Először is szárítsunk jó sokat. Csokorba kötve, szellős, árnyékos helyen fejjel lefelé lógatva, vagy a virágfejeket leszedve, vékony rétegben szétterítve, napi rendszerességgel megmozgatva.
- Készítsünk különböző formájú koszorúkat, fonjuk össze, kötözzük vállfára, vagy varrjunk illatpárnákat.
(Ha az olvasás után átugrunk Évához, láthatunk Nála sok szép levendulás díszt :)
- A szikkadt virággal fűszerezzünk sót, cukrot: szép üvegbe rétegezzük a cukrot/sót, a virágokkal felváltva.
- Fűszerezzünk vele ecetet: egy üvegcse almaecetbe vagy borecetbe lógassunk néhány ág levendulát. Hagyjuk benne pár hétig, majd vegyük ki, az ecetet szűrjük át.
- Készítsünk vele olajat, ami később masszázsolaj lehet, vagy arckrémeinkbe, testápolónkba keverhetjük: áztassunk hidegen sajtolt olajba szikkadt vagy száraz levendula virágot és pár hét múlva szűrjük le.
 - Fűszerezzünk vele mézet (lásd lent).


 


-  Keverjük fűszerkeverékekbe, pl. a Provence-i fűszerkeverék.
- Használjuk fel kézműves kozmetikumainkban: pl. levendulavíz, fürdő, szappan.
A levendulás vizet úgy készítsük, mint a rózsavizet: desztillált vagy tisztított,
esetleg forrásvízbe áztassunk friss vagy szárított levendulavirágot.
Hidegen tartva 7-10 napig tudjuk bőrünk tisztítására, frissítésére felhasználni.
A kényeztető fürdő vizünkbe, vagy forrázzunk le levendulavirágot, hagyjuk állni pár órát,
majd szűrjük bele a kád vízbe,
vagy 1-2 dl tejben/tejszínben keverjünk el 5-10 csepp tiszta Levendula illóolajat
(pl. Tihanyi levendula illóolaj) és ezt öntsük a kád vízbe.
A víz ne legyen túl meleg és 20-25 percnél többet ne mártózzunk benne, akkor sem ha szeretnénk.

- A friss virágot a virágzás idejében, tegyük ételeinkbe, készítsünk vele, italokat napi rendszerességgel.


...hamarosan mutatom :)...


A levendulaméz nagyon finom (mint minden természetes méz) de mennyisége korlátozott, ritkán jutunk hozzá. Így évek óta készítek levendulaméz helyett levendulás mézet.




Ehhez a leszedett levendula virágot (pl. 2 marék), és kevés levelet egy éjszaka megszikkasztok.
Reggel üvegbe pakolom, és felöntöm akácmézzel (2 dl méz). A virág perceken belül felúszik a tetejére,
ezért napi rendszerességgel (később heti) lenyomkodom a méz felületéről, méz alá nyomom.
Amennyiben betartom a "nem hígítom fel a mézet", tehát az üveget félig pakolom virággal és
duplájára öntöm mézzel (2 marék virág+2 dl méz),
nos ebben az esetben nem fontos leszűrni később sem a mézet.
Amennyiben viszont, megtömködném az üveget virággal (amit ugye nem teszek)
nos ebben az esetben, 5-6 hét után leszűrném.
Ezt a mézet/mézes virágot/virágos mézet is ajánlott sötét (fényszegény) hűvös helyen tárolni.


 


Miért akác mézbe teszem?
Az akácméz kevésbé hajlamos a kristályosodásra, ezért választom a "fűszeres mézeim" alapjául. 
A mézet mindig méhész őstermelő Barátunktól vásárolom. (Elérhetőségét kérésre örömmel megadom.)




A valódi illóolaj nyomtalanul elpárolog, erről megismerszik :) illetve levendula esetében vásároljunk a csodálatos Pannonhalmi vagy Tihanyi levendula illóolajakból, akkor tudjuk mit vásárolunk.
Az illóolajat vízgőzdesztilláció útján nyerik.
Amikor csepegtetjük, akkor ne felejtsük el, hogy
1 kg illóolaj előállításához 100 kg levendula növényre van szükség.
Tiszteljük a természetet!

Tehát az aromalámpába, párologtatóba öntsünk vizet, gyújtsunk alá gyertyát. 
Csöppentsünk a vízbe néhány csepp (2-3!) illóolajat. 
Pillanatokon belül megtelik a levegő eme finom érzéki illattal....





""A levendulaolaj a tisztaság, frissesség és rend légkörét ajándékozza,
elhessegeti a borongós gondolatokat és a "gonosz szellemeket".
Oldja a lehangoltságot, depressziót, helyreállítja a lelki egyensúlyt. 
"Tavaszi nagytakarítást" végez a lélekben.""
(Aromalexikon)




Felhasznált irodalom:


4 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Kristina, köszönöm :) szép hetet!

      Törlés
  2. Drága Ági, köszönöm a kedvességed, a látogatók invitálását! Sok szeretettel nézek a levenduláimra, azokra, amiket készítek belőle. A levendulás finomságok közül, a kedvencem a méz, amit magam is nem győzök készíteni.
    Köszönöm a tartalmas útmutatót, a kellemes olvasnivalókat Nálad!
    Talán holnap elmegyünk Pannonhalmára, majd hozok szép képeket a levendula ültetvényről, a lepárlásról.:)
    Szép napokat kívánok szeretettel <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Éva!
      Igen tudom, a levendula központi helyet foglal a virágaid között és sok mindent készítesz belőle.
      Remélem eltudtok menni, várom az élményeid.
      Bármit hozzátudsz tenni ehhez az íráshoz, pl. a lepárlásról, örömmel fogadjuk :)
      Szép napot!

      Törlés