Follow by Email

2013. október 21., hétfő

Zöld (éretlen) füge fűszeres szirupban



Sok évesen termővé vált a fügebokor. 
Bár éretten csak pár szemet szedtünk le, közel egy kilónak kellett volna még a meleg, hogy élvezhetővé váljon a termése. A levelek lehullottak, a már kissé duzzadó fügécskék a bokron mosolyogtak.


 


Gondolkodtam, hogy mit csináljak velük: próbáljak savanyúságot készíteni belőlük, 
vagy sajtoltóként kísérletezzek velük. 


 


Végül egy édes változat mellett döntöttem.
A szomszéd városban lévő "görög boltos", pár éve egy bazáron kínálgatta vevőcsalogató szirupos fügéjét és picike mandarinjait. Az gyári volt,  s nekem roppant édes, azért  megjegyeztem magamnak.
Szirup és füge.


 


Így hát készítettem egy szirupot. Nem sajnáltam belőle a fűszereket, bőven tettem bele: egy egész fahéjrudat, 20 szegfűszeget, 5 kardamomot, 1/2 vaníliarudat, 1 babérlevelet, 2 db citrom héját és levét. 
Felforraltam, majd beleállítgattam a fügéket.
Forraltam kb. 20 percet, majd elzártam a hőt. Így hagytam 1 napig. 
Közben többször megmozgattam a lábast.
Másnap újra felforraltam, majd újra elzártam és estig hagytam, 
hogy a fügék teljesen megszívják magukat a fűszeres sziruppal.
Újra felforraltam. Közben három tiszta üveget készítettem.
A gyümölcsöt egyenként az üvegekbe rendeztem, majd töltöttem rájuk a forró szirupból, tele az üveget.
Marad 3 db füge, kóstolónak, meg kb. a fele szirup.
Az üvegeket lekötöttem celofánnal. A sütő pont 100 fok körüli hőmérsékleten tartott visszafelé (előtte kenyeret sütöttem) így az üvegeket beállítottam, hogy ott  hűljenek ki.
Ha nem így lett volna, akkor a száraz dunsztba tettem volna, bár szerintem ez   -szirup esetében- 
 teljesen fölösleges művelet.
Amennyiben a fügéket ellepi a szirup  -tehát nem ér ki semmi a szirupból- akkor nem tud megromlani.




 Zöld füge fűszeres szirupban


 


Hozzávalók
közel 1 kg fügéhez
500 ml víz
500 g cukor
1/2 rúd vanília
20 db szegfűszeg
1 rúd fahéj
1 db babérlevél
5 db kardamom (egész hüvely, amit megtörtem)
2 db kezeletlen citrom leszeletelt héja és kifacsart leve

A szirupra nincs mindre szükség, de ennyit készítettem, hogy ellepje a fügéket. 
A fűszereket nem tettem az összeset az üvegekbe, csak egyet-egyet.




Maradt 2 dl-nél több szírup, amiből később limonádét készítettem, persze öntetnek sem lett volna rossz.
A "tiszta üvegekről" és a száraz dunsztról többek között itt írtam.







 


20 megjegyzés:

  1. Nekem nagyon tetszik. <3 Az én fügéim nagyon zöldek, és nem túl nagyok, inkább diónyi nagyságúak. Érdemes velük kísérletezni?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Éva drága, én megpróbálnám a nagyobbakból, vagy esetleg savanyúságként is elteheted...

      Törlés
    2. Köszönöm, megpróbálom! :)

      Törlés
    3. Éva,
      tudod ha nem próbáljuk meg, akkor nincs tapasztalat...legfeljebb nem jön össze, de az sem baj, akkor lesz belőle ecet :)
      Picike mennyiséget talán érdemes.

      Törlés
  2. :) úgy szeretem a fügelekvárt! horvátországban vettünk és tavaly, idén én is csináltam. nagyon egyszerű és nyaralás-ízű <3

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szepniki, nagyon finom lehet :) Egyszer talán lesz annyi, hogy lekvár is legyen belőle (?)

      Törlés
  3. Szia Ági!
    Most jöttem be a kertből fügemustráról.Éppen írni akartam neked,hogy mitévő legyek a sok félérett fügémmel.
    ez a telepátia!
    Ha kész leszek a művemmel, majd Írok.Kompótot is gondoltam készíteni.
    Szeretettel:Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen Éva nagyon jó, így vonzzuk be amire szükségünk van :)
      Kíváncsian várom :)
      <3
      Mági

      Törlés
  4. Az az utolsó fotó - ínycsiklandó!

    VálaszTörlés
  5. Köszönöm a tippet:) szoke

    VálaszTörlés
  6. Kifogom probálni,elkészitem még a mi napon,mert nagyon igéretesnek tünik.Tisztelettel Viziné.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Viziné <3
      Bízom benne, hogy minden remekül történt :)

      Törlés
  7. A mostani fügéink inkább zöldek és legfeljebb diónyi méretűek. A képen láthatóakat mi már örömmel érettnek szoktuk nyilvánítani, de többnyire nem érik be "ennyire".
    Szóval a kérdés az, hogy a max. diónyi inkább sötétzöld, mint más színű fügével is érdemes próbálkozni?

    T. Bogdányi Franciska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves T. Bogdányi Franciska,
      nos az ettől zöldebbet savanyúságnak tettem el. Nem került a blogra, mert nem ízlett nekünk.
      Szerintem kevéske zöldebbel is érdemes próbálkozni, legfeljebb nem ízlik. Esetleg 3x 4x is felforralnám (ez 3-4 napot igénybe vesz), mint a kandírozott narancshéjat...
      Sok sikert,
      üdvözlettel:
      Mági

      Törlés
  8. en ma fogok csinalni en a baratunk fugefajat hasznalom ami oriasi....evente kb 30 kg fuge erik be es nagyon sok az is ami nem.....szoval en ma neki allok ha minden sikerul akkor megirom hogy es mint ....ja es ez a fugefa angliaban van Midlandson ahol ugye nem a napsutes a ervado....koszi a receptet......

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Beata Tinsley,
      30 kg :) csodálatos! Ki gondolta volna, hogy Angliában is van fügefa :)
      Sok sikert, köszönöm a visszajelzést.
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés