Follow by Email

2013. november 4., hétfő

Chilis aszalt áfonyás vajas sült sütőtök



Szeretjük a sütőtököt, idejében, heti rendszerességgel kerül az asztalra. 
Viszont igen ritkán készítem hagyományosan, azaz a sütőben sütve.
Finom az úgyis, de általában a kezdeti lelkesen fogyasztott 1-2 darab után rám marad a többi...
Így más fogásokat találok ki belőle.




Most illatos rizs mellé készítettem, chilipehellyel és aszalt áfonyával.




Chilis áfonyás sütőtök

Hozzávalók
1 db közepes nagyságú sonkatök
1 kisebb fej fokhagyma
3 ek olaj
frissen őrölt bors
1 ek nádcukor
3 marék aszalt áfonya (szaftos*)
50-70 g hideg teavaj

A sütőtök héját leszedtem (zöldséghámozóval egyszerű feladat és nem balesetveszélyes).
Olyan 1,5 cm-es kockákra vágtam. Magunknak készült így benne hagytam a magokat.**
A fokhagymát tisztítás után, szeletekre vágtam (hosszában).
Egy nagy fazékban megmelegítettem az olajat és a tököt és fokhagymát egyszerre ráborítottam. 
Rászórtam a cukrot és kevergetve pirítottam, addig amíg a cukor karamellizálódott.
 Akkor rászórtam az áfonyát is, sóztam, borsoztam.
Tovább kevergetve pirítottam, egy picike vizet (0,5-1 dl) aláöntve pároltam.
Amikorra a víz elpárolog a tök is kész. Mint a képeken is látszik nem kell, hogy pép legyen belőle, 
amint "üvegessé" válik, már jó is.


 


Ekkor már nem nyers, de roppanós.
Elzártam a tüzet és a hideg vajat a kész tökre tettem. Kevertem rajta néhányat, hogy mindenhol érje a vaj.
A hideg vaj csodás művel vele: selymes, krémes, fényes  bevonatot képez rajta.
Ez egy édes/karamelles, csípős, sós finomság.
 Főfogásnak a rizs mellé készítettem, de köretként is megállja  a helyét.




 * A közeli piacon megjelentek az aszalt gyümölcsök (sárgabarack, szilva, áfonya). 
Érdemes a piacon kimérve vásárolni, mert így lényegesen kedvezőbb az áruk. 
Megkérdeztem a nekem szimpatikus árust, honnan származik? - Magyar -mondta, és kénnel kezelt-e? 
erre sajnos nem tudott biztos választ adni, illetve Ő sem volt biztos benne. 
Tudjuk, hogy   -a bio aszalványok kivételével-   az aszalványokat többnyire kénnel kezelik, 
ez nem túl egészséges. (A boltban kapható csomagoltat is.) 
Mivel az aszalt gyümölcsök finom dolgok, egy egyszerű "trükkel"/technikával emelhetjük az energiájukat,
 azaz egészségesebbé tehetjük.
Tudjuk, hogy a Szeretet mindent "felülír". Így ha kitesszük éjszakára a szabadba és belepi a Harmat, 
vagy kitesszük pár órára a Napra, akkor máris elértük amit akartunk, mert 
a Harmatban és a Napban "benne van" a Szeretet. 
Amennyiben nincs módunk kitenni, mert a városban lakunk, vagy nincs Harmat, vagy nem süt a Nap, 
akkor az is tökéletes, ha mi rajzolunk fölé egy napocskát vagy szívet. 
A lehetőségek száma igen sok, most a legegyszerűbbeket mutattam. 
Aki nem hiszi járjon utána. 




 ** A tökben lévő magok roppant egészségesek (3 férfival élek együtt, mindegyiknek van prosztatája :).
A héjuk puha, könnyen rágható. 
Amennyiben vendégnek készítem, akkor a magokat kiszedem, nem teszem bele, 
de nem is dobom el, megtisztítom és fogyasztásra kerül.










4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és biztos finom is... na és megint, mennyire egyszerű...nekünk mégsem jut eszünkbe :)))
    Annyi ötleted van, azon gondolkodtam, szoktatok-e kétszer egyformát enni?? :)))

    lillacska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm :) Igen, szoktunk, bár egy kicsit mindig más, mert mi is változunk :) :) :)
      Ölellek!

      Törlés
  2. Mennyire szuper ötlet! A sütőben sült tök nálunk sem megy nagyon - a szárított, pirított mag annál inkább. Próba lesz :) köszönöm

    VálaszTörlés