Follow by Email

2013. november 24., vasárnap

Diós omlós aprósütemény



Mit csináljon az ember, ha megadatik egy kis plusz idő?
Ossza be jól :) akkor mások mellett, jut egy kicsi arra is, hogy kekszekkel kísérletezzen :)
Egyből háromfélét gyúrtam be, ha már előkerült a daráló*.


 


Kettő tökéletes, a harmadikról írni sem akartam...de a Fiamnak az lett a kedvence. 
Így alakítok rajta és majd  jön az is :)
Ám elsőként ezt a darált diósat mutatom.


 


Csak önmérsékletet gyakorolva lehet abbahagyni. 
Kicsit édes, nagyon omlós, közte pedig diós :)




Diós omlós aprósütemény




Hozzávalók
150 g finomliszt
100 g finomra őrölt dió
pici só
100 g hideg teavaj

A konyhapultot áttöröltem egy nedves ruhával, folpach fóliát feszítettem rá 
(ha nedves, akkor feszesen rátapad és nem ugrik össze), kb. 40 cm hosszút.
(Erre fogom borítani, majd becsomagolni a nyers tésztát. 
A gondos előkészületekkel időt takarítok meg és energiát.)
Az aprítógépbe mértem a diót és a cukrot, finomra őröltem
 (ha a cukorral együtt őröljük, akkor nem dióvaj lesz belőle, megtartja szemcsés szerkezetét. 
Ehelyett természetesen a hagyományos szerkezettel darált dió is tökéletes.)
Hozzáadtam a sót, a lisztet és a darabokba vágott hideg vajat. 
Még egy-két gombnyomás és készen is lettem a tésztával.
A kifeszített fóliára borítottam és összenyomtam a tésztát. 
Hosszú hengerré alakítottam (olyan 6-7 cm volt az átmérője), becsomagoltam és a hűtőbe tettem.
(Itt következett a következő keksz összeállítása :)
 Pár óra elteltével  -ahogy újabb idő állt rendelkezésemre, javaslom min. 2-3 órát hűteni)-   
bekapcsoltam a sütőt, két tepsire sütőpapírt borítottam.
Előkerült az első henger (ugye 3 volt), kicsomagoltam és
egy éles késsel kb. 5-6 mm vastag szeleteket vágtam belőle. 
A tepsire sorakoztattam és a forró (180 fok) sütőben készre sütöttem (7-8 perc).
Amikor a színe már tetszett  -éppen óaranyba hajlott a karimája-  kivettem a sütőből, 
nos a sütemények még teljesen lágyak voltak. 




Gondoltam, hogy lesz amilyen lesz, jó lesz: tökéletes lett, csak a tepsin kellett hagyni míg kihűlt. 
Ekkor áthúztam papírostól az asztalra, majd a többit is ide gyűjtöttem. 30 darab lett.
A sütőben persze már sült a következő adag :)




 Régi szokásom ez :) hogy egyszerre többféle kekszet készítek. 
Mind a három ugyanazzal a technikával készült, három, de csak egyszer kell elmosni a gépet
 (kevesebb munka, kevesebb víz). Ráadásul bennem vannak a mozdulatok, 
alig több idő míg elkészül a három, mint az egy. 
A sütés is gyorsabb és csak egyszer kell felfűteni a sütőt. 
Az már csak plusz, még gazdaságosabb, amikor kenyérsütés után készítem.  
Hát így: szervezés, jó időbeosztás, lelkesedés, ...
a válaszom Kedvesek, 
akik kérdezitek, hogy van ezekre a dolgokra időm.....






14 megjegyzés:

  1. Csodasak a kis kekszek es köszi a praktikus tanacsokat!

    VálaszTörlés
  2. Csodasak a kis kekszek es köszi a praktikus tanacsokat!

    VálaszTörlés
  3. De szép kekszeket sütöttél.... ;) Én is elkészítem :)

    VálaszTörlés
  4. csodaszép képek, vonzó recept! de mi hogyan legyünk ilyen jól szervezettek, ha egyelőre csak egy receptet ismerünk?? :))) kérek még legalább egyet, annyira szeretnék ilyen jól gazdálkodni az időmmel, mint ahogy leírtad, ez külön tetszik! :)))
    sok puszi, lillácska

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Drága Lillácska, már megírtam a másodikat. <3

      Törlés
  5. En tegnap dios kosarkakat keszitettem, pedig a tiedhez hasonlot akartam, aztan tovabb vittem:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A diós kosárka is nagyon finom :) és a kettő elfér egymás mellett :)
      <3

      Törlés
  6. Szia, most találtam rá a blogodra és napok óta csak ezt olvasom. Könyvjelzőzöm a jobbnál jobb recepteket. Ma megsütöttem ezt a diós kekszet a mákos társával együtt. Mindkettő mennyei lett. Nekem a mákos, a fiúknak a diós jött be jobban. Köszönöm a nagyszerű receptet.
    Éva

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Éva <3
      Isten hozott, érezd jól Magad!
      Nagyon örülök, köszönöm szépen!
      Üdvözlettel,
      Mági

      Törlés